stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Na Veli Lošinj po vitalnost

Sonja Javornik, 18.07.2019 11:00:00

Dopust je lahko še veliko več kot samo prijeten oddih. Lošinj je otok, na katerem je slovenskih turistov po deležu največ – a predvsem zato, ker na ta prekrasni otok, znan po izjemno raznovrstnem rastlinju, prihajamo ne samo v sezoni, temveč tako rekoč vse leto. Tudi zato, ker je okolica idealna za hojo ali kolesarjenje in ker je znano, da ima otok več kot 2600 sončnih ur na leto in je zaradi morskega zraka in vonja po borovcih zrak tudi sicer zdravilen. Ampak če si želite, da dopust ne bi bil samo poležavanje, temveč da bi se domov vrnili v kar najboljši psiho-fizični kondiciji, potem boste naredili najbolje, da preverite in izberete kaj iz ponudbe hotela Vitality Punta v Velem Lošinju, saj imajo tam resnično bogat program in vrsto strokovnjakov, ki bodo poskrbeli za primerno, a okusno hrano, telovadbo, dihanje …

Delite na:
Na Veli Lošinj po vitalnost
Veli Lošinj je prekrasno malo mestece na robu katerega boste našli hotel Punta. Vitality hotel Punta

Pravijo, da je Lošinj otok vitalnosti, in v ta koncept do popolnosti spada ta hotel. Stoji blizu prekrasnega mesteca Veli Lošinj, ki je kot očarljivejša manjša različica Malega Lošinja. Prenovljene sobe so udobne, lepo opremljene in praktične (kar lahko moti, je morda svetloba iz kopalnice, če bi eden že rad spal, ko drugi še potrebuje sanitarije, saj je med kopalnico in spalnico okno). Z balkončkov je izvrsten razgled, tudi sončni zahod nad Kvarnerskim zalivom lahko ujamete. A pomembnejše je vse drugo, kar ponuja hotel …

4.jpg
Najnovejša pridobitev hotela je čudovit zunanji bazen, ki ga nameravajo v prihodnjih letih še podaljševati.
Vitality hotel Punta

Pri večerji si nikar ne začnite na krožnik nalagati že pri najbližji ponudbi. Sama sem namreč na mizo prinesla tako nabasan krožnik, da je bilo takoj jasno, da mi ne bo uspelo vsega pojesti. Vendar res nisem pričakovala, da bo na izbiro več kot za prste ene roke samo ribjih jedi! Ponudba hrane je precejšnja, najboljše pa je to, da je tudi zelo zdrava (za sladico, recimo, tudi hruške v vinu ali čokoladi), celo brezglutenski kotiček je na voljo, saj je Punta prvi certificirani brezglutenski in antialergijski hotel na Hrvaškem, skrb za zdravje gostov pa se pri hrani šele začne …

V Punti imate predvsem res veliko možnosti za gibanje. Pa ne mislim samo na to, da imajo dobro opremljen fitnes in telovadnico ter bazene, že pri recepciji vas čaka tedenski seznam vodene vadbe, ki se ji lahko po želji priključite. Poleg tega imajo trenerje, ki naredijo »fitnes check up«. Sama sem tako že prvi dan stala pred trenerjem, ki me je dobro premeril in mi razložil, kaj bi po njegovem mnenju morala še okrepiti, kje so torej moje šibke točke, v kakšnem stanju je moja hrbtenica … Ta kratki pregled oziroma posvet je brezplačno na voljo prav vsem gostom, samo termin je bolje prej rezervirati.

5.jpg
V hotelu izvajajo tudi vse bolj priljubljene vadbe Les Mills, ki so izjemno učinkovite in zato lahko trajajo samo pol ure.
Vitality hotel Punta

3.JPG
Kadar je vreme lepo, večina vadb poteka zunaj, sicer pa v telovadnici vsaj odprejo vsa okna, da lahko tudi med vadbo dihamo zdravilni lošinjski zrak.
Vitality hotel Punta

Že takoj po tem »čekingu« sem se priključila skupini na CX Works by Les Mills (v hotelu imajo svetovno priznan program Les Mills, ki ga številni gosti poznajo tudi iz drugih krajev), ki je bil hudo intenziven in učinkovit, tako da sem bila po pol ure prav utrujena, naslednji dan pa bi čutila mišice, če seveda ne bi izkoristila prekrasnih savn, ki so odpravile bolečine.

