profimedia-0645105286 Svet24.si

Kralj azijske države Postojnčanki pobral ...

skulptura Svet24.si

Destruktivni Čeh razbil skulpturo na odprtju ...

salko-pivać, univerza-na-primorskem Necenzurirano

Univerza za milijonski posel na Obali najela ...

petkovskovo nabrezje-pl Reporter.si

Ljubljanska mafija: lastniki in najemniki ...

primož roglič Ekipa

Po težkem dnevu na kronometru in prespani noči ...

V osemdesetih letih je pevka, potem ko je iz trde rock linije prešla v pop vode, odpela nekaj večnih Revija Stop

Uporniška teta iz Toskane

tadej pogacar Ekipa

Pogačar pred svetovnim prvenstvom zelo slikovito:...

Ljubezenska pisma iz Batuj

Marija Kralj, 24.09.2024 16:00:27

Osamljenost, stiske in vsakdanje življenje v času aleksandrinstva tokrat z nove perspektive - moškega, ki ja ostal doma, čakal, pisal, upal ...

Delite na:
Ljubezenska pisma iz Batuj
Predstavitev knjige Ljubezen na daljavo v Batujah. Marija Kralj

V nedeljo, 22. septembra, je v Batujah pri Ajdovščini potekala že šesta predstavitev knjige Ljubezen na daljavo, monografije literarne zgodovinarke in etnologinje, prof. ddr. Marije Stanonik. Tokratna predstavitev je bila še posebej čustvena, saj se je odvijala prav pred domačijo, kjer so bila napisana pisma, ki so osrednje gradivo knjige.

ljubezen na daljavo 2.jpg
Za pevsko poslastico je poskrbel odličen pevski zbor Napev iz Batuj.
Marija Kralj

Monografija na skoraj 600 straneh prinaša edinstveno perspektivo na fenomen aleksandrinstva, ki je bil doslej obravnavan skoraj izključno z ženskega vidika – predvsem tistih, ki so odhajale v Egipt. Knjiga pa prvič osvetljuje zgodbo z moške strani, preko pisem Ivana Vetriha, ki jih je po odhodu svoje žene v Egipt osamljen pisal iz domačije, kjer je skrbel za "malo Irenko". Pisma so polna čustvenih izpovedi, preprosto opisanih vsakdanjih dogodkov in celo spontanih pesniških utrinkov.

ljubezen na daljavo 4.jpg
Otroci so poskrbeli za dramski vložek in prebrali odlomek pisma.
Marija Kralj

Na predstavitvi je bila gostja tudi avtorica monografije, ki je o njej čustveno in zavzeto pripovedovala, kot bi “o svojem otroku”. "Skozi pisma Ivana Vetriha spremljamo njegovo prefinjeno pisanje, kjer izpričuje, kako ženo fizično in duševno pogreša. Takšno moško pisanje je redko, zato verjamem, da bo knjiga bralcem približala fenomen aleksandrinstva z drugačne perspektive," je povedala.

ljubezen na daljavo 5.jpg
Avtorica monografije je bila navdušena nad sprejemom in uspehom knjige ter poudarila, da je to bila že šesta predstavitev.
Marija Kralj

Pisma, na katerih temelji monografija, so tudi pomemben zgodovinski, sociološki in jezikoslovni vir. Knjiga vključuje skene originalnih pisem ter njihov natančen prepis, kar omogoča jezikoslovne raziskave primorskega narečja v času fašizma v 30. letih 20. stoletja. Poleg tega so pisma dragocen vir za nadaljnje raziskave na področju zgodovinopisja in etnologije.

ljubezen na daljavo 3.jpg
Dogodek je povezovala Urška Pirjevec.
Marija Kralj

Dogodka so se udeležili tudi potomci in drugi sorodniki, ki so zbranim delili svoje spomine in zanimivosti iz družinske zgodovine - nekatere tudi do zdaj še nikoli slišane. Posebno bogat sooblikovalec vzdušja so bili tudi pevci lokalnega zbora Napev in mladi igralci, ki so pripravili dramske vložke. Dogodek je bil odlično obiskan, saj je bil prostor pred domačijo - tako imenovani “borječ” po domače - že skoraj premajhen za vse prisotne.

ljubezen na daljavo 7.jpg
Spregovoril je tudi Karlo Bresciani.
Marija Kralj

Monografija Ljubezen na daljavo prinaša dragoceno pričevanje o ljubezni in osamljenosti v težkih časih, hkrati pa predstavlja pomemben prispevek k razumevanju aleksandrinstva in vsakdanjega življenja v prvi polovici 20. stoletja.

ljubezen na daljavo 6.jpg
Za izčrpno potovanje skozi zgodovino domačije in nekaj zanimivosti o njenih vsakokratnih stanovalcih je poskrbela Ester Kralj.
Marija Kralj

ljubezen na daljavo 8.jpg
Občinstvo je bilo nad predstavitvijo navdušeno - še posebej nad izvirnimi pripovedmi potomcev in sorodnikov.
Marija Kralj

ljubezen na daljavo 1.jpg
Že šesta predstavitev knjige se je odvila na "borječu" pred domačijo, kjer je živel Ivan - pisec pisem.
Marija Kralj