Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Privoščimo si slastna piščančja stegna!

Katja Kmet, Zarja, 24.04.2018 11:01:50

Mehko, sočno meso, pečeno, dušeno v pikantni omaki ali oblečeno v hrustljav plašč iz drobtinic? Jedi iz piščančjih stegen so okusne, hitro pripravljene in vedno dobrodošle.

Delite na:
Privoščimo si slastna piščančja stegna!
Piščančja stegna v paradižnikovi omaki Revija Zarja

Piščančja stegna po italijansko

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Pečenje: 1 ura

Sestavine: 1 rdeč čili * 3 žlice paradižnikove mezge * 3 žlice oljčnega olja * 3 stroki česna * 8 piščančjih stegen brez kože * 500 g novega krompirja * 4 vejice timijana * 140 g na kockice narezane pancete (ali šunke) * 400 g češnjevih paradižnikov (lahko rdečih in rumenih) * zelena solata in kruh za dodatek.

Priprava: Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Izberemo dovolj velik pekač, da lahko vanj zložimo piščančja stegna in krompir v enojni plasti. Čili prerežemo, izpraskamo semena in zavržemo pecelj. Narežemo ga, damo v sekljalnik, dodamo paradižnikovo mezgo, oljčno olje in olupljene stroke česna. Sesekljamo v gladko pasto. S pasto premažemo piščančja stegna z vseh strani. V pekač damo piščančja stegna in skrtačene mlade krompirje – če so veliki, jih narežemo na polovice ali četrtine. Popramo in solimo, nato pa vse temeljito premešamo z rokami. Dodamo vejice timijana in postavimo pekač za 30 minut v pečico. Po 30 minutah dodamo na kockice narezano panceto in pečemo še 15 minut. Nato dodamo češnjeve paradižnike (če so večji, jih prerežemo) in pečemo vse skupaj še 15 minut, da so paradižniki mehki, piščančja stegna pa prepečena. Na mizo postavimo jed kar v pekaču, zraven pa postrežemo s skledo sveže solate in s hrustljavim kruhom, s katerim lahko pomažemo omako.

k piscanec po italijansko.jpg
Piščanec po italijansko
Revija Zarja

Piščančja stegna po grško

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Pečenje: 1 ura

Sestavine: 750 g mladega krompirja * 2 žlici oljčnega olja * 8 piščančjih stegen (s kostjo in kožo) * 300 g češnjevih paradižnikov * 100 g črnih oliv * šopek origana * 200 g fete * 2 žlici rdečega vina ali rdečega vinskega kisa.

Priprava: Krompirje skrtačimo pod tekočo vodo in podolžno narežemo na debele rezine. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V pekač damo krompir, ga pokapljamo z 1 žlico olja , na krompir položimo piščančja stegna in jih pokapljamo s preostalo žlico olja. Solimo in popramo. Pekač damo za 30 minut v vročo pečico. Potem dodamo češnjeve paradižnike, osmukane listke svežega origana (ali ščep suhega origana) in nadrobljeno feto. Pokapljamo z rdečim vinom ali kisom. Pekač damo še za od 25 do 30 minut v pečico, toliko, da je piščanec zlato rjav in prepečen.

k piscanec po grsko.jpg
Piščanec po grško
Revija Zarja

Piščančji nagci s česnovo omako

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Pečenje: 15 minut

Sestavine: 500 g zrezkov iz piščančjih stegen brez kosti in kože * 4 žlice moke * 2 jajci * 140 g drobtin * od 2 do 3 stroki česna * 75 g masla * 200 g kremne kisle smetane * pol šopka peteršilja * nekaj vejic peteršilja za okrasitev * pomfrit za prilogo.

Priprava: Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Piščančje zrezke iz stegenske mišice damo med dva kosa prozorne folije in jih z valjarjem potolčemo, da so enakomerno tanki – približno 1 cm. Zrezke narežemo na za grižljaj velike koščke. Na tri krožnike pripravimo sestavine za paniranje. Na enem krožniku je moka, ki ji primešamo sol in poper, na drugem sta stepeni jajci, na tretjem so drobtine. Piščančje koščke posamič povaljamo najprej v moki, nato v stepenih jajcih in nazadnje v drobtinah. Drobtine pritisnemo, da se primejo podlage. Panirane piščančje koščke zložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pekač postavimo za od 10 do 12 minut v vročo pečico. Medtem ko se piščančji »nagci« pečejo, pristavimo ponev in v njej razpustimo maslo. Dodamo olupljene in na drobno sesekljane stroke česna ter med mešanjem počasi pražimo od 3 do 4 minute, da se česen zmehča (nikakor ne sme porjaveti, saj bi bil sicer grenkega okusa). Zmanjšamo ogenj in česnu primešamo kislo smetano ter na drobno sesekljan peteršilj. Solimo in popramo po okusu. Omako postavimo na mizo v skodelici, okrasimo jo z listi svežega peteršilja. Hrustljavo pečene piščančje nagce pomakamo v omako, zraven pa se prilegata pomfri in sveža zelena solata.

