stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Stari starši so zelo pomembni v otrokovem življenju

Tina Lucu, 20.02.2020 08:00:27

Naj vam za uvod povemo, da raziskave kažejo, da stari starši, ki čuvajo svoje vnuke, živijo dlje - v povprečju celo do pet let - in srečnejše. Tukaj sicer ne govorimo, da so stari starši namesto vrtca, temveč da jih vsak teden čuvajo po nekaj uric. S preživljanjem časa z vnuki bodo stari starši krepili svoj imunski sistem. Zaznali so tudi pozitivne učinke pri tistih dedkih in babicah, ki so imeli zdravstvene težave.

Delite na:
Stari starši so zelo pomembni v otrokovem življenju
stari starši Profimedia

Vnuki torej babici in dedku podaljšajo življenje, kako pa stari starši pozitivno vplivajo na svoje vnuke? 
Stari starši želijo svojim vnukom vse najboljše in nič jih je radosti bolj kot njihovo veselje in zadovoljstvo, zato ni redko, da bodo z njimi morda ravnali drugače kakor starši. A nič zato, saj veste, kako pravijo, starši vzgajajo, stari starši razvajajo, no, poleg vsega pa jih bodo naučili še kup stvari, jim predali zanimive zgodbe iz preteklosti in otroci se bodo že od malega naučili spoštovati starejše ljudi. 

Zgodbe iz preteklosti

Stari starši so v resnici najmlajšim prvi učitelji zgodovine. V svoji glavi imajo zakladnico zgodbic iz preteklosti in otroci jih izredno radi poslušajo, saj jih zanima, kako so otroci živeli, ko njih še ni bilo. Raziskave se pokazale, da nam poslušanje o preteklih obdobjih, ko je bilo življenje mnogo težje kakor danes, lahko bistveno olajša soočanje in premagovanje lastnih ovir in tegob.

Bolj sproščeni od staršev

Stari starši so do svojih vnukov ljubeči in radi preživljajo čas z njimi - ravno tako kakor starši, a brez epizod stresa in živčnosti. Stari starši velikokrat samo uživajo v vragolijah svojih vnukov in jim ne postavljajo tako strogih pravil kot starši. Ker jih velik del uživa zasluženi pokoj, njihova mirnost in toleranca izredno blagodejno vplivata na vnuke.

Otroci se naučijo novih stvari

Babice s svojimi vnuki rade kuhajo, pečejo ali pa vrtnarijo. Otroci neskončno radi pomagajo, posebno ker imajo babice veliko več potrpljenja kot mamice. Podobno je z dedki, vnuki z njimi žagajo, obrezujejo, na kmetiji pomagajo v hlevu … to so zares lepe izkušnje, ki bogatijo otrokovo življenje.

Večina starih staršev je v toku življenja pridobila veščine in znanja, ki jihizredno radi prenašajo na otroke.

Oddih od staršev

Kakor starši potrebujemo kakšen trenutek miru pred otroki, tako tudi oni potrebujejo čas brez nas.

In prav stari starši so prvi, ki otroka vzamejo na izlet ali počitnice brez staršev, otroci večinoma prvič prespijo od doma prav pri starih starših, kar je zares lepa izkušnja in dobra popotnica za samostojno življenje.

stari-starši
stari starši
Profimedia

Brezpogojna ljubezen

Med vnuki in starimi starši se razvije posebna vez, saj otroci pri starih starših pogosto globlje začutijo, da jih sprejemajo takšne, kot so. Seveda se morajo tudi starši potruditi za tesne odnose s svojimi otroki, vendar pa se ne smejo počutiti ogrožene s strani starih staršev. Otroci v takem odnosu, polnem topline in ljubezni, ogromno pridobijo. Stari starši so tisti, ki jih poleg staršev neizmerno ljubijo, vodijo in podpirajo ter jim lahko priskočijo na pomoč v situacijah, ko otroci ne morejo zaupati staršem, posebno v najstniških letih.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 3, 17.1.2020