Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Serija, ki razbija predsodke

Marjana Vovk, 30.07.2019 14:00:00

Na Fox Crime je prišla druga sezona serije Instinkt, posnete po romanu Murder Games pisatelja Jamesa Pattersona, v kateri nekdanji agent Cie, zdaj profesor psihologije in pisatelj, dr. Dylan Reinhart (Alan Cumming) in mlada detektivka Lizzie Needham (Bojana Novaković) iščeta serijskega morilca, ki mori po Dylanovi knjigi.

Delite na:
Serija, ki razbija predsodke
Bojana Novaković Profimedia

38-letna Bojana Novaković je srbsko-avstralska igralka, ki jo poznamo iz serij Brez sramu, Satisfaction in Rake ter filmov Zlo v gozdu, Hudič, Jaz, Tonya, Na robu teme, V žrelu pekla in Optimisti. Rodila se je v Beogradu, pri sedmih letih pa se z družino preselila v Avstralijo, kjer je pozneje v Sydneyju študirala dramsko umetnost.

Kariero je začela v avstralskih TV-filmih in serijah, kjer je kmalu začela dobivati večje in pomembnejše vloge, hkrati pa je veliko igrala po avstralskih gledališčih. Ustanovila je lastno gledališče Ride on Theatre, v katerem ne le igra, ampak tudi režira in producuira. Na svetovni zemljevid igralk jo je uvrstila vloga v trilerju Na robu teme (2010), v katerem je igrala hčer Mela Gibsona, ki jo umorijo. Takrat se je preselila v Los Angeles, njena kariera se strmo vzpenja, veliki met pa ji je uspel prav z glavno vlogo v Foxovi seriji Instinkt.

Razbijanje predsodkov

Bojana poudarja, da sta si z detektivko Lizzie zelo različni: medtem ko je ona odprta, komunikativna in ranljiva, je Lizzie zelo zadržana in hladna. A ravno zato jo rada igra. »Lizzie ni sposobna čustvovanja, kar pri televizijskih junakinjah ni ravno pogosto, prej nasprotno. Naša serija podira kar nekaj stereotipov: poleg nenavadne glavne junakinje imamo žensko policijsko direktorico s svojimi napakami, glavnega junaka, ki je odkriti homoseksualec, poročen z moškim, njun zakon pa je tak kot vsi drugi. Kot pravi Alan, je bil že skrajni čas, da dobimo serijo s takim likom. Tudi meni se zdi to zelo pomembno, saj se ljudje bojijo tistega, česar ne poznajo. Mi smo s serijo postali del njihovih življenj, zato smo morda razbili kakšen njihov predsodek.«

Bratsko-sestrski odnos

Ker je eden od njiju homoseksualec, gledalcem ni treba čakati in ugibati, kdaj se bosta glavna junaka romantično zbližala. Je pa kljub temu med njima dobra kemija, ki se jo takoj začuti. »Alan je enkraten, na snemanjih z njim je tako zabavno,« pojasni Bojana. »Odlično sva se ujela, imava podoben način reševanja težav, zato med nama redko pride do spora. Pa tudi nočeva se prepirati. Večinoma se zabavava in zafrkavava. Zadnjič sem ga tik pred vklopom kamere malce potisnila, potem pa se je zmotil pri prizoru. Seveda se mu za to nisem opravičila,« se navihano smeji igralka. Tudi Alan je menda navdušen nad njunim bratsko-sestrskim odnosom, predvsem pa se mu zdi osvežujoče in zabavno, da v policijski seriji ni romantičnega ozadja, kot smo ga vajeni. »Sta moški z možem in ženska s psom, ki skupaj rešujeta zločine. Sta si pa seveda podobna (in hkrati zelo različna), le da je on strašansko nevrotičen navzven, ona pa navznoter.

instinkt2.jpg
Bojana Novaković in Alan Cumming v drugi sezoni serije Instinkt, ki jo gledamo na Fox Crime.
Fox

Moški med njima

»V drugi sezoni bomo spoznali Lizziejino ranljivo stran. Vse travme iz prve sezone seveda prinese v drugo, smrt zaročenca ni nekaj, kar lahko kar tako pozabiš. V drugi sezoni tako trčita in se prepleteta njeno zasebno in poklicno življenje, tako da jo bomo videli tako ranljivo, kot je še nismo. Vmeša se še tretji detektiv, čeden moški, ki pride med Lizzie in Dylana. Obema vzame sapo, zato bo nekaj ljubosumja. Več pa vam ne smem izdati,« namigne Bojana.

Zanimivosti
Dobivala naj bi se z igralcema Keanujem Reevesom in Jasonom Segelom.
Na notranji strani leve roke ima vtetoviran napis v cirilici »Daleko od mora« (Daleč od morja), da jo spominja na njene korenine.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 29, 18. 7. 2019