stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Vse, kar potrebujete, je le malo poguma!

D. B., 18.08.2019 14:00:00

Supanje ali Stand Up Paddleboarding je aktivnost na vodi, pri kateri stojite na deski, imenovani sup, in veslate. Priljubljenost supanja zelo narašča, v zadnjem desetletju je to tudi najhitreje rastoči vodni šport.

Delite na:
Vse, kar potrebujete, je le malo poguma!
Na supu lahko izvajate tudi jogo. Profimedia

Zakaj začeti supati?

Pri supanju so aktivne vse mišične skupine - hrbet, roke, noge in trup, zato je odličen za pridobivanje kondicije in oblikovanje telesa. Od človekove hitrosti in moči veslanja je odvisno, kako učinkovita vadba je - če imate pravilno tehniko, lahko v eni uri porabite od 600 do 800 kalorij! S supanjem si lahko popestrite dopust, saj je to najboljši način za odkrivanje nedostopnih lokacij. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj bi avanturist na dopust vedno moral vzeti sup. 

sup profimedia-0280353751 (1).jpg
Ko se odpravljate na sup s psom, mu ne pozabite nadeti rešilnega jopiča.
Profimedia

Supajo tako otroci kot starostniki, kondicijsko manj pripravljeni pa tudi tisti s preveč kilogrami. Na začetku je potrebno nekoliko več vaje in ravnotežja, a ko slednje osvojite, je to lahko prava zabava na vodi ali meditacija za prezaposlene, pa tudi prevozno sredstvo za raziskovalce. Supate lahko sami ali s prijatelji (obstaja sup za več ljudi), primeren je tudi za psa (ko se odpravljate na sup s psom, mu ne pozabite nadeti rešilnega jopiča), in to vse leto. Čeprav je supanje najboljše poleti, lahko supate tudi v drugih letnih časih, vendar je na primer pozimi potrebno malce več izkušenj, znanja in seveda nepremočljivo oblačilo.

sup 99 profimedia-0282203277.jpg
Supanje na valovih
Profimedia


Oblike supanja

Supanje se razlikuje glede na intenzivnost in razmere: poznamo supanje na valovih, supanje po brzicah, supanje z vetrom, sup jogo, sup potovanja itd. Seveda je treba poudariti, da naprednejše oblike supanja zahtevajo veliko znanja in izkušenj, pomembno je tudi, da se v teh primerih v vodo ne odpravljate sami. V Sloveniji je največ suparjev na jezerih, Bohinjsko, Blejsko in Velenjsko jezero so med najbolj priljubljenimi lokacijami suparjev, veliko pa se jih navdušuje tudi nad supanjem na slovenski obali. 

Kako varno supati?

sup 3 profimedia-0346716084.jpg
...
Profimedia

Supate lahko na katerikoli vodni površini, ki je globlja od metra, da lahko veslate in da se ob morebitnem padcu ne poškodujete. Zaprte in mirne vode so dovolj varne za vse, za supanje na valovih in odprtih vodah pa potrebujete več predznanja in telesne pripravljenosti. Če terena ne poznate, se pred supanjem pozanimajte o njegovih značilnostih. Domačini zelo dobro poznajo teren in vam bodo lahko zaupali še kakšne posebnosti le-tega.

Začetek je enostaven

sup 6 profimedia-0262827072.jpg
Na supu je zabavno tudi za otroke.
Profimedia

Vse, kar potrebujete, da lahko začnete supati, je le malo poguma. Če se odločite za nakup deske, se posvetujte s strokovnjakom. Za prvo izkušnjo na supu je najprimernejša vsestranska deska, ki je zaradi oblike stabilna. Najbrž se vam bodo na začetku zaradi stabiliziranja telesa malce tresle noge, a bo to kmalu prenehalo.

Kako izbrati primerno desko?

Napihljive supe lahko glede na obliko in namen razdelimo v pet skupin: vsestranski supi, raziskovalni supi, tekmovalni supi, supi za valove ter supi za divje vode.

Ker je na trgu veliko različnih blagovnih znamk z različnimi specifikacijami in z različno kvaliteto, je pri izbiri pomembno, da ima deska čim več naslednjih lastnosti:
•  vzdržljivost - dolgoročna vzdržljivost prinaša ugodnejšo ceno deske,
•  dobra konstrukcija - pomembno je, da se sup pod težo suparja ne upogiba in lomi,
•  trdnost - boljša napihljivost prinaša večjo trdnost in posledično večjo stabilnost,
•  neprepustnost - sup lahko napihujete vsak dan posebej ali pa enkrat na tri tedne,
•  prenosljivost - sup nosite po svetu, razlika v teži že za 2 kg je zelo opazna.

Kakšno desko potrebujete, boste izvedeli, če si boste odgovorili na naslednja vprašanja:

1.  Ali sup kupujete zase ali ga bo uporabljal še kdo drug?
Če bo desko uporabljajo več različnih oseb z različnimi interesi, je najbolje izbrati vsestransko desko.

2. Kakšen je nivo vašega znanja?
Če spadate med začetnike, ki so supali le nekajkrat, izberite vsestransko desko. Če ne razmišljate o prvem supu in vam ravnotežje ne povzroča težav, pa strokovnjaki priporočajo, da razmislite o nakupu nekoliko hitrejšega supa. 

sup 123 profimedia-0364006970.jpg
Če bo sup namenjen vašemu raziskovanju in daljšim turam, izberite raziskovalno desko, ki je dolga, hitra in izredno plovna.
Profimedia

3. Kakšna je vaša telesna teža?
To je zelo pomembno pri napihljivem supu. Vaš cilj mora biti, da poiščete optimalno desko za svojo telesno težo - ne prevelike, saj je težje vodljiva in nerodna, pa tudi ne premajhne, saj je pomembno, da nas deska drži nad vodo. Pri izbiri morate biti pozorni na nosilnost supa (maksimalna možna teža, ki jo sup zdrži) ter priporočeno težo (maksimalna teža, ki še zagotavlja dobro izkušnjo).

4. Kakšen namen se skriva za nakupom?

Če vam supanje pomeni sprostitev v naravi ali zabavo, potrebujete vsestranski sup. 

Če se želite spoznati s supanjem z vetrom oziroma podaljšati uporabnost deske ter se zabavati tudi takrat, ko je veter za supanje premočan, izberite po obliki vsestranski model, ki ima vgrajen sistem za vpetje jadra.

Če se v prostem času ukvarjate z jogo, pilatesom in podobnimi vadbami in bi prakso radi prenesli na vodo, izberite super stabilno desko, ki je primerna za izvajanje joge, pilatesa, vadbe z lastno težo. Model imajo zelo radi tudi otroci, saj jim zaradi nedrseče podlage pri skakanju z deske ne drsi.

Če želite s supanjem vzdrževati svojo telesno pripravljenost in izboljšati obliko telesa, izberite katerega izmed modelov, ki bolj držijo smer in so hitrejši od vsestranskih modelov.
Če vas sprošča malo hitrejše veslanje, izberite katerega izmed daljših in ožjih supov, ki so hitrejši.

Če bo sup namenjen vašem raziskovanju in daljšim turam pa strokovnjaki priporočajo, da izberete raziskovalno desko, ki je dolga, hitra in izredno plovna. Sup je sicer manj okreten, ampak zaradi dolžine lažje premagujemo razdalje in razburkano morje.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 32, 2. 8. 2019