Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

7 pravil lepega obnašanja na plaži

Edvard Kadić, 10.08.2019 09:00:00

Poletje, plaža, sonce, morje, šumenje valov. Misli, ki nam pričarajo sprostitev in predajanje sproščenemu toku življenja. Vseeno pa še tako sproščujoč ambient zahteva spoštovanje nekaterih pravil, če gre za javni prostor.

Delite na:
7 pravil lepega obnašanja na plaži
Družina na plaži Profimedia

Javni prostor je namreč vsak prostor, ki je dostopen vsem ljudem, ne glede na raso, spol, starost ali socialni status. V poletnem času je javna plaža še posebej izpostavljen javni prostor, kjer je dobro, da spoštujemo pravila, ki niso vedno tudi zapisana. 

Naše obnašanje vedno kaže na našo stopnjo osebnostnega razvoja. Lepše ko se obnašamo, boljši zgled smo lahko mlajšim generacijam, ki bodo prej ali slej prevzele vajeti družbe v svoje roke. 

Večina obiskovalcev javnih plaž dobro razume osnovna pravila obnašanja. Žal pa se občasno najdejo tudi takšni, ki jim zanje ni mar. V nadaljevanju si bomo zato pogledali nekaj pomembnejših vidikov neverbalne komunikacije, na katere moramo biti pozorni na plaži.

1. SPOŠTOVANJE OSEBNEGA PROSTORA
Verjetno na plaži ni bolj sitne situacije kot to, da pridemo uživat mir, sonce in šumenje valov, nato pa se nam čez čas pridruži glasna skupina, ki se na pol prazni plaži namesti le nekaj centimetrov od našega ležalnika. Ne le, da smo namesto uživanja v šumenju valov prisiljeni k poslušanju njihovih pogovorov, temveč smo po možnosti vključeni tudi v njihove metode vzgoje otrok ali celo v njihove družabne igre, običajno kot prostor, kamor jim ves čas bežijo žoge. Obratno pa je prav tako moteče, če ves čas stojimo in se radovedno razgledujemo po sosedih in plaži. Spoštovanje (osebnega) prostora obiskovalcev je izjemno pomembno izhodišče za razumevanje osnov dobre neverbalne komunikacije med ljudmi.

2. PRIMERNA GLASNOST KOMUNIKACIJE
Glasnost je treba prilagoditi razmeram. Pri postavljanju meja glasnosti veljajo le tri stopnje, preglasno, pretiho in ravno prav. Glasno smejanje, vpitje drug čez drugega in kričanje čez pol plaže prijateljem, da vaša visokost prav zdaj prihaja v vodo, je vse prej kot primerno in zaželeno. Ravno tako velja, da če vas lokalna skupnost ni najela za didžeja na plaži, pazite, da s svojimi akustičnimi napravami zabavate res le sebe in svojo družbo. Vaš glasbeni okus ni nujno glasbeni okus vseh drugih okoli vas, zato raje uporabljajte slušalke. Prav tako večine obiskovalcev plaže prav nič ne zanimajo vaši poslovni ali zasebni podvigi, o katerih ste se ravnokar namenili razpravljati po telefonu. Umaknite se stran in prilagodite glasnost govorjenja v telefonski aparat. Neprimerno velika jakost glasu je ravno tako neverbalno vdiranje v osebni prostor in je lahko res moteče. 

3. OBNAŠANJE OTROK
Napotek, da pazimo na svoje obnašanje na plaži, velja tudi za naše otroke. To včasih ni tako preprosto, saj je naš otrok za nas večino časa poosebljenje popolne pridnosti. Vendar pa je včasih (žal) tudi naš sonček siten, glasen in cmerav. Na javnem prostoru je naša dolžnost, da poskrbimo, da ne moti predolgo drugih ljudi. Včasih gre to lažje, včasih pa ne gre in ne gre, tako da nam ne preostane drugega, kot da ga na primer v vozičku odpeljemo stran, nekam na sprehod. Prav tako tudi pazimo, da previjanje otroka ni šov za celo plažo. To storimo diskretno, predvsem pa poskrbimo, da se polnih plenic čim prej znebimo v za to primerno odlagališče. Otrok je naravno radoveden in stvari okoli njega ga zanimajo. Vendar pa to ne sme biti opravičilo, da se otrok prosto sprehaja po brisačah drugih in ob tem po možnosti še raziskuje njihovo imetje. Saj je vsem jasno, da noče nič slabega, vseeno pa to ni primerno. Otroci se ne učijo toliko z nasvetom, kot se učijo z zgledom. Bodimo torej ves čas pozorni, kakšen zgled mu dajemo s svojim obnašanjem. 