V naslednjih dneh sem preverila trening v bazenu Float Fit Hiit (s podlage se kar hitro pade v vodo, če nimaš res izjemne stabilnosti, kar seveda pomeni, da ves čas pridno delajo tudi mišice za stabilizacijo, torej gre za hudo učinkovito, pa še zabavno vadbo – če vas seveda ne moti, da ste večkrat namočeni –, flying jogo in jogo ABC, pa tudi power pilates. Na voljo je še nekaj drugih vrst vadbe, ampak glede na to, da je vsak dan okoli pet terminov, je jasno, da vsega niti preizkusiti ni mogoče!

6.jpg
Pred dobrim letom so hotel povečali za prizidek, sicer pa so tudi druge sobe bile nedavno prenovljene.
Vitality hotel Punta

Izkušeni terapevt vodi tudi vaje dihanja. Te se izvajajo zunaj, saj je bistvo v tem, da se med precej enostavnimi telesnimi vajami in hojo skoncentriramo predvsem na dihanje in usvojimo nekatere dihalne tehnike. Tako lahko precej izboljšamo zdravje, sploh če imamo težave, povezane z dihali. Glede na to, da imajo v hotelu prav posebne programe za pljučno rehabilitacijo, saj je narava v veliko pomoč, so terapije pod zdravniškim vodstvom res uspešne. V program je vključen tudi dvakratni zdravniški pregled, zdravnik in nutricionist pa naredita potem različne programe, ki lahko trajajo od enega do treh tednov.

Ker sama nimam zdravstvenih težav, sem tokrat zdravniški pregled izpustila, sem pa zato izkoristila priložnost in obiskala nutricionistko. Ta mi je s posebnim aparatom Seca mBCA 515, ki ga uporabljajo tudi v raznih klinikah, naredila analizo sestave telesa. Ta analiza je izjemno dober vpogled v to, kaj se skriva pod kožo. Tako vam najprej izmerijo težo – in v analizi označijo, kje med normalno oziroma previsoko ali prenizko je vaša (tudi glede na višino, starost in druge dejavnike). Pri maščobnem tkivu boste izvedeli, koliko je je in kaj to pomeni v primerjavi z idealnim razmerjem, potem pa še, koliko je tkiva, ki nima maščobe. Aparat nato izmeri obseg trebuha in tudi ta podatek umesti tako, da je takoj jasno, ali je obseg že tako velik, da ogroža vaše zdravje, ali ne. Seca tudi izračuna, kakšna je vaša mišična masa – in to po posameznih delih telesa! Navsezadnje pa izveste tudi, koliko je v telesu vode, torej ali so celice dehidrirane ali ne. Najpomembnejši pa so tisti skupni izračuni, ki dajo nutricionistu konkretne napotke, kako lahko izboljšate stanje telesa.

7.JPG
Hrana je zelo okusna, izbor je zelo širok, predvsem pa je poudarek na zdravih, lokalnih sestavinah.
Vitality hotel Punta

Vitality hotel Punta seveda ni zdravstvena ustanova. Ima pa kar nekaj zdravstveno usposobljenih kadrov, ki v kombinaciji s kuharji, kozmetičarkami itd. ponujajo multidisciplinarni pristop za vsakega gosta posebej. Karkoli že počnete na Lošinju, vam bo koristilo, saj je v zraku in morju kup koristnih elementov. Toda če boste za nastanitev izbrali Punto, boste že po nekaj dneh lahko prepričani, da ste zase naredili nekaj res dobrega. In glede na to, da je naše zdravstvo v vse slabši kondiciji – kaj ni torej najboljše, da sami maksimalno poskrbimo, da bo vsaj naše telo v top kondiciji?

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 6, 10. 6. 2019