palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

To je neverjetna, a resnična zgodba!

M. V., Vklop, 09.02.2019 19:00:00

Ruth Wilson v mini seriji Gospa Wilson igra svojo babico.

Delite na:
To je neverjetna, a resnična zgodba!
Ruth Wilson v vlogi svoje babice Alison Wilson: »To je verjetno najtežja vloga, ki sem jo do sedaj igrala.« Epic Drama

Serija gospa Wilson, ki jo gledamo na kanalu Epic Drama, je posneta po neverjetni, a resnični zgodbi Alison Wilson, ki jo igra kar njena vnukinja Ruth Wilson, ki jo gledamo tudi v priljubljeni seriji Prevara (The Affair).

Zgodba se dogaja v Londonu med štiridesetimi in šestdesetimi leti 20. stoletja. Alison Wilson misli, da je srečno poročena, dokler njen mož ne umre, na vratih pa se prikaže ženska, ki trdi, da je prava gospa Wilson. Alison je trdno odločena dokazati veljavnost svojega zakona in da jo je Alec iskreno ljubil, namesto tega pa vstopi v svet vznemirljivih skrivnosti. Alexander Wilson, tudi uspešen avtor vohunskih romanov, je bil namreč vohun in agent tajne službe MI6, očitno pa je imel hkrati tudi več žena – Alison je bila njegova tretja. Njegove skrivnosti so začele na dan prihajati šele po njegovi smrti leta 1963, čisto vse glede njegovega dela in življenja pa še danes ni popolnoma razjasnjeno.

Bolj čudno kot fikcija

Alexandrova vnukinja, igralka Ruth Wilson, je dedkovo zgodbo izvedela od babice Alison, ki je pred dvajsetimi leti svoje spomine in odkritja o možu strnila v knjigo. Več let je razmišljala, ali bi to zapleteno zgodbo o vohunstvu, prevarah in poligamiji povedala javnosti. Potem ko so jo domači in prijatelji spodbudili, da je tako neverjetna, da jo je vredno predati dalje, se je lotila dela. Na koncu je projekt podprl BBC, scenarij je napisala Anna Symon, Ruth pa je kar sama prevzela glavno vlogo, torej stopila v čevlje svoje babice. »Kar je neverjeten občutek. In seveda precej čudaško. Ampak to je res redek igralski privilegij. Včasih sem med snemanjem le igrala to žensko in odmislila, da scenarij govori o moji družini, drugič pa se mi je vse zdelo tako absurdno – ko sem na primer snemala prizor, v katerem rojevam svojega očeta. Ampak igralstvo je pač že samo po sebi absurdno,« se spominja.

V babičinih čevljih

Že tako je težko igrati resničnega človeka, igranje lastne babice, torej človeka, ki si ga dobro poznal in ti je bil blizu, pa je moralo biti še precej bolj naporno in odgovorno. Ruth prizna, da je občasno pomislila, da bi bilo bolje, če bi vlogo zaupala kateri drugi igralki, a se je zavedala, da bi ji potem sama ves čas gledala čez rame in jo usmerjala. »To bi bil prevelik pritisk, ki bi lahko mojo babico pokazal preveč enovito. Jaz pa vem, da je bila zelo zapletena oseba. In zadržana – in zdaj tudi vem, zakaj. Živela je blizu nas in je vsak vikend prihajala na kosilo. Bili sva povezani, a to ni bil intimen odnos, ni bila tista topla babica, ki ves čas objema vnuke.«

tv-gospa2.jpg
Alexandra Wilsona (1893-1963), angleškega pisatelja, vohuna in agenta tajne službe, ki je imel štiri družine, v seriji igra Iain Glen.
Epic Drama

Orjaška družina

Ruth je ves čas nastajanja serije celotno razširjeno družino obveščala o svojem delu, saj je želela, da se tudi oni strinjajo z vsem. Alexander Wilson je imel kar štiri žene: z Gladys je imel tri otroke, z Dorothy sina Mika, z Alison dva otroka in z Elizabeth še enega. Družine niso vedele druga za drugo do njegove smrti, potem pa se je Alexandrova zgodba počasi začela razkrivati in tudi bratje in sestre so se med seboj povezali. »Serija je še tesneje povezala to družino, vsi so navdušeni nad njo,« pravi Ruth. »Seveda nekateri obsojajo dedkova dejanja in predvsem odnos do njegovih ljubih, a ko so se vsi bratje in sestre srečali, je bila to zelo srečna in čudovita izkušnja. Vsak ima svoje spomine na očeta, o katerih so debatirali. In to brez zagrenjenosti, saj se je do vseh svojih otrok vedel enako: bil je ljubeč oče, odličen pripovedovalec zgodb, poln življenja in navdihujoč.« In po njegovi zaslugi so zdaj Wilsoni »orjaška povezana družina«.

Skrivnosti ostajajo

Ruth je zelo žal, da dedka ni poznala. In čeprav so do zdaj sestavili večji del sestavljanke o njegovem življenju, nekatere stvari še vedno niso povsem jasne. »Na primer njegova vloga v MI6 – je bil odpuščen, ker je bil nevaren, ali je bil le žrtev sistema kot veliko drugih vohunov? Družina si seveda želi, da je bil junak, čeprav je lahko tudi le fantaziral. Ali pa njegovi zakoni: so bili nekateri le krinka za vohunsko delo ali je vse štiri ženske res ljubil? Očitno je le, da je bil zelo šarmanten. Znal je sedem jezikov in potoval je po svetu.« In ker je Alexander še vedno uganka tudi za njegovo (razširjeno) družino, se je Ruth odločila, da tudi v seriji ostane človek skrivnosti.

Objavljeno v reviji Vklop št. 4, 24. 1. 2019.