4. OBNAŠANJE ŠTIRINOŽNIH LJUBLJENČKOV
Število kužkov in njihova prisotnost v javnem prostoru raste iz dneva v dan, zato tudi plaže glede tega niso izjema. Najprej preverimo, kako je na plaži sploh urejeno kopanje za psa, nato pa poskrbimo za njegovo senco in zadostno količino pitne vode. Nekatere plaže imajo to že urejeno, nekatere še ne, večina kopalcev pa ni preveč navdušena, da se psi kopajo kar med njimi. Še posebej ker se psi potem, ko pridejo iz vode, otresajo vsepovprek po plaži. Ker je obnašanje štirinožnega prijatelja odraz lastnika, neprestano lajanje, skakanje naokoli in prosto tekanje ter otresanje vode med kopalci zagotovo ne kaže na posebno oliko pasjega lastnika ali lastnice, temveč ravno obratno, na precej nizek nivo zavedanja tako sebe kot tudi sveta okoli sebe. 

5. UPORABA SONČNIH OČAL
Sončna očala so v poletnih dneh zelo zaželena in tudi potrebna dodatna oprema, saj pred močnimi sončnimi žarki ščitijo naše oči in občutljivo kožo okoli njih. Vseeno pa pazimo na njihovo uporabo, ko se s kom pogovarjamo. Izhodišče je, da ni vljudno, če si med pogovorom z nekom zakrivamo oči s sončnimi očali. Če res ne gre drugače, snemimo sončna očala vsaj na začetku, ko se srečamo, nato pa prosimo za dovoljenje, da si jih nataknemo nazaj. Ljudje smo namreč vajeni na očesni stik in spremljanje dogajanja z očmi med pogovorom. Če očesnega stika ni, imamo občutek, da nam človek nekaj prikriva, oziroma se počutimo nekoliko nelagodno zgolj zato, ker ne vidimo sogovornikovih oči. 

6. INTIMNO DOTIKANJE
Dotikanje je izjemno pomemben vidik neverbalne komunikacije in vitalnega pomena za dobre medčloveške odnose. Vseeno pa pretirano izkazovanje naklonjenosti z intimnimi dotiki ne spada na urejeno javno plažo. Plaža je kraj veselja, radosti in sprostitve, nikakor pa ne prostor za erotični šov ali celo kakšen spektakel bolj vroče vrste za naključne obiskovalce. Ob tem velja glede neverbalne komunikacije tudi posebej opozoriti, da glede intimnih dotikov pazimo na pravila obnašanja države, kjer smo. V nekaterih državah so bolj tolerantni, v drugih pa manj in nas trenutek »slabosti« lahko tudi veliko stane. Dobesedno. 

7. KAJENJE, PITJE IN SMETENJE
Javna plaža ni namenjena pijančevanju, vsaj ne čez dan. Alkohol in sonce nista najboljša prijatelja, saj sonce vpliva na reakcije telesa na alkohol. Marsikdo, ki je ob enaki količini zaužite pijače zvečer šele rahlo okajen, je na soncu čez dan že resno pijan. Podobno kot alkohol se tudi kajenje vedno bolj umika s plaž. Dušenje nič hudega slutečega soseda z našim oblakom dima je vse prej kot prijetno. Res je, da kajenje na veliki večini plaž ni prepovedano, ni pa odveč, da vsaj malo pogledamo, kam se vali naš cigaretni dim. Prav tako je treba ustrezno poskrbeti tudi za cigaretne ogorke. Ne le, da smrdijo, temveč je tudi zelo grdo videti, če so raztreseni vsepovsod po plaži. Tako kot smeti na splošno. Olikan človek bo za seboj pospravil smeti in tako s svojo neverbalno komunikacijo dal jasno vedeti, na kakšni stopnji osebnostnega razvoja je.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 31, 26. 7. 2019