duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Družabne igre za dolge popoldneve

Marjana Vovk, 02.12.2019 11:00:00

S premikom ure in bližajočo se zimo se tema priplazi že zgodaj popoldne, s sabo pa prinese tudi mraz. In kaj početi na te dolge in mrzle popoldneve? Predlagamo, da ugasnete čudeže moderne tehnologije, pobrišete prah s starih dobrih namiznih iger in se skupaj z otroki predate tekmovalnemu duhu. Pozabite na virtualni svet in se pomerite v namiznih igrah v fizični obliki. Samo ne vzemite vsega preresno, vodilo naj bo zabava.

Delite na:
Družabne igre za dolge popoldneve
človek ne jezi se Dreamstime

Človek, ne jezi se
Le kdo ni kdaj igral te igre za največ štiri igralce, v kateri je treba štiri figurice spraviti z enega konca na drugega? Sreča oziroma kocka ima seveda pri tem največ besede, jeza pa pride, ko te tik pred ciljem eden od soigralcev »zbije« in zabriše nazaj na začetek. 

Monopoly

monopoly.jpg
Monopoly
Dreamstime

Potujte po Sloveniji ali svetu, nakupujte posestva, gradite nepremičnine, preprodajajte jih soigralcem. Napeta tekmovalna igra poslovanja in trgovanja, pri kateri se poleg vsega otroci naučijo tudi ravnanja z denarjem. Izogibajte se tujih posesti, na katerih stojijo hoteli!

Karte ena

ena.jpg
karte ena
Dreamstime

Pisane karte s številkami in nalogami ponujajo veliko vznemirjenja in zabave za dva do osem igralcev, zraven pa še urijo zbranost. Če igralec ni popolnoma osredotočen na igro, ga lahko kdo prehiti. Najhuje pa je, če že vohate zmago, a pozabite na obvezni vzklik »ena«.

Karte

karte.jpg
karte
Pixabay

Kartončki z različnimi simboli, številkami in podobami ponujajo mnogo različnih iger, ki jih lahko igramo sami, v paru ali z več igralci, lahko sodelujemo ali tekmujemo, lahko so igre preproste ali pa zelo taktične … Zagotovo se boste spomnili svoje najljubše. Vključuje vsemogočnega jokerja?

Domino

domine.jpg
domine
Pixabay

Igra s ploščicami z različnim številom pik na vsaki polovici. Igralci se morajo čim prej znebiti vseh svojih ploščic, pri čemer jih lahko polagajo na mizo le, če se število pik na njihovi ploščici ujema s številom pik na končnih ploščicah na mizi. Lahko pa jih tudi zložite in naredite samopodirajočo se kačico!

Šah

sah.jpg
šah
Pixabay

Dva igralca, vsak s po šestnajstimi figuricami. Dvor, ki za prvo linijo obrambe uporablja kmete. Spopad črnih proti belim, ki poteka na črno-belih kockastih poljih. Zahtevna miselna igra, za katero potrebujete pravo strategijo. Boj do zadnjega diha, dokler ne pade kralj!

Mikado

mikado.jpg
mikado
Pixabay

Stara japonska igra z enainštiridesetimi barvnimi lesenimi paličicami, ki zahteva veliko koncentracije in potrpežljivosti. Šopek paličic spustimo na mizo, potem pa jih morajo igralci pobirati, tako da ne premaknejo drugih paličic. Joj, kako prav tu pridejo tanki prsti!

Dama

dama.jpg
dama
Dreamstime

Miselna igra za dva igralca, pri kateri na kvadratni plošči z dvobarvnimi polji (najbolj običajno 10 x 10 ali 8 x 8) diagonalno premikamo svoje ploščke in s preskakovanjem jemljemo nasprotnikove. Različic igre je kar nekaj, držite se tiste, ki sta jo vas naučila dedek in babica!

Mlin

mlin.jpg
mlin
Pixabay

Dva igralca s po devetimi žetoni, ki jih izmenično polagata na presečišča ali vogale. Igralec skuša postaviti tri žetone v vodoravno ali navpično vrsto, nasprotnik pa mu to skuša preprečiti. Igra, ki spodbuja koncentracijo in logično mišljenje.

Spomin

spomin.png
spomin
Pixabay

Cel kup narobe obrnjenih ploščic, ki jih po parih obračamo in iščemo tistega z istim motivom oziroma sličico. Igra za preizkušanje sposobnosti pomnjenja in urjenje spomina. Joj, tole slikico smo pa že enkrat obrnili, samo ne vem točno, kje leži.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 46, 8.11.2019