stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Ta veličastna morska bitja

Marjana Vovk, 07.08.2019 09:00:00

Že od leta 1988 televizija Discovery Channel vsako poletje pripravi sklop oddaj, imenovan Teden morskih psov oziroma Shark Week. Glavni junaki teh oddaj so seveda morski psi.

Delite na:
Ta veličastna morska bitja
Teden morskih psov Discovery Channel

Teden morskih psov se je pred 31 leti začel kot podpora ohranjanju te ogrožene živalske vrste in popravljanju njenega ugleda, saj so oddaje skušale popraviti nekatere pogoste lažne mite o morskih psih.

Programu je vsako leto priljubljenost le še naraščala (tudi ob pomoči dobre promocije, dramatizacije, fiktivnih dokumentarcev in mokumentarcev, kar je poželo tudi veliko negativne kritike), postal je pravi popkulturni fenomen in je danes težko pričakovan dogodek z eno najdaljših dob predvajanja na televiziji. Teden morskih psov torej podrobneje predstavlja ta skrivnostna, pogosto narobe razumljena in veličastna morska bitja ter v sodelovanju z najbolj spoštovanimi strokovnjaki in znanstvenimi ustanovami ob pomoči najsodobnejše tehnologije seznanja z izjemnimi dosežki s področja, ki se ukvarja z njihovim proučevanjem.

shark2.jpg
Teden morskih psov
Discovery Channel

V nevarnosti

Morski psi imajo sloves krvoločnih ubijalcev in se jih bojimo, a v resnici niso tako zlobna bitja, kot smo jih skozi zgodovino prikazovali v popularni kulturi (le pomislite na filme Žrelo). Obstaja več kot 480 različnih vrst morskih psov; večina je res mesojedih, a ljudje nismo njihova primarna hrana, menda jim niti nismo okusni.

Tri vrste so tiste, ki so najpogosteje krive za napade na človeka: veliki beli morski pes (Carcharodon carcharias), morski tiger (Galeocerdo cuvier) in morski bik (Carcharhinus leucas), a menda je večja verjetnost, da vas zadene strela, kot pokonča morski pes. Od leta 1958 do danes je bilo po svetu zabeleženih le 2785 napadov morskih psov, od tega 439 smrtnih (torej četrtina). V večji nevarnosti so pravzaprav morski psi, saj jih ljudje letno pobijemo okoli sto milijonov!

shark3.jpg
Teden morskih psov
Discovery Channel

V Jadranu

Morski psi živijo v vseh svetovnih morjih, tudi v našem Jadranskem; do zdaj je bilo v vodah Jadranskega morja zabeleženih okoli 30 vrst morskih psov, niso pa seveda vse te vrste nenehno prisotne.

Odkar se beležijo statistični podatki, je bilo v Jadranu le enajst smrtonosnih napadov morskih psov (prvi znani se je zgodil leta 1868 v Trstu). Morski psi nasploh spadajo med najbolj ogrožene živalske vrste, krivec za to pa je seveda človek s svojim lovom, uničevanjem njihovega življenjskega prostora in plastiko. Znanstveniki opozarjajo, da lahko kmalu ostanemo brez njih, če ne bomo ukrepali.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 30, 25. 7. 2019