minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

sergej jakirovic dinamo pm Ekipa

Katastrofi sledi trenerski šok? Jakirović naj bi...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

slovenija u17 gw Ekipa

Mar to pomeni, da je Slovenija dokončno izgubila ...

Kolumna
Dejanja usmiljenja

Dejanja usmiljenja

Mitja Reichenberg, 09.09.2024 10:42:38

Delite na:

Film je v temelju namenjen vsem, ki jih je režiser Yorgos Lanthimos že prepričal, predvsem z lanskim filmom Nesrečna bitja (orig. Poor Things). Tokrat prihaja s filmom Dejanja usmiljenja (orig. Kinds of Kindness), v katerem Emma Stone in Williem Dafoe dobita novo možnost, ob njiju pa so še Jesse Plemons, Margaret Qualley, Hong Chau, Joe Alwyn, Mamoudou Athie in Hunter Schafer..


Film je doživel svetovno premiero na 77. filmskem festivalu v Cannesu 17. maja 2024, kjer je Jesse Plemons prejel nagrado za najboljšega igralca. 21. junija 2024 ga je v kinematografih izdal Searchlight Pictures v Združenih državah, 28. junija 2024 pa na Irskem in v Združenem kraljestvu. Kritiki so ga na splošno ocenili pozitivno, po vsem svetu pa je do sedaj zaslužil že 13 milijonov dolarjev.


Sestavljen iz treh zgodb: prva sledi moškemu brez možnosti izbire, ki poskuša prevzeti nadzor nad svojim življenjem; druga policistu, ki je prepričan, da je njegova žena, ki je bila pogrešana v nesreči na morju in se je vrnila, pravzaprav druga in nepoznana oseba; tretja pa ženski, ki je odločena najti točno določeno osebo s posebnimi, nadnaravnimi sposobnostmi, kateri je usojeno, da postane izjemni duhovni vodja. Vse zgodbe so še najbolj povezane preko nastopajočih.


Filmsko glasbo seveda podpisuje Joscelin Dent-Pooley, znan kot Jerskin Fendrix, več kot odličen komponist že pri Nesrečnih bitjih, a nekoliko prezrt pri svoji dokaj avantgardni filmsko-glasbeni govorici. Njegov eksperimentalni elektro-punk stil in nekakšen ultra-moderen pop sta kombinacija, ki skupaj z različno izbiro zvočil in glasbil tvorita njegov svojstveni zvočni jezik, ki ga lahko primerjamo s tem, kar sta delala Nick Cave in pa Lou Reed. S tem pa dejansko v vsak film vnaša tudi izjemno originalno zvočno poanto, nezgrešljiv podpis komponista, ki dobro premisli, preden ustvari zvočno podobo filmske slike in pripovedi. Film Dejanja usmiljenja priporočamo vsem, ki želijo doživeti tudi nekaj filmske govorice Lantimos stila.