Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Sanja Stojanovski - oblikovalka oblačil in nakita

Brigita Potočki, Maja, 21.02.2019 13:00:00

Privlači me visoka moda in razkošje

Delite na:
Sanja Stojanovski - oblikovalka oblačil in nakita
Sanja v družbi prijateljice in fotografinje Maše Živec, ki nosi njen naglavni venček osebni arhiv

Modna oblikovalka Sanja Stojanovski prihaja iz kulturnega in zgodovinskega bisera Balkana in Evrope, prelepega mesteca ob enem najlepših jezer – Ohrida. Ljubezen jo je pred šestimi leti pripeljala v Slovenijo in kasneje v Ljubljano. Z možem Sašem imata podjetje, v katerem ima Sanja funkcijo direktorice, a njena največja ljubezen, kljub kopici dela z vodenjem podjetja, ostaja oblikovanje oblačil in nakita pod znamko SAN Fashion&Jewelry. Tega oblikuje v prostem času, in če je treba, dela tudi ponoči. Njena oblačila pogosto najdejo pot v tujino, stranke pa jih najraje naročajo za poroke - bodisi kot neveste bodisi kot gostje. Sanja pa je oblekla tudi finalistke World Top Model Slovenija 2018, s katerimi sodeluje že tretje leto, in pripravlja lastne modne revije. 

Kdaj se je začela vaša ljubezen do oblačil in šivanja?

Odkar pomnim, sem navdušena nad umetnostjo in modo. Odraščala sem v zelo kreativni družini, polni ljubezni, kjer je bil prirojen talent prepoznavnost nas vseh. Že v otroštvu sem veliko risala in slikala, tako je tudi vzporedno raslo izjemno zanimanje in strast do mode. Udeleževala sem se številnih slikarskih tekmovanj za mlade in kreativne, kar mi je dalo veliko samozavesti in sem pričela ustvarjati skice pravih modelov razkošnih oblek.

DSC_0577_M.jpg
Oblikuje tudi čudovite poročne obleke primerne tudi za druge svečane priložnosti
osebni arhiv

Se spomnite prvega kosa, ki ste ga sešili? Kdaj in za kakšno priložnost?

Že proti koncu osnovne šole sem vzela mamino obleko in jo predelala v krilo in bluzo zase. Takšnih primerov je bilo veliko. Vendar se dobro spomnim obleke, ki sem si jo popolnoma sama sešila za svoj 18. rojstni dan. Obleka je bila črne barve, oprijeta, midi dolžine, spredaj na desni nogi krajša s strani in zadaj daljša, s tričetrtinskimi rokavi in aplikacijami v rdeči barvi v obliki rožic. Nekaj zelo podobnega trendu, ki je zaznamoval sezono 2017/2018.

Kateri naziv vam je ljubši: šivilja ali modna oblikovalka?

Vsak izmed nas, ki je oblikoval idejo in zasnoval model kosa oblačila, jo je najprej sam poskusil sešiti. To me hkrati naredi oblikovalko in šiviljo. Ker sama sebe zelo rada inspiriram z različnimi dogodki in modo na splošno, bi si raje rekla modna oblikovalka.

SAN_DSC_0019.jpg
V njeni kolekciji najdemo večerne in dnevne obleke, pa tudi torbice
osebni arhiv

Kakšna oblačila najraje oblikujete?

Definitivno obleke za svečane priložnosti! Privlači me visoka moda, razkošnost. Vendar pa oblikujem tudi oblačila, ki so primerna za manj svečane priložnosti in so odlična izbira za žensko, ki se zaveda svoje ženstvenosti, jo neguje in predstavlja v najlepši luči. Nekaj takih kreacij bo v moji letošnji spomladanski kolekciji.

Poleg oblačil izdelujete tudi nakit. Za kakšne priložnosti?

Nakit je dodatek, ki se ga res marsikatera ženska najbolj razveseli. Je tudi zelo pogosto darilo, ko želimo izraziti globoka čustva, ljubezen, prijateljstvo, hvaležnost… Celotnemu našemu videzu doda nekaj elegance, ekstravagance in je pika na i vsake še tako dobre kombinacije oblačil. Za nakit, ki ga izdelujem, bi rekla, da je najprej modni nakit. Vedno ustvarjam kose, ki se bodo podali k mojim oblekam, vendar tudi posamezne kose, ki jih lahko nosimo kot dodatek ob različnih priložnostih in so namenjeni tako mlajšim kot tudi zrelim ženskam. Materiali, ki jih uporabljam pri izdelavi nakita, so poldragi kamni in kristali, srebro, nerjaveče jeklo in naravni materiali, kot so usnje, les … Glede na to, da prihajam iz prelepega Ohrida, naj omenim, da pogosto uporabljam tudi bisere.

Predstavitev knjige Nemirni srci in modna revija WTM.jpg
Sanja na lastni modni reviji v druži manekenov in finalistk World Top Model Slovenija 2018
osebni arhiv

Ali izdelujete oblačila tudi zase?
Absolutno! Sama sebi sem tudi model in kakšne kreacije zelo rada oblečem za posebne priložnosti.

Lahko stranka prinese tudi fotografijo obleke, ki ji je všeč, in jo vi sešijete?
Glede na to, da razmišljam kot modna kreatorka in poskušam realizirati svoje ideje, mi je ljubše, če se odločijo za katero izmed mojih lastnih kreacij.

Kaj je pri vašem delu najzahtevnejše? So to priprave, iskanje primernega materiala, skiciranje, krojenje … Kaj od tega se vam zdi najzahtevnejše?

V risanje se čisto poglobim, dokler ne pridem do idealne slike. Uživam pri izbiri materialov in, ne bi rekla ravno zoprno, vendar krojenje je dosti zahtevno in mora biti zelo precizno, prav tako šivanje samo, zato je zame toliko ljubša dodelava, vezenje in okraševanje.

DSC_0367_M.jpg
Sanjina posebnost so ročno oblikovani naglavni venčki
osebni arhiv

Koliko časa posvetite izdelavi ene obleke?

Čas izdelave enega oblačila lahko traja zelo različno. Včasih je prava ideja zelo daleč, vendar je nato izdelava same kreacije lahko tudi hitra. Lahko je pa ideja zelo hitra in izdelava traja dlje časa, saj je treba sproti dodajati detajle, ki jih morda v ideji še nisem prepoznala. Povprečen čas za izdelavo unikatne svečane obleke je približno tri tedne.

Objavljeno v reviji Maja št. 3, 1. 2. 2019.