minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

sergej jakirovic dinamo pm Ekipa

Katastrofi sledi trenerski šok? Jakirović naj bi...

ana praznik Njena.si

Zakaj je Ana Praznik opustila zanesljivo službo?

Luka Dončić Ekipa

Brez spoštovanja: Američani močno udarili po ...

Kolumna
Transformerji ena

Transformerji ena

Mitja Reichenberg, 16.09.2024 10:31:01

Delite na:

​Ozadje vsega je zgodba o izvoru Optimusa Prima in Megatrona (znana zaprisežena sovražnika, nekoč prijatelja), ki sta za vedno spremenila usodo Kibertrona. Na velika platna namreč prihaja animirana akcijska pustolovščina Transformerji ena (orig. Tranformers One), ki razkriva zgodbo o izvoru dogajanj na Kibertronu (Cybertronu), domu Avtobotov in Deseptikonov, osredotoča pa se na odnos med Optimusom Primom in Megatronom.


Torej: v mitologiji transformerjev je Optimus Prime kibertronec, član nezemeljske vrste čutečih samonastavljivih modularnih robotskih življenjskih oblik (npr. avtomobilov in drugih predmetov), ​​mešanica biološke evolucije in tehnološkega inženiringa. Je glavni junak zgodbe, ki nasprotuje vodji Decepticona – Megatronu.


Megatronov najbolj dosleden izvor ga prikazuje kot tistega, ki se je iz zatiranega delavca dvignil v gladiatorskega prvaka, ki je za svoje vzel legendarno ime enega od prvotnih trinajstih praštevil – Megatronus. Svoje ime je skrajšal, ko je postal revolucionar, ki je poskušal reformirati Kibertronovo skorumpirano vodstvo in pozval h koncu njegovega sistema. Kot mentor mladega Orion Paxa je Megatron pridigal, da je svoboda do samoodločbe pravica vseh čutečih bitij. Ko je Megatron postal pokvarjen zaradi njegove moči, je Orion uporabil njegove nauke proti njemu kot Optimus Prime. V večini inkarnacij bi Megatron na koncu dočakal svojo smrt v Optimusovih rokah, da bi bil kasneje obujen kot Galvatron.


Animirano pustolovščino je režiral Josh Cooley, scenarij sta napisala Andrew Barrer in Gabriel Ferrari. Glavnim likom so svoje glasove posodili Chris Hemsworth (Orion Pax), Brian Tyree Henry (D-16), Scarlett Johansson (Elita-1), Keegan-Michael Key (B-127), Steve Buscemi, Laurence Fishburne, Jon Hamm in drugi. Filmsko glasbo je prispeval Brian Tyler, ki se je s transformerji prvič srečal že leta 2013, celoten film pa je dobro vizualno in zvočno nadaljevanje vsega, kar o teh čudnih bitjih že vemo. Razumljivo pa je, da bo ta film najbolj navdušil tiste, ki so že tako ali tako navdušeni nad celotno filmsko franšizo.