pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Kakšno barvo sten izbrati za svoj dom?

Tina Guček, Maja, 26.06.2018 15:01:06

Strokovnjaki opozarjajo, da je barvo sten v nekem prostoru najpametneje izbrati glede na to, kakšna je v njem svetloba.

Delite na:
Kakšno barvo sten izbrati za svoj dom?
Čisti in hladni odtenki (na primer kombinacija dveh odtenkov modre barve) najbolje delujejo v prostorih, ki jih osvetljujejo LED ali halogenske luči. Revija Maja

Nekdaj so bili naši domovi odeti večinoma v belo, le tu in tam je bila kakšna stena nežno bež barve. Nato so postale barve modne in veliko ljudi se je odločalo za drznejše izbire - kopalnica je bila modra, jedilnica rumena, spalnica pa vijolična. Pri tem so seveda izbirali v skladu s svojim okusom. A strokovnjaki opozarjajo, da je barvo sten v nekem prostoru najpametneje izbrati glede na to, kakšna je v njem svetloba.

dom 5.jpg
Preden se odločite za barvo, v katero boste odeli stene, si omislite barvne kartončke, s katerimi boste preizkusili, kako izbrana barva deluje v naravni in kako v umetni svetlobi.
Revija Maja

Svetloba je namreč v vsakem prostoru izrednega pomena, saj vpliva na počutje in tudi na to, da prostor maksimalno izkoristimo. V sobah, kjer je malo dnevne svetlobe, za svetlobo in vzdušje poskrbijo umetna svetila, ki steno obarvajo z drugačnimi odtenki, in tudi to je eden od razlogov, da moramo barve skrbno izbrati. Saj gotovo vse ženske poznamo tisti primer, ko je bila obleka na sončni svetlobi čisto drugačnega odtenka kot takrat, ko smo si jo nadele pod lučmi v garderobi v trgovini, kajne?

dom 3.jpg
Strastna rdeča bo v rumeni svetlobi učinkovala še toplejša kot sicer.
Revija Maja

Barva vpija svetlobo in hkrati v prostoru ustvari neko vzdušje. Preden bomo izbrali barvni odtenek za določen prostor, moramo zato pošteno razmisliti, kakšna je v tem prostoru svetloba. Če imamo malo dnevne svetlobe in so glavni vir svetlobe žarnice, zlasti energijsko varčne žarnice, potem moramo upoštevati dejstvo, da te oddajajo bolj rumenkasto svetlobo, zaradi katere bodo nekatere tople barve (na primer rdeča) postale še toplejše, prav tako se bo zgodilo z zeleno barvo.

dom 1.jpg
Modri odtenki imajo lahko presenetljivo svež učinek (tudi na hodniku brez oken in naravne svetlobe).
Revija Maja

Če pa prostor osvetljujejo LED ali halogenske luči, vam strokovnjaki priporočajo, da se raje odločite za hladnejše tone, s katerimi ne morete zgrešiti. Bela svetloba bo lepo poudarila modre in sivkaste tone oziroma bo te odtenke najmanj popačila.

dom 4.jpg
V ozkih prostorih, v katerih po navadi ni veliko oken, na primer na hodnikih ali v predsobi, izberite nežne rumene tone, ki bodo prostoru dodali svetlobo in ga optično povečali.
Revija Maja

Kako pa na odtenke vpliva sončna svetloba? Tudi v tem primeru velja malce premisliti, kateri odtenek izbrati in kako bo videti, ko bo nanj posvetilo sonce. Modra stena, ki je blizu velikemu oknu, bo na primer ob topli večerni svetlobi vedno delovala malce vijoličasto, in če vam je to všeč, je izbira idealna, če pa ne, potem je bolje, da razmislite o drugačni barvi.

dom 6.jpg
Varčne žarnice, ki oddajajo rumeno svetlobo, bodo najlepše osvetlile stene v zelenih odtenkih.
Revija Maja

Kako se torej odločiti?

Preden pobarvate sobo v odtenek, ki ste si ga zamislili, v trgovini z barvami prosite za kartončke z barvnimi odtenki, nato pa doma preizkusite, kako barva, ki vam je tako zelo všeč v trgovini, dejansko funkcionira v prostoru.

Preberite tudi: Zaljubite se v poletno obleko. Kliknite TUKAJ!