Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

En dan v življenju Zemlje

T. B., Vklop, 12.05.2018 20:01:26

BBC na velika platna prinaša dokumentarec Zemlja: Nepozaben dan, naravoslovni celovečerni film o tem, kako dan preživijo živali po svetu.

Delite na:
En dan v življenju Zemlje
Revija Vklop

Ko gre za naravoslovne oddaje, ni boljših od tistih, ki jih snema BBC, ki (ponavadi z Davidom Attenboroughom) razkriva čudesa našega planeta. Živali in rastline skozi njegove dokumentarce dobijo novo podobo.

Potrpežljivost in strokovnost snemalne ekipe ob pomoči znanstvenikov in najbolj znanega voditelja naravoslovnih oddaj predstavljata, kaj se dogaja na zemlji, v vodi in zraku, tako kot da bi ta svet spoznavali prvič, ob tem, da izvemo marsikatero zanimivost in zaradi vrhunske tehnologije vidimo marsikaj, česar prej nismo videli še nikoli.

Planet Zemlja

Iz Planeta Zemlja, naravoslovne oddaje, ki je prvič prišla na spored leta 2006, gledalci pa so jo požirali z očmi, je BBC oziroma BBC Earth v naslednjih letih ustvaril pravo blagovno znamko. Televizijski oddaji je leto pozneje sledil celovečerni film Zemlja (Earth), ki ga je v Severni Ameriki podprl Disney in je po svetu zaslužil 112 milijonov dolarjev, potem pa je lani prišla na spored še druga sezona oddaje Planet Zemlja. Prvo epizodo druge sezone serije si je ob njeni premieri na televiziji BBC One ogledalo devet milijonov ljudi, s čimer je postala najbolj gledana naravoslovna oddaja v Veliki Britaniji v zadnjih 15 letih, ekipa z Davidom Attenboroughom v vlogi voditelja pa je spet presegla samo sebe. Na pot so se med snemanjem oddaje odpravili kar 117-krat, in to v 40 različnih držav, snemali pa so jo več kot dva tisoč dni.

zemlja 11.png

Zdaj je čas, da se zgodba o našem planetu nadaljuje. Tokrat je nadaljevanje spet prišlo v obliki celovečernega naravoslovnega filma Zemlja: Nepozaben dan, v vlogi pripovedovalca pa je nastopil Robert Redford. Za kitajski trg je Redforda zamenjal Jackie Chan, ni pa kung fu zvezdnik edina kitajska »stvar« v filmu. Ker gre za britansko-kitajsko produkcijo, nosi kitajski podpis še kaj drugega. Tako je bila na Kitajskem posneta izvirna glasba, tam pa so dobili še nekaj zanimivejših posnetkov živali, ki se skrivajo v južnozahodnem kitajskem hribovju.

Sedem let za en dan

Čeprav se filmska »zgodba« odvije v enem dnevu, je snemanje trajalo precej dlje. Na film so se pri BBC pripravljali štiri leta, snemali pa so ga tri. V tem času so se odpravili v 22 držav in posneli 38 ključnih živalskih vrst, ekipo, v kateri je bilo 38 snemalcev in snemalcev pomočnikov, pa je skupno sestavljalo približno sto ljudi. Da se BBC stvari loti resno in si za filme vzame toliko časa, kot meni, da je treba, priča dejstvo, da je od prejšnjega filma minilo več kot desetletje. »Mislim, da posebne filme lahko delaš le, ko meniš, da je to primerno. Nimamo naloge, da posnemamo en film na leto, zato iščemo posebne priložnosti, ki nam omogočajo, da ustvarimo nekaj resnično izjemnega,« je povedal Neil Nightingale, kreativni direktor pri BBC Earth, kjer so tokrat posneli film v formatu dolby, za veliko platno, na katerem bo v enem filmu predstavljenih na tisoče zgodb, ki se odvijajo na Zemlji, in to tako v epskem kot v intimnem pogledu, dramatično, a ne patetično, včasih celo humorno.

zemlja.png

Od jutra do noči

Za humor in – kot pravijo kritiki – toplino je poskrbel Redford s svojim pripovedovanjem, za presenečenja in napetost pa posnetki živali, med katerimi bomo videli male kolibrije, ki med srkanjem medu iz cvetlic s krili zamahnejo celo po 80-krat na sekundo, kita glavača, ki je ena najglasnejših živali na svetu, legvana, ki ga, ko je komaj prišel na svet, že ogrožajo kače, in medveda, ki se praska ob drevesno deblo. Film, ki so ga režirali trije režiserji, Richard Dale, Peter Webber in Lixin Fan, glasbo zanj pa je napisal Alex Heffes, je zgrajen tako, da se začne z zgodnjim jutrom in konča z nočjo, živali pa spoznamo skozi vsak trenutek dneva, in to tako, kot jih doslej nismo videli. Tega smo od BBC-jevih naravoslovnih oddaj, ki so čudo same po sebi,že vajeni, na velikem platnu pa je to čudo lahko le še bolj čudovito.

Preberite tudi: Par Bobovnik - Zgonc tudi o prestopu na Pop TV. Kliknite TUKAJ!