sara rutar Svet24.si

Zmagovalka kuharskega šova pričakuje dojenčka

amazonka-suša Svet24.si

Video: Zaradi suše Amazonke v Kolumbiji skoraj ni...

erik-brecelj, bojana-beović Necenzurirano

Kako je Erik Brecelj pri "dvoživkah" nalil ...

172A1987 Reporter.si

Padal je še zlati dež! Kdo vse iz slovenske ...

Mura Nafta Ekipa

Vroče že pred prekmurskim derbijem: glejte, kako...

miro-todosovski-v-odaji-nikoli-ni-prepozno BestFM

Miro Todosovski: “Prodajal sem časopise na ...

albert riera mm Ekipa

Novo presenečenje v Celju: Albert Riera pripeljal...

Dvojni test Xiaomi 14T in 14T Pro: Dvojčka, ki se razlikujeta

IV, 27.09.2024 12:11:30

V zadnjih letih so telefoni srednjega razreda pogosto pomenili postanek pri znamki Xiaomi. Ta proizvajalec je namreč postal sinonim za naprave, ki ponujajo vrhunsko zmogljivost po dostopnih cenah. Tokrat je Xiaomi v Berlinu predstavil novo serijo pametnih telefonov Xiaomi 14T in 14T Pro. Obe napravi sta že prispeli na naš test, prvi vtisi pa kažejo, da je Xiaomi tokrat posebno pozornost namenil fotografski izkušnji. Pri novi seriji je jasno, da je bil cilj izboljšati kakovost fotografij in uporabniško izkušnjo v celoti. Zaznavamo občutno nadgradnjo tako pri strojni opremi kot tudi pri programski opremi kamer. V nadaljevanju bomo podrobneje predstavili, kako se obe napravi izkažeta v realnih pogojih in ali serija 14T resnično izpolnjuje visoka pričakovanja.

Delite na:
Dvojni test Xiaomi 14T in 14T Pro: Dvojčka, ki se razlikujeta
Xiaomi 14T Ivan Valtl

Oblika


Na prvi pogled boste težko ločili med modeloma Xiaomi 14T in 14T Pro, saj oba delujeta precej podobno. Oba imata velik, 6,67-palčni zaslon, ki je obdan z ravnimi okvirji in poudarjenimi ostrimi robovi. Na desni strani naprave sta dva gumba za vklop/izklop, ki zdaj izstopa s prijetnejšo teksturo, ter gumb za uravnavanje glasnosti. Na zadnji strani najdemo štiri leče, med katerimi je tudi bliskavica, kar že na prvi pogled daje vtis, da gre za napravi z osredotočenostjo na fotografsko izkušnjo.

xiaomi-14t
Xiaomi 14T
Ivan Valtl


Ko pa oba telefona vzamemo v roke, se občutna razlika med modeloma takoj pokaže. Pro različica ima rahlo bolj ukrivljene robove na zadnji strani, kar pripomore k udobnejšemu občutku v dlani. Ta podrobnost omogoča bolj prijeten oprijem in daje modelu Pro nekoliko bolj prefinjen videz. Kar zadeva barvne različice, sta oba modela na voljo v modri, črni in sivi barvi, vendar Xiaomi 14T ponuja še dodatno ekskluzivno barvo "Lemon Green," ki napravi doda svež in unikaten pridih.

Oba modela se ponašata z vrhunskim 6,67-palčnim zaslonom z ločljivostjo 2712 x 1220 slikovnih pik, ki z maksimalno svetlostjo 4000 nit zagotavlja odlično vidljivost tudi na neposredni sončni svetlobi. Zaslon podpira 144 Hz prilagodljivo frekvenco osveževanja, kar omogoča tekoče prehode in odlično uporabniško izkušnjo pri brskanju, igranju iger ali gledanju videov. V spodnjem delu zaslona je vgrajen tudi senzor za prstne odtise, ki zagotavlja hitro in varno odklepanje naprave.

xiaomi-14t
Xiaomi 14T
Ivan Valtl



Za izjemno zvočno izkušnjo poskrbita stereo zvočnika, ki sta glasna in zagotavljata čist zvok. Omeniti velja tudi, da oba modela ponujata IP68 certifikat zaščite, kar pomeni, da sta odporna na prah in vodo.


