profimedia-0645105286 Svet24.si

Kralj azijske države Postojnčanki pobral ...

skulptura Svet24.si

Destruktivni Čeh razbil skulpturo na odprtju ...

salko-pivać, univerza-na-primorskem Necenzurirano

Univerza za milijonski posel na Obali najela ...

petkovskovo nabrezje-pl Reporter.si

Ljubljanska mafija: lastniki in najemniki ...

primož roglič Ekipa

Po težkem dnevu na kronometru in prespani noči ...

Andrej Hofer Revija Stop

Andrej Hofer: »Objem. Stisk roke. Pogled v oči. ...

tadej pogacar Ekipa

Pogačar pred svetovnim prvenstvom zelo slikovito:...

Xiaomi Watch 2: Odlično razmerje med ceno in kakovostjo

Ivan Valtl, 25.09.2024 00:02:31

Kot navdušenec nad okroglimi pametnimi urami sem z navdušenjem preizkusil novo pametno uro Xiaomi Watch 2. Ta model je na voljo v dveh barvah črni in sivi, na test sem prejel črno različico. Na prvi pogled gre za eleganten slogovni dodatek, ki združuje preprostost in funkcionalnost.

Delite na:
Xiaomi Watch 2: Odlično razmerje med ceno in kakovostjo
Xiaomi Watch 2 Ivan Valtl

Dizajn in izdelava


Xiaomi Watch 2 se ponaša z modernim in premišljenim dizajnom, vendar je treba poudariti, da so bili pri izbiri materialov narejeni določeni kompromisi. Ohišje ure je izdelano iz kombinacije plastike in aluminija, kar je povsem razumljivo za napravo v srednje-nižjem cenovnem razredu.

S 47-milimetrskim ohišjem in udobnim gumijastim paščkom se ura prilega večini zapestij ter omogoča prijetno nošenje tudi pri daljšem obdobju uporabe. Na desni strani ure sta dva fizična gumba, ki sta ob direktnem pogledu na zaslon skoraj nevidna, kar prispeva k minimalističnemu videzu naprave.

xiaomi-watch-2
Xiaomi Watch 2
Ivan Valtl


Zaslon je ena izmed glavnih odlik Xiaomi Watch 2. Gre za 1,43-palčni AMOLED zaslon z ločljivostjo 466 × 466 slikovnih pik in največjo svetilnostjo 600 nitov, kar omogoča jasno in barvno bogato sliko tudi na močnejši sončni svetlobi. Kljub temu bi si želel fizično krono, ki je postala standard pri številnih pametnih urah, saj bi omogočila bolj enostavno navigacijo po menijih.

Zaradi uporabe plastike je ura izjemno lahka s težo le 36,8 grama, kar je presenetljivo glede na njene dimenzije (47,6 x 45,9 x 11,8 mm). Poleg tega je vodotesna do 5 ATM, kar omogoča brezskrbno uporabo v različnih okoljih, tudi pri plavanju ali tuširanju.

Zmogljivost in strojna oprema

Ena izmed glavnih prednosti Xiaomi Watch 2 je njena zmogljivost. Kljub temu da gre za cenovno ugodnejšo pametno uro, je opremljena z 4-nanometrskim procesorjem Qualcomm Snapdragon W5+ Gen1, enakim kot pri dražjih modelih. Ta procesor zagotavlja tekoče in hitro delovanje ter omogoča uporabo tudi zahtevnejših aplikacij brez opaznega zamika.


Ura je opremljena z 2 GB delovnega pomnilnika (RAM) in 32 GB prostora za shranjevanje, kar je več kot dovolj za tekoče delovanje in shranjevanje aplikacij, glasbe ter drugih podatkov.

xiaomi-watch-2
Xiaomi Watch 2
Ivan Valtl


Na področju povezljivosti Watch 2 podpira Bluetooth 5.2 in WiFi ac. Čeprav različica LTE ni na voljo, ura podpira pet navigacijskih sistemov (GPS, Galileo, Glonass, Beidou, QZSS) z dvopasovnim delovanjem L1+L5, kar zagotavlja natančno sledenje. Vgrajen je tudi čip NFC za brezstično plačevanje prek Google Walleta.

