Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Lokacije, ki so postale zvezde

Tina Bernik, Vklop, 18.08.2018 20:01:18

Mamma Mia! je le eden od primerov, kaj lahko film naredi za lokalni turizem, nekateri kraji pa se zaradi povečanega števila obiskovalcev teh morajo že otepati.

Delite na:
Lokacije, ki so postale zvezde
Mamma Mia! Spet začenja se je bila posneta na Visu. Revija Vklop

Po slovesni predpremieri filma Mamma Mia! Spet začenja se v Pulju je film zdaj štartal tudi v slovenskih in drugih kinematografih, na otoku Vis, kjer je potekalo snemanje, pa si manejo roke. Pravzaprav si roke manejo že, odkar so tam snemali film. 

Grška izkušnja, kjer so pred dobrimi desetimi leti posneli film Mamma Mia!, je namreč pokazala, da muzikal s pesmimi Abbe in igralci Meryl Streep, Colinom Firthom in Pierceom Brosnanom tako dobro vpliva na turizem, da je turistov lahko skoraj preveč. Otok Skopelos je bil pred Mamma Mio! predvsem priljubljena turistična destinacija domačinov, ko je film prišel v kino, pa se je spremenil v mesto Abbine glasbe, medtem ko so s povečanim pritokom tujcev na otok poskočile tudi cene.

Preberite tudi: 10 predlogov za počitniški filmski maraton. Kliknite TUKAJ!

Mamma Mia! in Igra prestolov

Mamma Mia! Spet začenja se je okoli 700 članov ekipe snemalo v zalivu Barjoška, kjer so zgradili sceno, Vis pa je postal grški otok Kalokairi. Vis in njegovih 3600 prebivalcev je bilo nad zvezdniškim obiskom sicer navdušenih, po drugi strani pa jih je že med snemanjem skrbelo, kaj se bo z otokom zgodilo po odhodu produkcijske ekipe. Turistične kapacitete so bile na Visu polne že prej, kakšen bo videti turizem po Mammi Mii, pa bo jasno naslednje leto. Domačini se bojijo, da bodo vplivi na njihovo življenje predvsem negativni, saj bodo zagotovo poskočile cene dobrin in storitev pa tudi nepremičnin, turistično društvo mesta Vis pa se prihodnosti ne boji. Kot pravijo, se bodo učinki filma v režiji Ola Parkerja pokazali šele v naslednji sezoni, saj jih bodo turisti poleg poletja obiskovali tudi spomladi in jeseni, nanje pa se bodo pripravili s promocijskim materialom o snemanju filma in lokacijah z opisom njihove dostopnosti in možnosti obiska.

mamma4.jpg
Islandija: poleg Igre prestolov so tam snemali tudi dele Medzvezdja in Prometeja.
Revija Vklop

Mamma Mia sicer velja za najdražjo tujo produkcijo na Hrvaškem doslej in naj bi državi prinesla okoli 30 milijonov kun, čeprav so Hrvatje velikih tujih produkcij že vajeni, prav tako pa tudi tega, kaj lahko snemanje priljubljenih serij in filmov naredi za turizem. Najboljši primer je Igra prestolov, ki je Dubrovnik spremenila v meko za oboževalce serije, turistične agencije pa ponujajo ture po starem delu mesta, kjer so snemali prizore, povezane z družino Lannister. Igra prestolov je sicer spodbudila turizem tudi v nekaterih drugih evropskih mestih oziroma državah. Med njimi so Severna Irska, kjer so serijo snemali v studiu pri Belfastu ter na enajstih zunanjih lokacijah, Španija in Maroko, ki sta bila prizorišče Dornovega kraljestva, in Islandija, ki je predstavljala sever, pa Malta, ki je Kraljev pristan igrala, preden je to vlogo prevzel Dubrovnik. Vse omenjene države in posamezne lokacije, kjer so snemali Igro prestolov, so zaradi serije prosperirale, saj so postale znane po vsem svetu, turisti pa so jih tako rekoč zasuli.

mamma7.jpg
Novozelandska vas se je spremenila v deželo hobitov.
Revija Vklop

Starodavni kraji in odmaknjena narava

So se pa s filmskimi uspešnicami v preteklosti proslavila tudi druga mesta po svetu. Med njimi je Lara Croft: Tomb Raider, v kateri je Angelina Jolie kot pustolovska arheologinja Lara Croft v Kambodži leta 2001 obudila zanimanje za mrežo templjev Angkor Wat. Lov na zaklad se je v filmu dogajal v enem od manjših, a zaradi prepletenih dreves in ruševin enem najzanimivejših tamkajšnjih templjev Ankor Thomu, templjevim stolpom s 54 smejočimi se obrazi pa so v filmu namenili veliko pozornosti, kar se na številu turistov pozna še danes.

