Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Andrej Karoli prisega na svet, Miha Šalehar pa na domovino

Teja Pelko, 21.06.2019 19:00:00

Zaščitna znaka Vala 202 sta pred poletnimi dopusti na njuno in na veselje poslušalcev spet združila moči v jutranjem programu. Kje bosta dopust preživela onadva, zakaj Mihe zagotovo ne boste videli ležati na plaži, za kaj edino med dopustom telefon uporablja Andrej in kakšno povezavo imajo kosmate noge z Mihovim prvim poljubom, izveste v nadaljevanju.

Delite na:
Andrej Karoli prisega na svet, Miha Šalehar pa na domovino
Andrej Karoli in Miha Šalehar Marko Vavpotič, M24.si

Bližajo se poletni dopusti. Že komaj čakata ali si znata tudi med letom vzeti oziroma si tako organizirati čas, da vama dopust tako zelo ne manjka?

Andrej Karoli
Odvisno, ali si turist ali popotnik. Jaz grem večkrat na leto, tako da nisem tako neučakan.

Miha Šalehar
Jaz pa sem depresiven, če slišim besedo dopust, ker sem hiperaktiven in ne znam dopustovati »v klasičnem smislu«. Če bi dopustoval tako, se lahko le zapijem.

Andrej Karoli
Jaz si vsak dan vzamem dopust. Dve uri tisto zelenilo doma. Odklopim možgane in …

Miha Šalehar
Zelenilo doma?  

Kakšno zelenilo doma?

Andrej Karoli
Naj presodijo vaše hiperbralke in bralci. Vse je avtohtono.  

Kam bosta šla letos poleti, že vesta?

Miha Šalehar
To je bolj vprašanje za Andreja. Jaz sem namreč človek, ki je bil v življenju v Puli, v Celovcu in v Berlinu.

Andrej Karoli
A si bil v Berlinu?

Miha Šalehar
Bil, pa bil sem tudi v Londonu, v Lizboni in v Atenah. To je to. Sem pa cele Alpe prekolesaril in videl prečudovite kotičke Slovenije, ki jih ti nikoli ne boš, ker hodiš na Havaje in na Bali. Tam v Gostečah je čudovita dolina, v kateri imajo zelo mrzlo češko pivo.   

Andrej Karoli
A nimajo svojega?

Miha Šalehar
Ne, imajo, ampak …

Andrej Karoli
Takšni smo pa mi Slovenci …

Miha Šalehar
Naj raje Andrej pove.

Andrej Karoli
Ne smem zanikati kolegove izjave, da sem bil letos že na Havajih. Zdaj bom šel še malo po Severni Ameriki, malo pa bom doma in v Medulinu.

Miha Šalehar
Jaz bom šel pa deset kilometrov naprej od Kobarida in bom ostal tam. 

Andrej Karoli
Robidišče se reče temu kraju.

Miha Šalehar
Tako je.

Andrej Karoli in Miha Šalehar 3
Miha Šalehar
Marko Vavpotič, M24.si

Potem ni nujno, da mora biti poleti morje?

Andrej Karoli
Morje je precenjeno.

Miha Šalehar
Tudi zame je morje zagotovo precenjeno. Ne vem, kaj bi počel na morju. Znorim, če me kdo sili ležati na plaži in brati Mladino. Raje sem v službi. Pa berem Mladino.

Pogosto se na morju zgodijo prve ljubezni, prvi poljubi. Je bilo tako tudi pri vama?

Andrej Karoli
Ne.

Miha Šalehar
Pri meni pa je bilo na morju, seveda. V slačilnici. Poljubljal sem njo, šlatal pa od Pelija nogo. Brez heca. Umaknili smo se pred nevihto. Veliko nas je bilo. Bila je tema. Peli je igral na kitaro, jaz sem bil v »romantičnem momentu« in ni mi bilo jasno, kaj je to za eno kosmato nogo. (smeh) Star sem bil nekje 16 let.   

Brez česa nikoli ne gresta na dopust?

Andrej Karoli
Brez potnega lista.

Miha Šalehar
Jaz imam skoraj vedno s sabo kolo.

Kako pa je s telefonom? Ga takrat izklopita ali ga uporabljata kot običajno?

Andrej Karoli
Jaz imam le »fototelefon«.

Miha Šalehar
Jaz ga že tukaj skušam kakšen del dneva ne uporabljati, tam ga pa še posebej slabo. Niti pomotoma ne bi šel na Twitter gledat, kaj si kaj ljudje mislijo o Janši in Pahorju.

Andrej Karoli
A sta onadva sploh še »in«?

