Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

10 predlogov za počitniški filmski maraton

M. V., Vklop, 06.08.2018 20:01:37

Zakaj bi posegali samo po tujih filmih, ko pa imamo doma povsem spodobno zakladnico poletnih filmov, takšnih in drugačnih avantur, ki se dogajajo med počitnicami, zato pa so kot nalašč za te poletne (deževne) dni ter za zbujanje nostalgije.

Delite na:
10 predlogov za počitniški filmski maraton
Gremo mi po svoje Revija Vklop

GREMO MI PO SVOJE (2010)

Režija: Miha Hočevar

Igrajo: Jurij Zrnec, Tadej Koren Šmid, Jure Kreft, Jana Zupančič …

Še do nedavnega je bila mladinska taborniška komedija najbolj gledan slovenski film po osamosvojitvi (dokler se niso vmešali Hostarji). Zabavne prigode in prve ljubezni tabornikov iz rodu Zvitega svizca, ki so na počitniškem taboru v Posočju, v objemu čudovitih gora in narave, so leta 2013 dobile nadaljevanje, samovšečni Starešina Jurij Zrnec pa štajersko konkurenco s Tadejem Tošem.

Preberite tudi: Kakšne country? Steven Taylor v Trstu igral rock 'n' roll. Kliknite TUKAJ!

BABICA GRE NA JUG (1991)

Režija: Vinci Vogue Anžlovar

Igrajo: Majolka Šuklje, Bojan Emeršič, Nataša Matjašec …

Prvi celovečerec v samostojni Sloveniji je prisrčna komična drama, zabaven film ceste o babici, ki zbeži iz doma upokojencev, se skupaj z nesrečnima glasbenikoma v starem mercedesu kabrioletu odpelje proti morju, novemu življenju naproti – in doživi dogodivščino svojega življenja!

poletni-babica.jpg
Babica gre na jug
Revija Vklop

POT V RAJ (2014)

Režija: Blaž Završnik

Igrata: Ajda Smrekar, Klemen Janežič ...

Grenko-sladka zgodba o dveh ranjenih dušah, ki se po naključnem srečanju skupaj odpravita na jadrnico. Klepetava Lučka in vase zaprti Žak se med jadranjem zbližata ter drug drugemu nehote pomagata pri celjenju ran. Avantura, romantika, komedija in drama sredi turkiznega morja.

pot v raj.jpg
Pot v raj
Revija Vklop

POLETJE V ŠKOLJKI (1985)

Režija: Tugo Štiglic

Igrajo: David Sluga, Kaja Štiglic, Dare Valič, Boris Kralj …

Legendarna mladinska glasbeno-plesna romanca, posneta po romanu Vitana Mala, se dogaja v Piranu in Portorožu, njeno nadaljevanje iz leta 1988 pa se preseli v Ljubljano. Najstnik Tomaž se na počitnicah na morju zaljubi v lepo plesalko Mileno, s svojo »tolpo« pa po Obali dela zgago. Še vedno nam vsem v ušesih odmeva uspešnica Prisluhni školjki, ki jo je izvajala skupina Black & White.

poletni-poletje.jpg
Poletje v školjki
Revija Vklop

IZLET (2011)

Režija: Nejc Gazvoda

Igrajo: Nina Rakovec, Jure Henigman, Luka Cimprič ... 

Trije mladi prijatelji se skupaj odpravijo na morje, kot so to počeli kot srednješolci. Na prvi pogled sicer običajen izlet postavi pod vprašaj njihovo prijateljstvo, hkrati pa film skozi življenjske dialoge in položaje pove zgodbo o iščoči se generaciji, ki ne najde svojega mesta v današnjem razdrobljenem svetu. Nizkoproračunska komična drama, posneta le v 14 dneh, je prejela pet vesen.

poletni-izlet.jpg
Izlet
Revija Vklop

VARUH MEJE (2002)

Režija: Maja Weiss

Igrajo: Pia Zemljič, Iva Krajnc, Tanja Potočnik, Jonas Žnidaršič ...

Mestoma malce strašljiva pustolovščina treh deklet na Kolpi je prvi slovenski celovečerec, ki ga je režirala ženska. Punce si želijo malo brezskrbnosti in dogodivščin, preizkušajo meje dovoljenega, a trčijo ob vrednote tradicionalne (patriarhalne) družbe, padejo v psihozo ob izginulem dekletu in bežijo pred »varuhom meje«.

poletni-varuh.jpg
Varuh meje
Revija Vklop

SREČA NA VRVICI (1977)

Režija: Jane Kavčič

Igrajo: Matjaž Gruden, Manca Košir, Ivo Ban, Nini de Gleria …

Še en mladinski zimzelenček, posnet po knjigi Vitana Mala, je prisrčna zgodba o prijateljstvu med dečkom in psom. Matica iz ljubljanskega blokovskega naselja povabijo k snemanju filma, kjer ob njem igra pes Jakob, ki mu ga filmarji na koncu podarijo. A orjaški pes v bloku povzroča same težave, zato ga mama sklene oddati. Matic s prijatelji skuje načrt, kako ga obdržati. Tako kot film je danes še vedno priljubljena naslovna pesem, ki jo je napisala Svetlana Makarovič, prepevala pa Marjeta Ramšak Peršak.

poletni-sreca.jpg
Sreča na vrvici
Revija Vklop

JEBIGA (2000)

Režija: Miha Hočevar

Igrajo: Polona Juh, Matej Družnik, Marko Miladinović, David Furlan …

»Odštekana« nizkoproračunska komedija o skupini fantov, ki poletje brezdelno preživljajo v Ljubljani, v pomanjkanju denarja, alkohola, droge, ljubezni in seksa ter v nenaklonjenosti okolja. Duhovit in zabaven film je, kljub kontroverznemu naslovu, navdušil gledalce, postal velika uspešnica in priljubil frazo »jebiga«.

poletni-jebiga.jpg
Jebiga
Revija Vklop

ODPRAVA ZELENEGA ZMAJA (1976)

Režija: Staš Potočnik

Igrajo: Peter Ternovšek, Gorazd Lemajič, Željko Juričev, Robert Rakar …

Komični celovečerec oziroma serija (kot je bilo takrat v navadi) je nastal po knjigi Slavka Pregla. Miha, Pipi in malo starejši Bob (edini z vozniškim dovoljenjem) se s starim avtom, ki so ga rešili z odpada, odpravijo na izlet na Vršič, kjer v planinah srečajo mlado Janjo, ki je pobegnila od doma. Seveda se vanjo zagledajo in ji želijo pomagati. Pristna mladostniška dogodivščina.

poletni-odprava.jpeg
Odprava zelenega zmaja
Revija Vklop

ČISTO PRAVI GUSAR (1987)

Režija: Anton Tomašič

Igrajo: Marko Miklavčič, Janez Hočevar, Vesna Jevnikar, Janez Albreht …

Poletna (domišljijska) pustolovščina dečka Petra, ki je s starši na morju ravno tam, kjer snemajo gusarski film. Deček si v svoji glavi naplete svojo zgodbo (vzporedni svet), v kateri nastopajo kapitan Florestano iz filma in cela kopica pravljičnih junakov. Za dodatno mero nostalgije je tu še Kreslinova otožna Pustite nam ta svet. 

POLETNI-GUSAR.jpeg
Čisto pravi gusar
Revija Vklop