severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Bo izposoja zamenjala nakup?

P.B., 16.01.2020 16:00:00

Brigita Potočki, ki se je pred skoraj desetimi leti odločila, da odpre vrata svoje garderobne omare in ponudi svoja oblačila v izposojo, meni, da sčasoma zagotovo. V času, ko se vedno bolj sprašujemo, kam gre ta svet, in predvsem, kam gredo naši odpadki, je dobro vedeti, da namesto nakupa oblačil obstajajo tudi druge alternative.

Delite na:
Bo izposoja zamenjala nakup?
Brigita v svoji izposojevalnici ponuja samo izbrane kose osebni arhiv

S tem se pri nas ukvarjajo Ekologi brez meja, ki so med prvimi pri nas pričeli opozarjati na problematiko tekstilnih odpadkov. Kot so zapisali na svoji spletni strani, v svetovnem merilu namreč ni urejenega ravnanja z zavrženim tekstilom, ki ga je vedno več, poleg tega je ta vedno slabše kakovosti, postopki recikliranja pa so za zdaj še ekonomsko nevzdržni. Zato tudi pri nas že umikajo zabojnike za zbiranje oblačil. Ekologi brez meja so tudi organizatorji vsem dobro znane izmenjave oblačil, ki je potekala vsak mesec na Waldorfski šoli v Ljubljani. V času delovanja so na ta način pred uničenjem rešili več kot šest ton oblačil. A organizacijo izmenjave oblačil po sedmih letih zdaj prepuščajo drugim organizacijam in posameznikom. 

IMAG3812.jpg
Izposoja bo sčasoma vsaj deloma zamenjala nakup
osebni arhiv

Med njimi je tudi Brigita Potočki, nekdanja radijka in voditeljica, zdaj pa modna novinarka, stilistka in blogerka, ki je svojo omaro že pred devetimi leti odprla za javnost. Pravi, da se je ideja porodila čisto spontano, takrat, ko o tem še nihče ni razmišljal na ta način. Iz časov, ko je delala kot radijska voditeljica, ji je namreč ostalo precej svečanih oblek, ki jih je nosila na prireditvah. Ker se ji je po koncu kariere na radiu zdelo škoda ta oblačila zavreči, se je odločila, da jih ponudi v izposojo. »Sprva sem ‘stranke’ sprejemala kar doma, v dnevni sobi,« pove v smehu in nadaljuje: »Ker pa je bilo vedno več zanimanja, sem se odločila svoj ‘showroom’ preseliti drugam. Zamenjala sem kar nekaj lokacij, zdaj pa sem se končno ustalila na Parmovi v Ljubljani.«

IMAG3817-01.jpeg
Poleg oblačil so na voljo za izposojo tudi modni dodatki: čevlji, torbice, klobuki...
osebni arhiv

Razstavni prostor zdaj obsega veliko več kot le njene obleke iz voditeljskih časov. V teh predprazničnih dneh si na primer lahko izposodite obleke iz različnih svečanih materialov, kot so bleščice, žamet, perje, organza, svila. Na vprašanje, za kakšne priložnosti si ponavadi pri njej ženske izposojajo oblačila, se zasmeji in pravi: »Saj nimam samo ženskih, izposojam tudi moške obleke!« Ženske si pridejo izposodit obleke za različne priložnosti, najpogosteje pa za enkratne dogodke, ki res zahtevajo oblačilo za samo en in tisti dogodek. Sem spadajo večerni dogodki, tematske zabave, pa tudi konference. »Imam stranke, ki si pridejo izposodit, na primer, kostim. Če v službi nimajo takega pravila glede oblačenja, nekatere ženske sploh nimajo v lasti kostima. Nekaj je tudi takih, ki nimajo oblek ali kril. Nosijo samo hlače. In si potem za kakšno tako priložnost pridejo izposodit to, česar nimajo oziroma česar sicer ne nosijo. Le zakaj bi kupovale, če jim bo potem stalo v omari!« Pri moških je podobno. Nimajo vsi oblek, ker jih ne potrebujejo in ne nosijo, nam zaupa Brigita. »Za kakšno posebno priložnost pa si jo bodisi zaželijo bodisi jim je zapovedana, in takrat si jo pridejo izposodit k meni.«

aviary-image-1576614149928.jpeg
Brigita Potočki
osebni arhiv

DSC_0165_M.jpg
Stranke si izposojajo oblačila, ki jih sicer ne nosijo, na primer hlače iz bleščic
osebni arhiv

Kot pravi Brigita, je bilo v teh dneh, ko se prednovoletne in novoletne zabave vrstijo druga za drugo, zanimanje za izposojo veliko. V zadnjih nekaj letih se je namreč na področju ozaveščanja glede nepotrebnega kupovanja oblačil naredilo veliko in zdaj vedno več ljudi razmišlja v smislu ohranjanja okolja tudi na ta način, da ne kupujejo oblačil, ki jih bodo nosili samo enkrat in potem zavrgli. Odpor do nošenja rabljenih ali izposojenih oblačil je večinoma izginil in marsikdo se zaveda problema, ki ga predstavljajo tone in tone zavrženega, večinoma nekvalitetnega tekstila, ki ni primeren za recikliranje ali ponovno uporabo. Zato, kot pravi Brigita, bo izposoja postala nova realnost, ki se ji ne bomo mogli izogniti. Sami pri sebi pa moramo razčistiti, ali si bomo raje kupili poceni obleko, ki nam bo po enkratni uporabi obležala v omari in kmalu pristala na smetišču, ali pa bomo ta denar raje namenili izposoji ali nakupu oblačil iz druge roke in s tem prispevali k bolj zelenemu in zdravemu planetu.  

Izposojevalnico oblačil MJZ Fashion obiščite na spletu www.mjzfashion.si

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 53, 27.12.2019