Fotografska izkušnja, ki vas bo pustila brez besed


Eden glavnih razlogov, zakaj razmisliti o nakupu nove serije Xiaomi 14T, je zagotovo fotografska izkušnja. Obe napravi, tako Xiaomi 14T kot 14T Pro, izstopata na tem področju in bosta navdušili tudi najbolj zahtevne fotografske navdušence. Kljub temu pa model Pro ponuja rahlo prednost, saj se ponaša z glavno kamero s 50 MP in enakim 1-palčnim senzorjem, ki ga najdemo tudi pri vrhunskem modelu Xiaomi 14 Ultra. Ta kamera ima zaslonko f/1,6, kar ji omogoča zajem izjemno podrobnih in svetlih fotografij. Poleg tega je na voljo še 50 MP teleobjektiv, ki omogoča do 5-kratno optično povečavo, ter 12 MP ultraširokokotna kamera, ki zagotavlja odlične posnetke širokih scen.

xiaomi-14t-pro
Xiaomi 14T Pro Foto
Ivan Valtl


Xiaomi 14T je na prvi pogled precej podoben, vendar uporablja nekoliko manj zmogljiv Sonyjev senzor IMX906, ki je kljub temu odlična izbira za napravo tega cenovnega razreda. Glavna kamera ima nekoliko manjšo zaslonko f/1,7, kar pomeni, da zajame malenkost manj svetlobe. Telefoto kamera s 50 MP pri tem modelu ponuja do 4-kratno optično povečavo. Tako Xiaomi 14T kot 14T Pro imata enako 32 MP sprednjo kamero, ki je diskretno nameščena v majhni luknji na vrhu zaslona in zagotavlja kakovostne selfije ter videoklice.

xiaomi-14t-pro
Xiaomi 14T Pro Foto
Ivan Valtl


Največji poudarek nove serije T je vsekakor fotografija v nočnih ali slabo osvetljenih pogojih. Pri tem ima model Pro jasno prednost, saj proizvaja jasnejše in manj zrnatne fotografije, tudi v najzahtevnejših svetlobnih razmerah. Pri dnevni svetlobi pa oba modela ustvarjata izjemne posnetke, polne barv in podrobnosti. Poleg tega je serija 14T opremljena z Leica licenciranimi funkcijami, kar pomeni, da uporabniki lahko izbirajo med različnimi prednastavljenimi filtri, kot sta "Leica Authentic" za pristne barvne tone ali "Vivid" za tiste, ki želijo bolj poudarjene in živahne barve.

xiaomi-14t-pro
Xiaomi 14T Pro Foto
Ivan Valtl

Xiaomi ponuja tudi širok nabor možnosti za ljubitelje fotografije. Na voljo je "Pro" način, ki omogoča prilagajanje različnih nastavitev, kar je idealno za nadobudne fotografe, ki želijo imeti popoln nadzor nad svojimi posnetki. Portretni način z umetno inteligenco ustvarja čudovite portrete z zamegljenim ozadjem, kjer lahko izbirate med različnimi goriščnicami za resnično profesionalen videz.

xiaomi-14t-pro
Xiaomi 14T Pro Foto
Ivan Valtl

Kar zadeva snemanje videoposnetkov, oba modela podpirata snemanje v ločljivosti do 4K pri 30 sličicah na sekundo, medtem ko Pro različica omogoča tudi snemanje v 8K. Za tiste, ki se radi poigrajo z videoposnetki, je na voljo tudi poseben način "Filmski posnetki", ki ponuja številne možnosti za ustvarjanje izvirnih in impresivnih videov.


Zmogljivost na strani Pro različice


Ena izmed ključnih razlik med Xiaomi 14T in 14T Pro je vsekakor zmogljivost. Medtem ko model 14T poganja procesor MediaTek Dimensity 8300 Ultra, je v različici Pro vgrajen še nekoliko močnejši MediaTek Dimensity 9300+. Pri vsakodnevni uporabi, kot so brskanje po spletu, uporaba družbenih omrežij in gledanje videoposnetkov, med njima ni opaznih razlik – oba modela se pri teh opravilih izkažeta z izjemno hitrostjo in tekočim delovanjem.

xiaomi-14t
Xiaomi 14T
Ivan Valtl


Vendar pa se razlika v zmogljivosti začne kazati pri bolj zahtevnih opravilih. Pro različica je posebej prilagojena za večopravilnost in omogoča bolj gladko in tekoče preklapljanje med aplikacijami ter brezhibno delovanje tudi pri bolj zahtevnih igrah in aplikacijah. Pri tem se odlično izkaže tudi napredni sistem hlajenja, ki ga uporablja model Pro, saj ohranja napravo na optimalni temperaturi tudi med dolgotrajno uporabo ali intenzivnimi igrami, kar pomeni, da ni občutnega segrevanja, kot bi ga morda pričakovali pri 14T.

