profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Robert Downey mlajši se je svoji ženi zdel čudaški

T. J., Vklop, 13.04.2019 20:00:00

Igralec Robert Downey mlajši, ki se je dolgo bojeval z odvisnostjo od mamil in alkohola, se za to, da je danes živ in zdrav, lahko zahvali svoji ženi Susan.

Delite na:
Robert Downey mlajši se je svoji ženi zdel čudaški
Robert Downey mlajši in žena Susan Levin Profimedia

Robert John Downey mlajši je na svet prijokal 4. aprila 1965 v newyorški četrti Manhattan. Rodil se je kot drugi otrok filmskega ustvarjalca Roberta Downeyja starejšega in igralke Elsie Ann Ford, ki je nastopala v filmih svojega moža. Morda se sliši žalostno, a ravno to, da se je rodil slavnemu režiserju, je v negativnem smislu zaznamovalo njegovo življenje. Njegov oče je bil namreč tako zelo odvisen od opojnih substanc, da sploh ni mogel začeti dneva brez cigarete, »okrepljene« z marihuano.

Ko je bil Robert mlajši star komaj šest let, mu je oče ponudil džojnt, ki ga je sprejel … Pozneje je najbolj obžaloval ravno to odločitev, saj so mamila, ki so bila pravzaprav edini vezni člen med njim in njegovim očetom, postala del njegovega vsakdanjika, redno se je tudi opijal. Ker je hollywoodski poredni fant sčasoma postal odvisnik, je težko dobival vloge, saj so se mu številni filmski ustvarjalci izogibali. No, izognila pa se mu ni ameriška igralka, producentka in modna oblikovalka Sarah Jessica Parker, ki je leta 1984 na snemanju skupnega filma, drame Firstborn, podlegla njegovim čarom. Žal pa ljubezen, kot je pojasnil pozneje, ni bila dovolj velika spodbuda, da bi se znebil odvisnosti. »Dajala mi je vse in me razumela, poskušala mi je pomagati … Bila je zelo razočarana, ker se nisem mogel zbrati,« je dejal zvezdnik. Sarah Jessica je bila sicer njegova velika ljubezen, a prvo mesto v njegovem življenju so še vedno zasedala mamila. Prav zaradi odvisnosti je njuno razmerje po sedmih letih razpadlo. Po koncu ljubezenske zgodbe, ki jo je spisal z junakinjo serije in filmov Seks v mestu, se je govorilo, da se dobiva s še eno veliko hollywoodsko zvezdnico, igralko in filmsko producentko Winono Ryder, potem pa je v njegovo življenje vstopila glasbenica, model in igralka Deborah Falconer. Z lepo temnolasko se je že po 42 dneh razmerja, 29. maja 1992, sprehodil do oltarja. Dobro leto dni pozneje sta se razveselila rojstva sina India, ki se je žal podal po stopinjah svojega slavnega očeta in postal odvisen od opojnih substanc. Ker se je Robert večkrat znašel v klinikah za zdravljenje odvisnosti in za zapahi, je Deborah naposled prekipelo, zato ga je leta 2001 zapustila. Sina je seveda vzela s seboj in vložila prošnjo za ločitev, ki je postala uradna 26. aprila 2004. Tudi za razpad zakona je bila torej kriva njegova odvisnost, ki se je kljub številnim zdravljenjem nikakor ni mogel znebiti.