mamma5.jpg
Angelina Jolie je kot Lara Croft naredila reklamo kamboškim templjem Angkor Wata ...
Revija Vklop

Preveč turistov je zaradi filma Obala, v katerem je igral Leonardo DiCaprio, začelo po letu 2000 prihajati tudi na tajsko otočje Ko Phi Phi Leh. Čudoviti mali otok z rajsko plažo z belim peskom, ki ga obdajajo velike črne skale in kristalno čista voda, v kateri plavajo jate pisanih rib in je polna koral, je bil, preden so tam snemali film, dokaj skrit, ko se je na njem pojavil DiCaprio, pa ga je število obiskovalcev začelo resno ogrožati. Od letos dalje je obisk v najvišji turistični sezoni prepovedan, tudi med letom pa so ogledi možni samo v omejenem številu.

Gospodar prstanov, ki ga je Peter Jackson snemal na domači Novi Zelandiji, se je že po prvem delu trilogije začela spreminjati v deželo hobitov, na platnu pa so se v vsej svoji razsežnosti pokazale tudi tamkajšnje pečine in hribovja. Tolkienov Srednji svet so za film zgradili v slikoviti vasi Matamata na Severnem otoku, dežela koč, potokov, cvetlic in lepih travnikov pa je, potem ko so izkopali še bivališča za hobite, postala turistična zanimivost, kjer obiskovalci za nekaj trenutkov kot hobiti lahko živijo tudi sami.

Na neverjetno lepoto puščave Wadi v Jordaniji in njeno rdečo kamnito dolino pa je že leta 1962 opozoril film Lawrence Arabski v režiji Davida Leana, v katerem je igral Peter O’Toole. Puščava sicer ni bila nikoli popolnoma pusta, saj je vedno imela prebivalce, je pa zato postala zanimiva za tujce, ki so hoteli videti, kje se je sprehajal O’Toole, ki je v filmu o arabski revoluciji med letoma 1917 in 1918 upodobil resničnega T. E. Lawrencea, ki je takrat prečkal to območje.

mamma6.jpg
... Leonardo DiCaprio pa v filmu Obala tajskemu otočju Ko Phi Phi Leh.
Revija Vklop

Prostori za romance in grozljivke

Poleg naravnih lepot in starodavnih templjev pa so zvezde postali tudi različni objekti in sodobnejše lokacije. Tako se je v središču pozornosti v Da Vincijevi šifri, posneti po romanu Dana Browna, znašel pariški muzej Louvre, v katerem je skrivnosti iluminatov raziskoval Tom Hanks, v Angelih in demonih, spet po Brownu in spet s Hanksom, pa Vatikan, čeprav ničesar niso posneli prav tam, ampak v studiih. Šola Kristusove cerkve v Oxfordu je zaradi svojega impresivnega stopnišča in dvoran iz 16. stoletja tako na primer predstavljala šolo za čarodeje Bradavičarko v filmih o Harryju Potterju, v Londonu pa je zvezda postal londonski predel Notting Hill. Razlog je bil seveda film Notting Hill iz leta 1999, v katerem je igral Hugh Grant. Nekaj podobnega sta za hotel Beverly Wilshire na Beverly Hillsu v Los Angelesu naredila Richard Gere in Julia Roberts, ki sta se v vlogah bogataša in prostitutke zaljubila v filmu iz leta 1990 Čedno dekle, Jack Nicholson pa s Kubrickovim Sijajem, kjer je divjal po hotelu v odmaknjenem zimskem letovišču Overlook. Notranjost hotela je bila sicer posneta v studiu, zunanjost pa okoli Timberline Lodgea v severnem Oregonu. Ko smo že pri srhljivkah, pa ne gre brez kolonialne hiše v mestu Amityville, ki je bila predmet desetih filmov, v njih pa je vsak po svoje obdelal duhove, ki naj bi strašili v tej hiši in leta 1974 povzročili smrt šestih družinskih članov.

mamma8.jpg
Hotel Beverly Wilshire, v katerem sta se srečevala Julia Roberts in Richard Gere v Čednem dekletu.
Revija Vklop