xiaomi-14t
Xiaomi 14T
Ivan Valtl

Oba modela, ki smo ju testirali, imata 12 GB delovnega pomnilnika (RAM) in 256 GB prostora za shranjevanje

Google Gemini v Xiaomiju

Ena izmed zanimivih novosti, ki jih prinašata Xiaomi 14T in 14T Pro, je vključenost Googlove umetne inteligence. S pomočjo integrirane umetne inteligence Google Gemini imata oba modela dostop do številnih naprednih funkcij. Ena izmed njih je "Circle to Search," ki omogoča hitro iskanje informacij tako, da preprosto obkrožite želeni element na zaslonu. Poleg tega je prednameščena aplikacija Google Gemini izjemno uporabna za različne naloge, saj omogoča prevajanje v živo in prepisovanje govora v realnem času v aplikacijo Notes, kar je še posebej priročno za tiste, ki potrebujejo takojšnje zapise sestankov ali predavanj.

xiaomi-14t
Xiaomi 14T
Ivan Valtl

Hyper OS: Nov operacijski sistem

Oba modela, Xiaomi 14T in 14T Pro, uporabljata nov operacijski sistem Hyper OS, ki obljublja kar 4 leta posodobitev sistema in 5 let varnostnih posodobitev. Ta prehod z MIUI na Hyper OS prinaša določene izboljšave, kot je poenostavljena uporabniška izkušnja, kar bo mnogim uporabnikom nedvomno všeč. Vendar pa osebno nisem popolnoma prepričan nad Hyper OS, saj se zdi manj intuitiven, predvsem zaradi označenih ikon in nekoliko nerodnega menija, ki zahteva nekaj privajanja.


Podobno kot pri večini kitajskih proizvajalcev telefonov, je tudi pri Hyper OS prisotna vrsta prednameščenih aplikacij. Če jih ne uporabljate, jih je treba ročno odstraniti, kar lahko predstavlja manjše nevšečnosti. Kljub temu Hyper OS prinaša nekaj zanimivih izboljšav in možnosti prilagajanja, ki bodo navdušile tiste, ki uživajo v prilagoditvi uporabniškega vmesnika po lastnih željah.

xiaomi-14t
Xiaomi 14T
Ivan Valtl

Baterija

Oba modela, Xiaomi 14T in 14T Pro, sta opremljena z baterijo kapacitete 5000 mAh, kar je povsem dovolj za celodnevno uporabo pri običajnih opravilih. Kljub temu pa bo večina uporabnikov napravi morala priklopiti na polnjenje čez noč, da bo baterija pripravljena za naslednji dan.

xiaomi-14t
Xiaomi 14T
Ivan Valtl


Razlika med modeloma se pokaže predvsem pri hitrosti polnjenja. Pro različica omogoča izjemno hitro polnjenje z močjo do 120 W, kar pomeni, da lahko telefon napolnite do polne kapacitete v izjemno kratkem času. Standardni model 14T podpira polnjenje z močjo 67 W, kar je sicer še vedno hitro, a vseeno opazno počasneje v primerjavi s Pro različico.

Pomembno je omeniti, da pri novi seriji Xiaomi 14T v škatli ni več priloženega polnilnega adapterja, kar pomeni, da boste morali za adapter odšteti nekaj dodatnih evrov, če ga že nimate. V embalaži boste namreč našli le polnilni kabel in zaščitni ovitek.

xiaomi-14t
Xiaomi 14T
Ivan Valtl

Dostojno predana štafeta

Lanski model Xiaomi 13T Pro je navdušil z vrhunskimi funkcijami v cenovno ugodnem paketu, in zdi se, da je novi Xiaomi 14T Pro uspešno prevzel to štafeto. Gre za napravo, ki se lahko z dvignjeno glavo kosa z najdražjimi konkurenti, a hkrati ostaja cenovno bolj dostopna. To je idealen telefon za tiste, ki si želijo premijsko izkušnjo brez pretiranega poseganja v žep.

xiaomi-14t
Xiaomi 14T
Ivan Valtl

Xiaomi 14T Pro ponuja vrhunsko zmogljivost, napredne fotografske zmožnosti in sodobne funkcije, ki jih pričakujemo od vodilnih pametnih telefonov. Model 14T pa je odlična izbira za uporabnike, ki iščejo podobno izkušnjo po nekoliko nižji ceni in jih ne motijo manjše razlike v zmogljivosti.

Na koncu sta oba modela Xiaomi 14T in 14T Pro izjemni napravi, ki dokazujeta, da ni treba plačati visoke cene za vrhunsko izkušnjo pametnega telefona.

xiaomi-14t
Xiaomi 14T
Ivan Valtl