asteroid Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

litijska-stavba Necenzurirano

Naš denar gre za njihove nagrade in jahte. Zato, ...

IMG_6225 Reporter.si

Slovenec je lahko le nemočno besnel ob ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

Izbira obleke, ki najbrž ni naključna - tudi zaradi barv, ki so ustvarile neko celoto in sporočilo Odkrito.si

Foto zgodba: To najbrž ni bilo naključje

stojanovic ronaldo slovenija portugalska Ekipa24.si

Padajo rekordi! Česa takšnega še ne, na liniji ...

Arturo O'Farrill prvič v Sloveniji

Pe. T., 26.06.2024 18:14:53

30. junija v sklopu 72. Ljubljana Festival v Križanke prihaja najpomembnejši predstavnik latino-jazz glasbene scene Arturo O'Farrill z Afro Latin Jazz Orchestra.

Delite na:
Arturo O'Farrill prvič v Sloveniji
Arturo O'Farrill last izvajalca

V Sloveniji bodo tokrat nastopili prvič, to pa bo tudi njihov edini letošnji koncert v Evropi. Dogodek obljublja edinstveno izkušnjo srečanja z velikim orkestrom, ki bo navdušil z vrhunskimi plesnimi ritmi.
Jeseni leta 1947 sta veliki Dizzy Gillespie in njegov prijatelj trobentač Mario Bauzá v Carnegie Hallu prvič predstavila skladbe, ki so raziskovale povezavo med afro-kubansko glasbo in jazzom. Kmalu potem je Arturov oče kubanskega rodu Chico O’Farrill, pianist, skladatelj in vodja orkestra začel sodelovati z velikani na eni strani iz sveta jazza (Count Basie, Gerry Mulligan, Dizzy Gillespie, Stan Getz, ...) na drugi pa s tistimi, ki so ustvarjali na sceni Latina (Machito, Calia Cruz, Tito Puente, La Lupe…).
Izkušnje v Mehiki rojenega Artura so se tudi po zaslugi njegove matere, pevke Lupe Valero, nakopičile v močno glasbi predano osebnost, ki se je razvijala v mladosti ob igranju klavirja, še posebej po letu 1965, ko se je družina iz Mehike preselila v New York. Pri dvanajstih se je odločil, da bo preostanek življenja namenil igranju klavirja. Formalno glasbeno izobrazbo je pridobival na šoli za glasbo in umetnost LaGuardia, glasbeni šoli Manhattan in na konservatoriju v Brooklynu. Ob koncu 70 let je njegov talent prva zaznala prav tako pianistka, skladateljica in organistka Carla Bley. V njenem orkestru je ostal tri leta.
Danes govorimo o Arturu kot o vodji najpomembnejšega Latin-Jazz big banda na sceni, ustanovljenega leta 2002: Afro Latin Jazz Orchestra, s katerim je dobil sedem grammyjev, zadnjega v lanskem letu za album Fandango at the Wall in New York v kategoriji najboljši latin-jazz album. V preprosti vlogi jazzovskega pianista, v kateri se najbolje počuti, ga je mogoče slišati na zadnjem albumu z malo zasedbo Legacies (Blue note, 2023).
Po svetu je v zadnjih desetletjih zelo malo možnosti koncertnih srečanj z velikimi orkestri. Tokrat bomo v formatu 18-članskega Arturovega big banda doživeli njihov prvi nastop v Sloveniji in edinega v Evropi.
Umestitev Arturovega big banda v program 72. Festivala Ljubljana je nastal ob 30. obletnici sodelovanja z mednarodno priznanim umetniškim vodjem festivalov, radijskim in televizijskim voditeljem Branetom Rončelom, ki je v festivalske programe od leta 1994 umestil več kot 50 koncertov svetovno priznanih glasbenikov iz različnih multikulturnih okolij: jazz, funk, latino, Afrika, Brazilija, Kuba, New York … (Irakere, Arturo Sandoval, Oscar D’Leon, Gilberto Gil, Caetano Veloso, Maria Bethânia, Celia Cruz, New York Salsa All Stars, Miriam Makeba, Los Van Van, Milton Nascimento, Issac Delgado, Manolin 'El Médico De La Salsa' ...).

AFRO LATIN JAZZ ORHESTRA
ARTURO O'FARRILL, klavir
JASPER DUTZ, alt saksofon
SUN YOO, alt saksofon
IVAN RENTA, tenor saksofon
BERTA MORENO, tenor saksofon
LARRY BUSTAMANTE, bariton saksofon


SENECA BLACK, trobenta
JIM SEELEY, trobenta
BRYAN DAVIS, trobenta
RACHEL THERRIEN, trobenta
JASIM PERALES, pozavna
RAFI MALKIEL, pozavna
JUANGA LAKUNZA, pozavna,
EARL MCINTYRE, bas pozavna
KEISEL JIMENEZ, konge
CARLOS MOLDONADO, tolkala
RAUL REYES, bas
VINCE CHERICO, bobni

Festival Ljubljana je pripravil ekskluzivni paket, z nakupom katerega boste z eno vstopnico lahko prisluhnili kar štirim koncertom – Arturo O’Farrill & Afro Latin Jazz Orchestra, Margareth Menezes, The Chick Corea Symphony Tribute Ritmo ter Zappa Day in Ljubljana.