1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Letošnja Animateka se podaja tudi v navidezno resničnost!

Marjana Vovk, Vklop, 29.11.2018 20:01:30

Od 3. do 9. decembra bo v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, MSUM-u in Stari mestni elektrarni potekal že 15. Mednarodni festival animiranega filma Animateka.

Delite na:
Letošnja Animateka se podaja tudi v navidezno resničnost!
Animirani film Mirai se predstavlja na letošnjem slovenskem festivalu animiranega filma. animateka

Veliko pozornosti (poleg animacij, seveda) bo letos zagotovo požela razstava VR/360°@animateka, kjer lahko izkusimo navidezno resničnost.

Interaktivna razstava VR/360°@animateka je že odprta, postavljena pa je v prostore Muzeja sodobne umetnosti Metelkova. »Z razstavo na enem mestu združujemo najboljše nove izkušnje virtualne resničnosti in 360-stopinjskega doživljanja avtorskega animiranega filma: nekatera dela iz mednarodnega izbora čakajo, da jih raziščemo, druga nas vabijo k dejavni vključitvi v virtualni svet. Predstavili bomo tudi nekaj prelomnih avtorskih interaktivnih videoiger,« piše v katalogu Animateke.

f-anima-igor.jpg
Igor Prassel programski direktor Animateke.
Katja Goljat

Kaj bo razstava, katere kuratorja sta Manu Weiss in Igor Prassel, ponujala? David O'Reilly vabi v igro, ki je interaktivna odprta simulacija sveta, v njej pa igralec v družbi pripovedovalca, britanskega filozofa Alana Wattsa, potuje in opazuje vesolje z različnih vidikov. Plug & Play je bizarna igra z vtiči, v kateri opazujemo in raziskujemo občutja antropomorfnih bitij, ki segajo onstran seksualnosti in reprodukcije, Kids pa eksperimentalni projekt, ki govori o psihologiji skupine – oboje je delo avtorjev Michaela Freija in Maria von Rickenbacha.

f-anima1.png
Animateka se letos podaja tudi v navidezno resničnost.
animateka

Z Muzejem simetrije (Paloma Dawkins) se podamo v pokrajine zemlje, ognja, vetra in vode, kjer razigrani 2D-liki oživijo na 3D-igrišču. Male stvari pa je animacija, v kateri gledalec izkusi zgodbo z različnih vidikov, pri čemer prehaja med tretjeosebno, božjo vsevednostjo in otroškim dojemanjem. Animacija Nothing Happens (Michelle in Uri Kranot) gledalcu omogoči, da izbere svoj vidik in sodeluje v dogodku. Kratki filmi Minotaver, Srečno in Slepa Vaysha pa so 360-stopinjske animacije.

Preberite tudi: Dobil svojo zvezdo.

KAJ PA »STAROMODNE« ANIMACIJE?

Osrednji del Animateke so seveda animacije, razvrščene v tekmovalne in netekmovalne programe; poseben sklop je letos dobila madžarska animacija, tudi retrospektiva se poklanja madžarski ustvarjalki Reki Bucsi. Zanimivi so tudi animirani dokumentarci, največ pozornosti pa bodo kot vedno verjetno deležni celovečerni filmi: Ta veličastni kolač!, Parvana – zgodba o neverjetnem potovanju, Pesem morja, Okrožje!, Kapitan Morten in kraljica pajkov, Sin bele kobile, Mirai, Otok psov, Skrivnosti iz Kellsa, Ruben Brandt – zbiratelj, Samouni Road, Švicar Chris in Volčja hiša. Kot vedno velja opozorilo, da niso vse animacije primerne za otroke; ti bodo svoje risanke našli v programu Slon, v samem programu pa so ob posameznih filmih in sklopih jasne označbe, ali so filmi namenjeni otrokom oziroma za katere starosti so primerni.

Več v reviji Vklop št. 48, 29. 11. 2018.