Miha Šalehar
Ja, ne vem, o čemerkoli se že pač prerekajo. Če sem »umaknjen«, se res skušam povsem ločiti od te scene.

Andrej Karoli
Lepo je biti neobveščen nekaj časa in se ne obremenjevati po nepotrebnem.

Imata kakšno posebno zanimivo prigodo z dopusta?

Miha Šalehar
Enkrat sva s Hamom v Voloskem rešila barko. Bila je neka orkanska burja … Še zdaj v bifeju med slikami domačinov, zaslužnih za obstoj tega kraja, visi najina fotografija, kako se zmagoslavno vračava iz vode, ker sva bila edina, ki sva si upala tvegati – seveda malo »nabita« – in plavati v razburkano morje.

Andrej Karoli
Zakaj? Zaradi barke?

Miha Šalehar
Morala sva rešiti barko, ker sva imela izposojeno.

Aha … Sem mislila, da sta kakšne turiste z barke reševala?

Miha Šalehar
Ne, barko.

Andrej Karoli
Jeb*** turiste … Jaz razen lanskega potresa na Baliju nisem doživel nič ekstremnega.

Imata sicer mir na dopustu (glede na svojo prepoznavnost)?

Andrej Karoli
Jaz imam mir na dopustu. Čeprav sem tudi na Baliju naletel na Slovence. A do zdaj nisem imel zaradi tega še nobene neprijetne izkušnje. Pozdravijo, to pa je vse.

Miha Šalehar
Tudi meni ni na dopustu še nihče ničesar takšnega rekel, da bi si zapomnil. Največja »drama« je, ko srečaš ljudi, ki jih res nočeš srečati. Če imaš pet tipov iz Ljubljane, ki jih ne bi želel srečati, jih srečaš nekje v najbolj oddaljenem kraju. To je res odveč. Smola. A to se ponavadi zgodi. Ampak to ni vezano na prepoznavnost, temveč na Murphyja.  

Andrej Karoli
Pa na to, da smo Slovenci popotniki.     

Miha Šalehar
Pa na to.

Včasih ste bili radijci skriti, zdaj pa ste z družbenimi omrežji in vso tehnologijo vedno bolj vidni. Vaju to moti? Se zaradi tega drugače oblečeta, uredita?

Andrej Karoli
Slednje ne.

Miha Šalehar
Malo je moteče.

Andrej Karoli
A to vzameva »v zakup«. Saj sva že sicer zavračala stvari, ki so mejile na »omejenost«, ampak v službenem roku načeloma ni takšnih ponudb.  

Miha Šalehar
Jaz sem tu malo staromoden. Vem, da je tudi Andrej. Čar radia je vseeno radio. To, da lahko prideš skuštran, neobrit, z madežem od sardin Eva na majici in odvodiš, ne da bi se ti bilo treba ozirati na to, kdo te bo gledal in »zajemal slike«. To je stvar sestrske televizije, njihove maske in te »fasadne« urejenosti. Meni gre na živce, ko moram biti v radijskem okolju tak, vzamem pa, kot je rekel Andrej, »v zakup«.

Andrej Karoli
Da bi grozno spreminjala karkoli, ker veva, da je pet kamer notri pol ure, pa ne.

Miha Šalehar
Kako ne? Jaz sem imel zadnjič žele v žepu. Ker si s slušalkami vedno narediš takšno Keith Richards pričesko ...

Andrej Karoli
Ampak to si naredil na koncu.

Miha Šalehar
Ja, na koncu, ne med delom.  

Andrej Karoli
Med delom si bil skuštran. Za fotografijo si si pa nanesel žele.

Miha Šalehar
Tako.

Večinoma sta v etru sama. Kako pa vama je, ko delata v paru?

Miha Šalehar
Meni je odlično delati v paru.

Andrej Karoli
Meni tudi. Dvakrat na leto pride do tega, kar je odlično. Najina priprava sta dva intervjuja pred Poletjem v dvoje in tri dopisne seje. Nekako sva se skozi leta »začutila«, čeprav sva vsak na svoji strani. Kateri film je že bil tisti »pocukrani«, ki ima eno izmed največkrat navajanih izjav? Aha: »You complete me!«

Miha Šalehar
Kako lepo je to Andrej povedal. Jaz upam, da bo več tega v našem programu. Jaz bi vsa jutra delal tako – sicer mogoče na malo drugačen način … Popolnoma druga energija je.

