stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Poslovil se je legendarni igralec

M. I., Vklop, 19.09.2018 20:01:16

Prešnji četrtek je svet obšla novica o smrti Burta Reynoldsa, v sedemdesetih in začetku osemdesetih enega najbolj prepoznavnih obrazov Hollywooda. Najbolj znani lastnik brkov na filmskem platnu je živel življenje, polno vzponov in padcev, ki jih je vedno komentiral z dobršno mero humorja.

Delite na:
Poslovil se je legendarni igralec
Navihani brkač v uspešnici Smokey in bandit Revija Vklop

Ko je nekdanji igralec ameriškega nogometa po poškodbi kolena pristal pred filmskimi kamerami, oče ni bil zadovoljen s sinovo odločitvijo. Po nekaj letih vlog v TV-serijah je čez noč zaslovel s trilerjem Odrešitev (Deliverance, 1972), v katerem je igral možakarja, ki se s tremi prijatelji znajde v primežu pobesnelih lokalcev med adrenalinskim vikendom na podeželju. Komercialni in kritiški uspeh filma (nominacija za oskarja v kategoriji najboljši film in režija) mu je široko odprl vrata Hollywooda. Vloge v komičnih filmih, kot so Vse, kar ste želeli vedeti o seksu, a si niste upali vprašati (1972), Dolgi tek (1974) in Smokey in bandit (1977), so polnile kino blagajne. V komediji The Cannoball Run (1981) je bil glavni junak med kopico takrat največjih zvezdnikov, ki so se pojavili v zgodbi. Z ikoničnimi brki in navihanimi liki, ki jih je po pravilu igral, je v nekem trenutku postal eden najprepoznavnejših obrazov na svetu. Za njim niso vzdihovale samo ženske, tudi Freddie Mercury ga je prijateljem navajal kot primer idealnega moškega in si v osemdesetih po njegovem zgledu pustil rasti brke. 

Preberite tudi: Zvezdnica serije Moja boš bo morala v zapor. Kliknite TUKAJ!

V filmu Smokey in bandit si je večino minutaže delil s Sally Field in slavni parček je nekaj let prijateljeval tudi zasebno. Sredi osemdesetih je zdrsnil v pozabo, čezmerno zapravljanje in neposrečene investicije v nakup nogometnega kluba in odprtje restavracije pa so ga leta 1996 spravili v bankrot. Kot naročeno se je leto pozneje pobral z vlogo v komični drami Nore noči (Boogie Nights), s katero je bil prvič nominiran za oskarja. Z revitalizacijo kariere je znova zaživel na veliki nogi in leta 2014 moral zaradi dolgov prodati veliko osebnih predmetov, tudi zlati globus, ki ga je prejel za vlogo v Norih nočeh. A kot je razvidno iz dveh knjižnih avtobiografij, se zaradi tega ni vznemirjal. Igral je v več kot sto filmih, toda ni želel veliko tvegati, med drugim je zavrnil ponujene vloge Jamesa Bonda, Hana Sola in vlogo v romantični komediji Čedno dekle. »Moja kariera se ne bere kot normalna krivulja, temveč bolj kot zapis srčne kapi,« se je hecal pred leti.

Quentin Tarantino je pred kratkim razkril, da bo Burton nastopil v njegovem filmu Bilo je nekoč v Hollywoodu, ki se ukvarja z razvpitim masakrom kulta Charlesa Mansona. Ni pa izdal, ali je Burt svojo vlogo že posnel. Nekako bi to bilo idealno sklepno dejanje nekonvencionalne kariere ene od nekdaj največjih zvezd Hollywooda.