profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Tudi ličila imajo rok trajanja

J. K., Zarja, 18.02.2019 13:01:04

Čas je, da na stežaj odpremo predalčke in omarice, v katerih hranimo ličila in različne negovalne pripomočke. Kaj se pokaže? Tubice in svinčniki, pomade in pudri, za katere ne vemo več točno, koliko so stari. Čas je za temeljito inventuro – kozmetično!

Delite na:
Tudi ličila imajo rok trajanja
Kam z odvečno kozmetiko? Dreamstime

Povsem samoumevno je, da občasno temeljito pregledamo hladilnik, shrambe in omarice, v katerih hranimo živila. Tista, ki jim je potekel rok uporabe, zavržemo, da se izognemo težavam z želodcem ali celo čemu hujšemu. Enako pozornost je treba posvečati ličilom in kremam, saj stari izdelki lahko pustijo zelo neprijetne posledice. Vsi izdelki za nego in ličenje imajo svoj rok trajanja – običajno je naveden na dnu lončka za kremo ali tube. Včasih pa tega podatka ne najdemo. Nič hudega, kajti originalno zapakirane kreme imajo relativno dolg rok uporabe, je pa zato pri kozmetičnih izdelkih toliko pomembnejši datum, ko smo odprli originalno embalažo in jih začeli uporabljati. Najbolje je, če si ta datum z vodoodpornim pisalom zapišemo na embalažo. Na kakovost kreme in ličil vpliva tudi način, kako jih hranimo.

Pravilna hramba

V kopalnici: Kremasti izdelki za nego in ličila ne marajo vlage in toplega zraka, ki sta značilna za kopalnico. Raje jih hranimo drugje. V kopalnico sodijo le šamponi, geli za tuširanje ipd.

V spalnici: V svojem kotičku spalnice imamo ženske shranjene različne drobnarije za sprotno rabo. Najbolje je, če je to psiha ali komoda, kajti ličila ter izdelke za nego kože je najbolje hraniti v temnem prostoru.

V kuhinji: Kozmetika v hladilniku? Morda zveni čudno, je pa smiselno. Sredstva za naravno nego brez dodanih konzervansov ostanejo v hladnem okolju dlje kakovostna ter so obstojnejša.

Kaj je najbolje zavreči

Brž ko opazimo pri svojem ličilu – najsi bo to šminka, krema, puder itd. – spremembo v teksturi ali vonju, je najbolje, da ga vržemo v smeti. Še posebej če gre za negovalni izdelek. S staro kremo za obraz ali starim rdečilom si bomo le škodili, saj lahko razdraži kožo.

Kam z odvečno kozmetiko

Podarimo naprej – če smo med inventuro izločili ličila, ki nam ne ustrezajo zaradi barvnega odtenka, ali pripomočke za nego, ki se niso izkazali za primerne glede na tip naše kože, je takšne reči lepo in prav podariti tistemu, ki mu izdelek ustreza.

Sprememba namembnosti – nekatere izdelke lahko uporabimo nekoliko drugače, kot veleva osnovni namen. Na primer: krema za obraz, ki ni dovolj hranilna za zimsko nego, je še zmeraj primerna za nego vratu in dekolteja. Sredstvo za spiranje las, ki nam ne ustreza zaradi vonja, lahko uporabimo namesto pene za britje pri depiliranju z britvico ipd.

V smeti – pa nikar vse v en koš! Stekleničke za parfum in kolonjsko vodo sodijo med staro steklo. Embalaža z ostanki kreme ali negovalnega olja sodi med mešane odpadke. Priporočljivo je, da tube, lončke, spreje ipd. izpraznimo do konca.

Koliko časa je kozmetični pripomoček uporaben

Maskara – približno šest mesecev. Bodimo pozorni na to, da jo po uporabi zmeraj dobro zapremo. Brž ko opazimo, da je grudasta, pa jo zavrzimo, tudi če od odprtja še ni minilo šest mesecev.

Šminka – približno dve leti, če jo hranimo na temnem in suhem. Če že prej spremni vonj ali postane izrazito grenkega okusa, pa jo nemudoma nehajmo uporabljati.

Krema za nego kože okoli oči – od šestih mesecev do enega leto. Pri nakupu izberimo ustrezno veliko tubo oziroma lonček, da ne bo krema zastarala in začela dražiti kože.

Krema za obraz – približno eno leto. Krema v tubi je manj dovzetna za razvoj bakterij, ker je bolj nepredušno zaprta in vanjo ne segamo s prstom kot pri kremah v lončku.

Losjon za telo – približno eno leto. Embalaža na potisk je boljša, saj v njej ostane dlje neoporečen.

Krema za sončenje – od enega do dve leti. Dlje je obstojna zimska krema za sončenje, ker ni izpostavljena sončni vročini, kremo za sončenje, ki smo jo lani jemali s seboj na plažo, pa kar vrzimo stran, saj ji je sončna vročina škodila. 

Objavljeno v reviji Zarja št. 7, 12. 2. 2019.