Ni šlo za ljubezen na prvi pogled

robert downey 2.jpg
Robert Downey mlajši in žena Susan Levin
Profimedia

Ko se je že zdelo, da ga bodo mamila in alkohol povsem uničili, se je življenje igralca in pevca, ki je po ločitvi nekaj časa ljubil simpatično igralko Mariso Tomei in se menda zapletel tudi s hollywoodsko zvezdnico Calisto Flockhart, na srečo začelo obračati na bolje. Do prelomnega trenutka je prišlo leta 2003, in sicer na snemanju trilerja Gothika, ki ga je producirala Susan Levin. Toda ljubezen je bila zadnja stvar, o kateri je med ustvarjanjem omenjenega filma razmišljala Susan. Za filmsko producentko je bil to namreč prvi samostojni projekt, zato se je hotela izkazati, predvsem pa si ni želela, da bi ga s čimerkoli pokvarila. Romanca na prizorišču snemanja zanjo nikakor ni prišla v poštev. Poleg tega se ji je Robert zdel čudak. »Bili smo v Montrealu, kjer smo se na skupnem kosilu z režiserjem in Halle Berry pripravljali za snemanje. Vsi so naročili japonsko hrano, Robert pa nam je rekel, da je ovsena kaša 'superhrana'. S seboj je prinesel paketek svoje najljubše kaše, ki si jo je pripravil za kosilo, imel pa je še škatlico z raznimi začimbami. Vrhunec vsega je bil, ko je začel vaditi jogo in izvajati razne gibe. Bil je sicer zanimiv, a zelo čudaški,« se je Susan pozneje spomnila njunega prvega srečanja. Filmski zvezdnik je sprva torej ni privlačil, po nekaj tednih sodelovanja z njim pa se je nekaj spremenilo. »Po snemanjih sva skupaj trenirala v fitnesu. Nekega dne, ko sva bila na tekalnih stezah, me je vprašal: 'Levin, bi šla na večerjo?' Rekla sem mu, da bi res kaj pojedla, in dogovorila sva se, da se greva preobleč in se nato dobiva v avli. Ko je hodil po stopnicah proti meni, sem ga pogledala ... in nenadoma se mi je zazdelo, da je srčkan,« je pojasnila Susan. Tako sta sodelavca, ki sta si povsem različna, začela hoditi na zmenke. Robert je bil nad svojo novo izbranko tako navdušen, da jo je že tri mesece po prvem zmenku zaprosil za roko. V želji, da bi bila njegova snubitev čim bolj romantična, ji je vprašanje vseh vprašanj zastavil 5. novembra 2003, noč pred njenim 30. rojstnim dnem. Čeprav takrat sploh še ni bil uradno ločen od prve žene, je Susan odgovorila pritrdilno.   

Vsa mamila je zmetal v morje

robert downey 3.jpg
Robert Downey mlajši in sin Indio
Profimedia

Susan je torej privolila v poroko, a mu je kot zelo odgovorna oseba jasno in glasno povedala, da ga bo, če se bo ponovno zatekel k mamilom, takoj zapustila. Robert se je na njeno »grožnjo« odzval tako, da se je usedel v avto, se odpeljal do avtocestnega viadukta in vsa mamila, ki jih je še imel, zalučal v morje. »Mislim, da se je zavedal, da je bilo tisto, kar sva imela, nekaj posebnega. Obstajala je neka čarovnija, nekaj, česar nisva znala opredeliti. Nenehno mi govori, da z najino združitvijo nastane neka tretja oseba, ki sicer sploh ne bi obstajala,« je dejala Susan, ki je svojemu slavnemu srčnemu izbrancu usodni da dahnila na judovski poročni slovesnosti, in sicer avgusta 2005 v mestecu Amagansett v ameriški zvezni državi New York. V zakonu sta sprejela neka nova pravila, med drugim sta drug drugemu obljubila, da zaradi dela ne bosta nikoli ločena več kot dva tedna. Pozneje sta se dva tedna spremenila v enega, leta 2010 pa sta ugotovila, da je najbolje, da ju službene obveznosti sploh ne ločujejo. Po dolgotrajnih pogovorih sta dojela, da je to mogoče le v primeru, da delata skupaj. Tako sta ustanovila svoje podjetje, produkcijsko hišo Team Downey. »V zakonu sem se spremenila tudi jaz. Prej sploh nisem razmišljala o tem, da bi imela svojo družino in dom, kaj šele otroke. Pa ne zato, ker si tega ne bi želela, ampak preprosto nisem razmišljala o tem. Potem pa je v moje življenje prišel tornado, ta ustvarjalna, lepa žoga, prepolna nore energije in strasti, ki me je povsem spremenila,« je vse skupaj slikovito opisala Susan, ki je svojemu slavnemu možu povila dva otroka, Extona Eliasa, ki se je rodil februarja 2012, in Avri Roel, ki je luč sveta ugledala novembra 2014. Robert je svoje spoštovanje do ženske, ki ga je morda celo rešila pred smrtjo, saj ga je izvlekla iz pekla mamil in povsem spremenila njegov življenjski slog, med drugim izkazal s tetovažo: njegovo levo ramo krasi napis Suzie Q, kar je ljubkovalni vzdevek njegove drage.

Objavljeno v reviji Vklop št. 14, 4. 4. 2019.