Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zendayina nova podoba

M. V., Vklop, 30.06.2019 20:00:00

Nova HBO-jeva kontroverzna najstniška serija s pevko Zendayo v glavni vlogi

Delite na:
Zendayina nova podoba
Zendaya Profimedia


Današnjo mladino oblikujejo družbena omrežja, spletna pornografija in lahek dostop do vseh mogočih opojnih substanc. Serija Evforija tako spremlja skupino srednješolcev, ki spoznavajo ljubezen in prijateljstvo, pa tudi svet mamil, seksa in različnih strahov. V središču pripovedi je lažniva, zasvojena 17-letnica Rue Bennett, ki jo igra Zendaya.

Rue se je vrne z odvajanja od mamil in skuša najti svoje mesto v svetu ter pozitiven pogled v prihodnost. Življenje se ji korenito spremeni, ko spozna Jules Vaughn (Hunter Schafer), transseksualno dekle, ki se je priselilo v njen kraj. Tukaj so še njeni sošolci: Nate Jacobs (Jacob Elordi), športnik, čigar jeza prikriva spolno negotovost, in njegovo občasno dekle Maddy Perez (Alexa Demie), nogometni zvezdnik Chris McKay (Algee Smith), za katerega je prehod s srednje šole na univerzo težji, kot je pričakoval, Cassie Howard (Sydney Sweeney), ki jo seksualna preteklost vztrajno zasleduje, njena mlajša sestra Lexi (Maude Apatow), ki je z Rue prijateljica že iz otroštva, ter najstnica z močno izraženo telesno identiteto Kat Hernandez (Barbie Ferreira), ki raziskuje svojo spolnost.

Zvezdnica Zendaya

22-letna Zendaya (njeno polno ime je Zendaya Maree Stoermer Coleman) je svojo kariero začela kot otroška manekenka in plesalka, nato pa jo je pod okrilje vzel program Disney, kjer je igrala glavne vloge v serijah Shake It Up in K. C.: Pod krinko. Podobe Disneyjeve punčke se je začela otresati predlani, ko je zaigrala v filmu Spider-Man: Vrnitev domov, letos pa bo del njegovega nadaljevanja Spider-Man: Daleč od doma. Lani smo jo videli v biografski glasbeni drami Največji šovmen, te dni pa snema novo različico kultne ZF-avanture Dune (Peščeni planet). Od leta 2011, ko je izdala svoj prvi samostojni singel Swag it Out, je tudi priljubljena glasbenica, med njenimi največjimi uspešnicami pa so Replay, Something New (s Chrisom Brownom) in Rewrite the Stars (z Zacom Efronom).
Zendaya velja za eno najbolje oblečenih mladih zvezdnic (od leta 2016 ima svojo lastno linijo oblačil Daya by Zendaya) in veliko vzornico mlajših generacij (na Instagramu jo spremlja 55 milijonov ljudi). Lani jo je k sodelovanju povabil Tommy Hilfiger, letos pa je postala najmlajši obraz kozmetične kolekcije Lancôme. Še zabavno dejstvo: Zendaya je obsedena s Harryjem Potterjem!

tv-evforija2.jpg
V seriji Evforija se Rue (Zendaya) zbliža s transseksualko Jules (Hunter Schafer).
HBO


Norost in prikupnost
Avtor in scenarist provokativne serije Sam Levinson (mimogrede, Evforija temelji na istoimenski izraelski seriji) je Zendayo izbral, ker »zna že zgolj z obrazom pokazati nihanja med skrajno močjo in skrajno ranljivostjo. Zato je prava za Rue, ki je zmes norosti in prikupnosti.« Očitno je imel prav, saj so kritiki navdušeni. Zendaya priznava, da lika ni mogla oblikovati na podlagi svojih najstniških izkušenj, saj njena najstniška leta niso bila povsem običajna: ni hodila v šolo, ampak so jo med snemanji poučevali zasebni učitelji, predvsem pa nima izkušenj z zasvojenostjo. Pri liku ji je zato najbolj pomagal Levinson, ki je bil nekoč tudi sam odvisnik. »Evforija je nekaj popolnoma drugega kot moje prejšnje Disneyjeve serije, zato sem bila na prvem snemanju prestrašena,« prizna Zendaya, a je hkrati zaradi tega strašno vesela. »Končno sem se lahko do skrajnosti zagnala v strah in nelagodje – to je tisto, kar ustvarja odlične zgodbe in dobro umetnost!«
Novo obdobje
Igralka pravi, da s to serijo dokončno stopa v novo obdobje kariere in življenja. Serija je res popolno nasprotje njenih dozdajšnjih projektov. Zendaya jo opiše kot zgodbo o življenju ter kot enega »najbolj surovih in iskrenih pogledov na življenje današnjih mladih«. Igralstvo je zdaj tisto, čemur se posveča, glasbeno kariero pa je za zdaj postavila na stranski tir, v enem od intervjujev pravi, da zato, ker jo je glasbena industrija razočarala. »Vzame ti strast in te izžame. Tistega, kar sem mislila, da hočem, zdaj nočem več, še posebno če se spomnim, s čim vse sem se morala v glasbeni industriji ukvarjati,« namigne. Zato ima raje kopico filmskih projektov: ko konča snemanje Peščenega planeta, jo čaka kriminalka Finest Kind z Jakom Gyllenhaalom in Anselom Elgortom, nato pa biografska drama A White Lie, v kateri bo igrala Anito Hemmings, prvo Afroameričanko, ki je diplomirala.

Objavljeno v reviji Vklop št. 25, 20. 6. 2019.