ryan wesley routh Svet24.si

Poskus atentata: s puško v grmovju je Trumpa ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Đoković Del Potro Ekipa

Velik športnik, velik človek: Đoković uslišal...

nino-ošlak 1 - naslovna Revija Stop

Nino Ošlak iskreno: Ničesar ne bi spremenil

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Kolumna
Veliki izumitelj

Veliki izumitelj

Mitja Reichenberg, 26.08.2024 09:50:36

Delite na:

Zagotovo se vsi strinjamo, da Leonardo da Vinci ni bil le slikar, temveč tako rekoč genij na številnih področjih. Njegovo ime je povezano s krajem Vinci (Toskana, Italija), dejansko pa se je imenoval Leonardo di ser Pietro, da Vinci pa pomeni, da je bil iz kraja Vinci, kjer se je rodil 15. aprila 1452. Znan je v prvi vrsti po sliki Mona Lisa, ki je gotovo najbolj poznan portret, pa tudi največkrat predmet parodije. Poznan pa je tudi po freski Zadnja večerja, ki je najbolj znamenito slikarsko delo z versko vsebino, s čimer se lahko meri edinole Michelangelovo Stvarjenje Adama. Leonardova risba Vitruvijev človek je tudi že kulturna ikona in jo srečamo lahko vsepovsod, celo na evro kovancu.

Od njegovih slik jih je preživelo morebiti samo petnajst, krivdo za to nosi delno njegovo nenehno in pogosto turbulentno eksperimentiranje s tehnikami in pa obotavljanje ter zavlačevanje. Znan je pa tudi po številnih izumih, ki so bili preveč napredni za takratno dobo in jih za časa življenja ni uveljavil. Poleg tega je tvorno prispeval k raziskavam na področjih anatomije, astronomije in gradbeništva.

Tokratni animirani film pa pravi takole: Leonardo (Stephen Fry, slov. Gregor Gruden) zapusti Italijo in se pridruži francoskemu dvoru, kjer lahko svobodno eksperimentira, izumlja leteče naprave in neverjetne stroje ter preučuje človeško telo. Pri tej pustolovščini se mu pridruži drzna princesa Marguerite de Nevarre (Daisy Ridley, slov. Sara Gorše), Leonardo pa skuša odkriti odgovor na večno vprašanje: kaj je smisel življenja.

Jim Capobianco (z oskarjem nominirani scenarist filma Ratatouille) prinaša zgodbo o Leonardu da Vinciju v tem novem animiranem pustolovskem filmu, primernem za družine in otroke vseh starosti. Zagotovo pa je smiselno poznati tudi malo zgodovine, s katero se ta prikupna animacija poigrava in jo prikaže v kar najbolj neškodljivi luči. Filmsko glasbo je prispeval Alex Mandel, sicer manj znano filmsko ime, toda očitno komponist z mnogo domišljije in simpatičnimi idejami.