profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Eden najlepših večerov slovenske narodno-zabavne glasbe

MG, Vklop, 15.09.2018 19:01:33

49. festival narodno-zabavne glasbe 2018 na Ptuju

Delite na:
Eden najlepših večerov slovenske narodno-zabavne glasbe
Ansambel Boršt je prejel nagrado občinstva za zmagovalno vižo letošnjega festivala Kot reka svobode. Na fotografiji z Matejem Trstenjakom. Črtomir Goznik

Iztekla se je še ena nadvse uspešna festivalska zgodba. Od leta 1969, ko se je ptujski festival rodil in skupaj z mestom proslavil njegovo 1900-letnico, so na ptujski oder najboljši slovenski narodno-zabavni ansambli stopili že devetinštiridesetič.

Preberite tudi: Kdo Lari Komar pomaga namestiti umetni trebušček? Kliknite TUKAJ!

Letošnji festival je bil eden najlepših večerov narodno-zabavne glasbe, ki ga je z odličnimi nastopi sestavilo deset ansamblov v tekmovalnem delu in deset tistih, ki so festivalsko dogajanje soustvarjali v njegovem četrtem desetletju. V tekmovalnem delu so s po eno skladbo, polko ali valčkom, nastopili ansambli Boršt, Blaža Hutevca, Zadetek, Škorpijoni, Opoj, Hozentregarji, Vražji muzikanti, Frajerke, Klateži in S.O.S. kvintet. V festivalsko preteklost pa so nas pod vodstvom Domna Hrena popeljali Mladi Dolenjci, Štrk, Slovenski zvoki (namesto ansambla Ptujskih pet), Modrijani, Euro kvintet (namesto ansambla Vitezi Celjski), Ekart, Strici, Pogum, Spev in Novi spomini. V revialnem delu je nastopil ansambel Petra Finka.

cg_festival_2018_1.jpg
49. festival je potekal v izjemnem vzdušju, navdušeni so bili ansambli, občinstvo in organizatorji.
Črtomir Goznik

Novosti letošnjega festivala

Letošnji festival je prinesel nekaj novosti: izbor naj viže četrtega desetletja s spletnim glasovanjem, ki je prineslo tudi polovico točk pri izboru zmagovalne skladbe 49. festivala, drugo polovico pa so prispevali gledalci. Na večeru spominov, ki je sledil tekmovalnemu delu, pa so se zmagovalci festivalskih večerov četrtega desetletja predstavili s po dvema skladbama: z nagrajeno ptujsko, drugo pa so si izbrali sami. Povsem nova je bila tudi strokovna komisija festivala, ki jo je vodil Igor Podpečan ob pomoči Janje Ulaga, Petra Finka in Franca Šegovca. Komisija ni imela lahkega dela, izbirati je morala med tremi odličnimi kvinteti in sedmimi nekvintetovskimi zasedbami.

cg_festival_2018_9.jpg
Na večeru spominov so nastopili tudi Modrijani, ki so na Ptuju slavili leta 2002.
Črtomir Goznik

Zmagovalci

Med kvinteti je zmagal S.O.S. kvintet, med preostalimi zasedbami pa ansambel Zadetek. Korenovo plaketo za izstopajočo pevsko izvedbo si je letos prislužila pevka Ingrid Kralj iz ansambla Blaža Hutevca, najboljše besedilo letošnjega festivala pa je po oceni komisije, ki so jo sestavljali Liljana Klemenčič, Jože Šmigoc in Franci Smrekar, napisal Prlek Matej Trstenjak z naslovom Kot reka svobode, ki ga je navdihnil ansambel Boršt; ta je domov odnesel tudi nagrado za zmagovalno vižo 49. festivala s tem naslovom. Ansambel Mladi Dolenjci pa je zmagal po spletnem glasovanju na večeru spominov s skladbo Nisem pozabil, s katero je na ptujskem festivalu zmagal leta 1999.

Družba Radio–Tednik Ptuj kot glavni organizator festivala v sodelovanju RTV Slovenija – Regionalnim centrom Maribor in agencijo Geržina Videoton že snuje 50. festivalsko zgodbo, ki bo presegla vse dosedanje.

cg_festival_2018_2.jpg
Tekmovalni del 49. festivala sta suvereno vodila Natalija Škrlec in Marjan Nahberger.
Črtomir Goznik

Festival NZG Ptuj 2018 so omogočili: Jagros, d. o. o., MO Ptuj, Zavarovalnica Sava, d. d., Kmetijska zadruga Ptuj, Terme Ptuj, ZRS Bistra Ptuj, Anpro tehnik, d. o. o., TMD Invest, Zerox, Original harmonika Rutar, PM Ptuj–Ormož, Tiskarna Ekart, Spodnje Jablane 19, Cirkovce, Občina Hajdina, Občina Markovci, VW Dominko, d. o. o., Zadružni trg 8, Ptuj, Avto hiša Terbuc, d. o. o., Dornava, Občina Starše, Občina Kidričevo, Občina Majšperk, Občina Juršinci, Naitors, d. o. o., Hardek 34 g, Ormož, Občina Cirkulane, Občina Dornava, Občina Videm, Občina Podlehnik, Občina Gorišnica, Gostilna Muršič pri Deta centru Ptuj, AH PA, d. o. o., Ormoška 23, Ptuj, Zlatarna Divjak, Darko Divjak, s. p., Trstenjakova ulica 5, Ptuj, Miran Krajnc – Miral, Komunalno podjetje Ptuj, d. o. o., in Javne službe Ptuj, d. o. o.

Televizijske oddaje o 49. festivalu NZG Ptuj 2018

TVS 1, petek, 21. septembra 2018, ob 20. uri – prvi del (75 minut), ponovitev 23. septembra ob 13.25;

TVMB, sobota, 22. septembra 2018, ob 20. uri – prvi del (75 minut), ponovitev 23. septembra ob 16.30;

TVS 1, petek, 28. septembra 2018 ob 20. uri – drugi del (75 minut), ponovitev 30. septembra ob 13.35;

TVMB, sobota, 29. septembra 2018, ob 20. uri – drugi del (75 minut), ponovitev 30. septembra ob 16.30.