Andrej Karoli
Edina stvar, ki jo ves čas pogrešam – pa ne v smislu, da brez nje ne bi mogel živeti – je takojšen odziv krvi in mesa. Veš, da nagovarjaš neko brezoblično množico, in nekje v podzavesti si skušaš pričarati njihove odzive, kar te vleče naprej, a je drugače, ko imaš človeka pred sabo. Včasih pogledam tehnika, da vidim, ali zadeva deluje. To je edina stvar, ki jo pogrešam. Z nekom o nečem argumentirano klepetati. Takšne komunikacije je vse manj. Pa ne, da bi bilo to ves čas, ampak več tega bi bilo res lepo. Tudi z občinstvom. Ljudje radi poslušajo in ne vidijo, hkrati pa se tu in tam izkaže, da je dobro to narediti tudi pred nekim občinstvom, saj gre za obojestransko korist. Včasih lahko pride neki komentar od zunaj, ki da nov zagon neki debati. Te komunikacije je premalo, mislim na splošno, saj se vidi, kako se svet vrti. Nekdo nekaj reče, odvrže to v svet, potem pa je zdaj to dejstvo – ali kako? 


Miha Šalehar
Meni pa je včasih preveč te komunikacije.

Andrej Karoli
Ja, te brezplodne.

Miha Šalehar
Jaz pogrešam dobre stare Goebbelsove čase … Danes se vsak, ki ima pet minut časa, na Twitterju ali kakšnem drugem vmesniku vtakne vate. Začeli smo biti tudi preveč pozorni na to. Ne znamo se »cenzurirati«. Imaš posameznike, ki so bolj in ki so manj kredibilni. Nekaj časa smo bili prav obremenjeni s tem. Šlo je za neke poskusne sezone, ker smo preveč odprtih src sprejeli to sranje, ki ni sranje in je v resnici lahko čudovita komunikacija. Tako da zdaj to jemljem malo »z rezervo« in res poberem zgolj tisto, kar je vredno pobrati. To pa je v redu.      

Andrej Karoli
Saj je vsak svoj urednik. Poslušamo, kar želimo, beremo, kar želimo, in gledamo, kar želimo. Ko se ti znotraj tega zgodi nekaj nezaželenega, se pač odzoveš. Ali se boš odzval kot zadnji avstralopitek ali boš na neki ravni komuniciral z nekom, pa je zelo odvisno, od različnih stvari: ali ga mama ni imela rada, ga je oče zapostavljal, no, eni pa so zgolj zlobni. A če lahko oni živijo sami s sabo … Jaz jih lahko ignoriram, da bi vsako stvar, ki jo nekdo zapiše o tem, kaj sem rekel ali kako sem rekel, vzel za sveto, pa ne.  

Miha Šalehar
V resnici je tako: imaš veliko zlobnih, ko lahko narediš salto, pa mu ne bo všeč, imaš veliko takšnih, ki te imajo radi, kot te imajo lahko, kot te imajo starši radi, ki te tudi na slab dan hvalijo, kar ti godi, ker imamo vsi ego, imaš pa peščico takšnih, ki imajo dobro in argumentirano kritiko in se vmešajo, za katere se mi zdi, da jih je treba najbolj poslušati ...    

Andrej Karoli
Najbolj poslušati in jim dati največ prostora. A koliko si dandanes sploh vzamemo časa na dan, da bi šli nekaj preverit, da bi o nečem res razmislili? Naša življenja so sestavljena iz naslovov, če se strinjamo s tem.      

Miha Šalehar
Zdaj smo zašli … A ni bil to lahkotni poletni intervju?

Bil ...

Andrej Karoli
Ti si začel z Mladino. Miha Šalehar, mister sveta, vaša izjava, preden vam podelimo krono? Se boste zavzemali za mir na svetu ali kaj avtohtonega, za mir v Logarski dolini? 

Za mrzlo češko pivo?

Miha Šalehar
Ne vem, zadnje čase se nekako obračam proti špricarju. Ne vem, kaj je z mano, sploh ne vem, kaj se mi dogaja. Nisem več tako goreč zagovornik piva, kot sem bil.

Andrej Karoli  
Zgolj postal si to, kar postane večina ljudi. Zdaj si postal del množice, ki reče: »Gremo na en špricer!« Velika količina urbanega prebivalstva pa ti reče: »Mater, kakšen kmet!« 

Miha Šalehar
Gin tonik se zdaj pije. To sem zadnjič prvič poskusil. Presladko mi je.

Andrej Karoli
Jaz ne vem, ali sem ga že kdaj poskusil. Moja žena ga pije. Moja žena ima rada to zadnji dve leti.

Andrej Karoli in Miha Šalehar 2
Andrej Karoli
Marko Vavpotič, M24.si

Objavljeno v reviji Vklop št. 24, 13. 6. 2019.