Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Po nakupu spolzela iz okvirja in se samouničila

C. R./STA, 05.02.2019 15:01:47

V Muzeju Frieder Burda v mestu Baden Baden si je do 3. marca mogoče ogledati slavno Banksyjevo delo Deklica z balonom, ki je pozornost javnosti še posebej pritegnilo s tem, ko se je takoj po nakupu na dražbi v Londonu delno samouničilo. Rezalnik, ki je deloma razrezal umetnino, pa je, kot so sporočili iz muzeja, onesposobljen.

Delite na:
Po nakupu spolzela iz okvirja in se samouničila
Delo je po londonski dražbi zdaj razstavljeno prvič. Profimedia

"Želeli smo se izogniti temu, da bi se v treh ali štirih dneh našel obiskovalec, ki bi, ravno tako kot v Londonu, skril gumb ... in rezanje umetnine bi se nadaljevalo," je dejal direktor muzeja Henning Schaper.

"Odprli smo okvir, vse pregledali in videli, da je mehanizem rezalnika onesposobljen," je povedal direktor muzeja, ne da bi natančneje navedel, kdo pravzaprav je mehanizem onesposobil.

Slika Deklica z balonom je na dražbi avkcijske hiše Sotheby's 5. oktobra lani takoj zatem, ko so zanjo na iztržili 1,18 milijona evrov, spolzela skozi spodnji rob okvirja, v katerem je bil skrit posebni rezilni sistem, in se deloma razrezala na trakove. Kmalu zatem so iz avkcijske hiše sporočili, da bo nova lastnica slike, evropska zbirateljica in njihova dolgoletna stranka, nakup izvedla do konca.

Slika je dobila tudi nov naslov Love is in the Bin, v avkcijski hiši pa so jo označili kot "prvo umetniško delo v zgodovini umetnosti, ki je bilo v živo ustvarjeno na dražbi". Avtentičnost novo nastale umetnine je s certifikatom potrdila družba Pest Control, ki sodeluje z Banksyjem.

Delo je po londonski dražbi zdaj razstavljeno prvič.

Banksy je ulični umetnik in aktivist, ki ostaja anonimen.