Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Marles predstavil nov koncept bivanjske izkušnje

C. R., 04.08.2019 20:00:00

Marles, vodilni, največji in najstarejši slovenski proizvajalec lesenih montažnih objektov, je na letošnjem sejmu Dom v začetku marca predstavil dve odmevni novosti. Izjemno energijsko učinkovito gradnjo so nadgradili z novim konceptom, v središču katerega sta zdravo bivanje in visoko ugodje, ki ga bodo stanovalci uživali v njihovih objektih. Obiskovalci sejma so z odobravanjem sprejeli tudi možnost, da so se po objektih sprehajali s pomočjo tehnologije navidezne resničnosti, še preden je objekt zgrajen.

Delite na:
Marles predstavil nov koncept bivanjske izkušnje
MCA HISA Promocijsko gradivo

V Marlesu so zadnja leta ogromno vlagali v razvoj energijsko učinkovitih objektov. Že pred leti so poseben poudarek namenili konceptu ničenergijskega doma (Zero Energy Home), s katerim so se odzval na trende, ki gredo v smeri popolne energijske samozadostnosti večine objektov. Kot eden prvih proizvajalcev lesenih montažnih hiš so zadostili zahtevam nove evropske direktive o skoraj ničenergijski gradnji. Tako so že v letu 2017 v standardno ponudbo vključili izvedbo sončne elektrarne, s katero hiša postane popolnoma samozadostna. 

 Uporabniško izkušnjo kupcev bodo še nadgradili

Sedaj, ko je energijska učinkovitost pod streho, so se lotili razvoja novega koncepta, katerega rdeča nit sta zagotavljanje zdravega bivanja in najvišjega bivalnega ugodja v objektih, grajenih iz trajnostnih materialov. Z njim želijo še nadgraditi uporabniško izkušnjo svojih kupcev in uveljavljati najsodobnejše vzorce bivanja.

Hiša zgrajena v Nemčiji.jpg
Hiša zgrajena v Nemčiji
Promocijsko gradivo

Sprehod po hiši v navidezni resničnosti

Marles je doslej zgradil že več kot 27 tisoč lesenih montažnih objektov. To pomeni, da je v podjetju skoncentriranega ogromno znanja in izkušenj, s katerimi lahko kupcem pomagajo snovati funkcionalno idejno zasnovo, prilagojeno njihovim željam in potrebam.

To bodo odslej še lažje počeli z uvedbo čedalje bolj priljubljene tehnologije navidezne resničnosti. Z njeno pomočjo bodo kupcem omogočili, da se bodo po novi hiši sprehodili, še preden bo zgrajena. S programsko opremo lahko namreč posnamejo okolje novo zasnovanega doma in simulirajo fizično prisotnost v objektu. S tem bodo dosegli, da bo vsaka hiša zasnovana po želji kupca in bo popolnoma prilagojena njegovim potrebam in predstavi o novem domu.

Nova tehnologija omogoča tudi simulacijo dnevnega gibanja sonca, kar je tako kupcu kot arhitektu v veliko pomoč pri umeščanju objekta v okolje in pridobivanju čim boljših energijskih pribitkov, ki jih ustvarjajo sončni žarki.

Pripravljeni za prihodnost

Med letošnjimi pomladanskimi ugodnostmi je Marles že v osnovno ponudbo vključil tudi paket Future, s katerim bo nova hiša pripravljena na vgradnjo sodobnih do okolja prijaznih tehnologij. V ponudbi imajo tudi paketa Intelligence in Design, ki v času pomladnih ugodnosti vključujeta izjemne prihranke.

Tehnologija prihodnjih generacij

Paket Future, za katerega vam v času pomladanskih ugodnosti ne bo treba doplačati, vključuje predpripravi za sončno elektrarno in za polnilno postajo za električne avtomobile. Ponujajo tudi sistem Smart Grid Ready, ki je vključen v toplotno črpalko. Gre za tehnološko rešitev, ki omogoča povezavo s pametnim omrežjem, kar dobavitelju električne energije omogoča upravljanje na daljavo, s čimer lahko koristi presežke električne energije. Ta funkcionalnost bo kmalu na voljo tudi v Sloveniji.

Ker se zavedajo, da je treba preudarno ravnati tudi s pitno vodo, so v paket dodali še predpripravo za vgradnjo sistema za uporabo deževnice.

Nova perspektiva doživetja doma

Paket Intelligence vključuje oddaljeno inteligentno upravljanje doma prek interneta. Na ta način lahko na daljavo upravljate senčila, razsvetljavo, toplotno črpalko in prisilno prezračevanje. Sistem omogoča, da svoje bivalno okolje upravljate prek uporabniških scen in uporabniških urnikov, zelo koristna pa je tudi možnost simulacije prisotnosti, ki pride še posebej prav ob daljši odsotnosti z doma. Senzorji izlitja tekočine in senzorji gibanja pa vas bodo prek pametnega telefona opozorili na morebitno neželeno dogajanje ter vam s tem omogočili hitrejše ukrepanje.

Estetsko izdelani detajli

Paket Design pa je namenjen tistim, ki si želijo arhitekturne dovršenosti. Vključuje obloge na lesenih oknih s površinsko izravnanimi elementi, površinsko izravnano vgradnjo strešnih oken Velux s troslojno zasteklitvijo, ki v celoti izniči toplotne mostove, tlorisno razporeditev dnevnega in drugih prostorov brez vidnih stebrov ter bogat izbor prestižnih aluminijastih vhodnih vrat.

Objavljeno v reviji Dom2/Moje lepo stanovanje št. 3, 29. 4. 2019