stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Hitri in drzni: Hobbs in Shaw

Marjana Vovk, 16.08.2019 14:00:00

V kinih novo poglavje dirkalne akcije Hitri in drzni: Hobbs in Shaw

Delite na:
Hitri in drzni: Hobbs in Shaw
Čeprav zaprisežena sovražnika, morata Hobbs in Shaw sodelovati skupaj, da bi rešila svet. Karantanija Cinemas

Po osmih filmih je franšiza Hitri in drzni dobila svoj prvi »spin-off«, torej sestrski film, v katerem osrednji vlogi prevzemata Dwayne Johnson in Jason Statham kot že znana lika, agent Luke Hobbs in nekdanji plačanec Deckard Shaw. Hitri avtomobili in drzne akcije seveda ostajajo.

Odkar sta se prvič srečala v sedmem delu franšize Hitri in drzni leta 2015, sta si Luke Hobbs (Dwayne Johnson), zvesti agent Diplomatske varnostne službe, in Deckard Shaw (Jason Statham), nekdanji pripadnik britanskih posebnih enot, v laseh in skušata drug drugega nadvladati. A vse se spremeni, ko anarhist Brixton (Idris Elba), opremljen z najnovejšo napredno tehnologijo, ki mu daje nečloveško moč, prevzame nadzor nad zahrbtnim biološkim orožjem, ki lahko za vedno spremeni človeštvo. V zgodbo se vmeša še neustrašna agentka MI6 Hattie Shaw (Vanessa Kirby), ki je po naključju Shaweva sestra. Čeprav zaprisežena sovražnika, morata Hobbs in Shaw sodelovati, da bi nadvladala edinega človeka, ki bi lahko bil slabši od njiju.

hitri2.jpg
Anarhist Brixton je opremljen z najnovejšo napredno tehnologijo, ki mu daje nečloveško moč.
Karantanija Cinemas

Akcijski triler Hitri in drzni: Hobbs in Shaw, ki ga je režiral David Leitch, odpira nova vrata v visokooktanski franšizi, saj se akcijski prizori dogajajo po vsem svetu – od Los Angelesa do Londona, od strupenega Černobila do prelepe Samoe.

Kdo sta glavna lika?

Luke Hobbs je elitni agent Diplomatske varnostne službe (DSS). Čeprav je zvest in ima strog moralni kodeks, bo storil vse, kar je treba, da reši svet. V franšizo Hitri in drzni je vstopil v petem delu, ko je moral pred roko pravice privesti Doma Toretta (Vin Diesel) in Briana O’Connerja (Paul Walker). Hobbs je za vsako ceno pripravljen storiti, kar je prav. Ne zanimata ga denar in moč, temveč ga vodi prepričanje, da so slabi fantje (in slaba dekleta) škodljivi, on pa je zdravilo. V času sage se je zbližal z Domom in njegovo družino, prijateljstvo med njimi je bilo čedalje močnejše. Dokler Dom med tajno operacijo v Berlinu (v Hitrih in drznih 8) ni izdal Hobbsovega zaupanja in se je ta znašel v zaporu, skupaj z nekdanjim domnevnim morilcem, ki ga je sam spravil za rešetke, Deckardom Shawom (Jason Statham). Kot predan oče svoji mladi hčerki Hobbs morda ne uboga pravil, kot jih je nekoč, vendar je še vedno prepričan, da bo ujel nepridiprave – in tudi jih.

Deckard Shaw je nekdanji pripadnik britanskih posebnih enot, ki je vstopil v franšizo Hitri in drzni ob koncu šestega dela in se vrnil v sedmi del leta 2015 maščevat sumljivo smrt svojega mlajšega brata. Za smrt je obtožil Doma (Vin Diesel) in njegovo ekipo, cel sedmi del pa jih skuša ujeti. Ko v Tokiu ubije Hana (Sung Kang) in v Los Angelesu razstreli Domovo družinsko hišo ter načrtuje Hobbsov umor, ga slednji spravi za zapahe v skrito ustanovo, kamor strpajo le najhujše zločince. A kmalu njegova kazen postane milejša, nasprotnika pa se končno soočita.

hitri3.JPG
V operacijo je vpletena tudi tajna agentka Hattie Shaw (Vanessa Kirby), Deckardova sestra.
Karantanija Cinemas

Kakšen je njun odnos?

Hobbs uboga zakone, Shaw jih krši. Shaw je skušal umoriti Hobbsa, Hobbs ga je poslal v zapor. Na zunaj je videti, da sta si popolnoma različna in da nimata ničesar skupnega, sicer pa drug drugega spoštujeta, čeprav tega ne bosta nikoli na glas priznala. Četudi se ne marata in si ne zaupata, zaprisežena sovražnika v novem delu ne bosta imela druge izbire, kot da stisneta zobe in kot partnerja ustavita grožnjo, ki preti človeštvu. Očitno sta vendarle oba dobra fanta. Ali pa tudi ne?

Za ljubitelje franšize Hitri in drzni še nekaj informacij o načrtovanih filmih: deveti film naj bi v kine prišel prihodnjega maja, deseti pa leta 2021 – s tem se bo franšiza končala. V načrtu je (vsaj) še en nov »spin-off« film, in sicer ženska različica Hitrih in drznih, v nastajanju pa je tudi animirana spletna serija Fast & Furious: Spy Racers, ki naj bi jo še letos predvajali na Netflixu.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 31, 1. 8. 2019