Nabor senzorjev je bogat: merilnik srčnega utripa, pospeškomer, žiroskop, barometrični višinomer in svetlobni senzor. Čeprav manjkajo nekateri dodatni senzorji, ki ju najdemo pri različici Pro, je nabor več kot zadosten za večino uporabnikov. Poleg tega ima ura vgrajen zvočnik in mikrofon, kar omogoča prostoročno telefoniranje, glasovno narekovanje besedila ter sprejemanje zvočnih navodil med športno aktivnostjo ali navigacijo.

Operacijski sistem Wear OS 3.5 z MIUI

Xiaomi Watch 2 poganja operacijski sistem Wear OS 3.5, ki ga dopolnjuje vmesnik MIUI. Ta kombinacija omogoča prenos številnih aplikacij iz trgovine Google Play, kot so Gmail, WhatsApp, Google Maps, in še mnoge druge. Sistem je uporabniku prijazen in nudi celovito izkušnjo, vključno z upravljanjem obvestil, glasovno pomočjo prek Google Assistant in možnostjo brezstičnega plačevanja.

xiaomi-watch-2
Xiaomi Watch 2
Ivan Valtl

Sistem deluje gladko in hitro, gumbi pa so prilagodljivi po želji uporabnika.

Zmogljivost baterije

Baterija Xiaomi Watch 2 s kapaciteto 495 mAh je ena izmed najboljših v svojem razredu. Z običajno uporabo, ki vključuje vklopljen Always-On Display, ura brez težav zdrži cel dan, ob nekoliko varčnejši uporabi pa tudi do dva dni. Polnjenje poteka prek priložene magnetne polnilne ploščice, pri čemer ura potrebuje približno 45 minut za 100%, že po 20 minutah pa doseže približno 70 % napolnjenosti.

Športne in fitnes funkcije

Xiaomi Watch 2 je zasnovana tudi za športnike in ljubitelje fitnesa, saj ponuja več kot 150 različnih športnih aktivnosti. S pomočjo vgrajenih senzorjev lahko natančno spremlja vaš srčni utrip, koncentracijo kisika v krvi, stopnjo stresa, menstrualni cikel, število porabljenih kalorij, korake in kakovost spanja.

Podatki se sinhronizirajo v aplikaciji Mi Fitness, ki je na voljo za naprave iOS in Android. Aplikacija je pregledna in enostavna za uporabo, čeprav ni tako bogata s podrobnimi statističnimi podatki kot nekatere druge aplikacije. Kljub temu omogoča učinkovito spremljanje vašega napredka in zdravja.

xiaomi-watch-2
Xiaomi Watch 2
Ivan Valtl

Med vadbo je merilnik srčnega utripa natančen in se hitro odziva na spremembe v ritmu. Prav tako je GPS zanesljiv, natančnost pri meritvah razdalje je zadovoljiva.

Proti Pro različici

Xiaomi Watch 2 je na voljo po ceni 209 evrov za WiFi različico, kar je približno 40 evrov manj kot različica Pro. Za to ceno ponuja presenetljivo veliko funkcionalnosti in kakovosti, ura je ena izmed najcenejših pametnih ur z Wear OS sistemom na trgu. Čeprav je različica Pro nekoliko bolj dovršena glede materialov in dodatnih funkcij, je Xiaomi Watch 2 dovolj vsestranska in zmogljiva, da bo zadovoljila večino uporabnikov.

xiaomi-watch-2
Xiaomi Watch 2
Ivan Valtl

Zmogljiva in dostopna

Xiaomi Watch 2 je odlična izbira za tiste, ki iščejo kakovostno pametno uro z Wear OS po dostopni ceni. Z zmogljivim procesorjem, bogatimi funkcijami, dolgo življenjsko dobo baterije in elegantnim dizajnom ponuja veliko za svojo ceno. Je popoln partner za vsakodnevno uporabo, športne aktivnosti in celovito upravljanje obvestil, brez potrebe po visokem finančnem vložku.