zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Ob smrti Dušice Žegarac

S. J., 18.06.2019 19:01:02

Dve zlati areni za kosilo.

Delite na:
Ob smrti Dušice Žegarac
Zlatjan Čučkov se je v študentskih letih družil z legendarno igralko. osebni arhiv

Pred kratkim je v Beogradu v 75. letu starosti umrla legendarna igralka Dušica Žegarac, ki je še kot srednješolka igrala glavno vlogo v filmu Deveti krog in zanjo dobila nagrado na filmskem festivalu v Pulju. Tam je kasneje dobila še dve zlati areni - najpomembnejši festivalski nagradi nekdanje Jugoslavije. Prav ti nagradi pa je pred desetletji »rešil« doc. Zlatjan Čučkov, montažer in dobitnik priznanja za pomembna umetniška dela.

Zlatjan je namreč v Slovenijo, kjer je že 30 let najbolj iskan filmski montažer, prišel iz Beograda, kjer je študiral montažo na FDU - Fakulteti dramskih umetnosti. V Beogradu je spoznal tudi to legendarno igralko, o kateri pravi: »Dušica je bila zelo samosvoja. Delala je, kar je želela, ni počela tega, kar so od nje pričakovali, vendar zato na koncu ni imela toliko vlog kot kakšna kolegica.«

Legendarna igralka je bila zelo nepredvidljiva, kar še posebej dokazuje anekdota o tem, kako bi skoraj ostala brez obeh zlatih aren. »Sredi 80. let sem se družil z njo. Takrat je dolgo čakala na honorar za film, ki ga je posnela. Nekega dne je rekla, da je dobila honorar, zato sva si po daljšem obdobju stiskanja z denarjem v restavraciji Polet, ki sicer ni bila posebej draga, privoščila kosilo. Ko je natakar prišel z računom, je Dušica potegnila iz torbice eno zlato areno, potem pa še drugo in vprašala natakarja, ali bo to dovolj. Oba z natakarjem sva bila sprva zmedena, potem pa sem spoznal, da želi z nagradama plačati kosilo. Na srečo sta bila v restavraciji takrat še dva študenta z Akademije, ki sem ju poznal, zato sem šel do njiju, jima pojasnil situacijo in sta mi posodila denar, da sem plačal kosilo. Tako sem rešil dve areni,« se smeji Zlatjan.

Objavljeno v reviji Vklop št. 23, 6. 6. 2019.