Piščančja enolončnica z baziliko

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 40 minut

Sestavine: 1 žlica oljčnega olja * 8 piščančjih stegen * 1 žlica moke * sol * poper * 2 rdeči ali rumeni papriki * 12 novih krompirjev * 1,5 dl belega vina * 2 dl piščančje juhe (iz kocke) ali jušne osnove * šopek sveže bazilike (samo listi) * hrustljav svež kruh za prilogo.

Priprava: V veliki, težki kozici s prilegajočim se pokrovom segrejemo olje. Moko pomešamo s soljo in poprom ter v njej povaljamo piščančja stegna. Damo jih v kozico na vroče olje in na močnem ognju zlato zapečemo najprej z ene, nato pa še z druge strani. Papriki očistimo in narežemo na kockice, krompirje skrtačimo pod tekočo vodo in prerežemo na polovice. V kozico k popečenim piščančjim stegnom damo papriko in krompir, premešamo ter pražimo 3 minute. Zalijemo z vinom in s piščančjo juho, po okusu solimo in popramo. V pokriti kozici pustimo jed, da počasi vre od 25 do 30 minut oziroma toliko, da je piščanec kuhan. Primešamo na grobo narezane liste bazilike in kuhamo še 5 minut. Jed postrežemo s svežim kruhom.

k piscanec enoloncnica.jpg
Piščančja enolončnica z baziliko
Revija Zarja

Piščančja stegna v gobovi omaki

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 25 minut

Sestavine: 2 žlici oljčnega olja * 500 g piščančjih stegen brez kosti in kože * moka za pomokanje * 50 g na kockice narezane pancete * 300 g majhnih šampinjonov * 2 večji šalotki * 2,5 dl piščančje juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 1 žlica belega vinskega kisa * 50 g zamrznjenega graha * pest na drobno sesekljanega peteršilja * od 1 do 2 žlici kisle smetane.

Priprava: V ponvi segrejemo 1 žlico olja. Piščančja stegna natremo z mešanico soli in popra ter rahlo pomokamo. Na vročem olju jih v ponvi rjavo opečemo z vseh strani. Vzamemo jih iz ponve. V ponev damo panceto in očiščene šampinjone (če so večji, jih narežemo) ter pražimo, da se gobe popečejo. Panceto in gobe vzamemo iz ponve. V ponev damo preostalo olje in na drobno sesekljani šalotki. Pražimo in mešamo 5 minut. Zalijemo z juho in kisom ter pustimo, da omaka vre od 1 do 2 minuti. V omako damo piščančja stegna, panceto in gobe ter kuhamo vse skupaj še 15 minut. Dodamo zamrznjen grah in sesekljan peteršilj, kuhamo še 2 minuti, dodamo kislo smetano, nato pa postrežemo.

k piscanec stegna v gobovi.jpg
Piščančja stegna v gobovi omaki
Revija Zarja

Rižota s piščančjim mesom

Za 2 osebi

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 2 žlici oljčnega olja * 4 piščančja stegna brez kože in kosti * 1 rdeča čebula * 1 rumena paprika * 1 strok česna * 100 g okroglozrnatega riža * 4 paradižniki * 3 dl piščančje juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 2 žlici omake pesto.

k piscanec rizota.jpg
Rižota s piščančjim mesom
Revija Zarja

Priprava: Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Piščančja stegna narežemo na ozke trakce. Čebulo na grobo sesekljamo. Papriko očistimo in narežemo na kockice. Paradižnike prerežemo, očistimo semenja in sesekljamo. Česen olupimo in stremo. V široki, ognjevarni ponvi (ali pekaču) segrejemo na štedilniku olje in pražimo piščančje trakce od 3 do 4 minute, da zlato porjavijo z vseh strani. Vzamemo jih iz ponve in prihranimo. V ponev damo čebulo in papriko ter pražimo 3 minute, da čebula porumeni. Dodamo česen in pražimo 1 minuto. Primešamo riž in prepražimo, dodamo paradižnike, premešamo in zalijemo z juho. V ponev damo prihranjene piščančje trakce. Ko vsebina ponve na štedilniku zavre, prestavimo ponev za 20 minut v vročo pečico (ponve ne pokrijemo). Kuhano rižoto po okusu še začinimo, premešamo in postrežemo. Na krožniku si rižoto vsak izboljša še z omako pesto, po želji pa tudi z naribanim parmezanom.

Piščančja stegna v paradižnikovi omaki

Za 4 osebe

Priprava: 5 minut

Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 1 žlica oljčnega olja * 8 piščančjih stegen brez kože in kosti * 1 vejica rožmarina * 1 rdeča čebula * 3 stroki česna * 2 sardelna fileja * 400 g paradižnikovih koščkov iz konzerve * 1 žlica odcejenih kaper * 75 ml rdečega vina.

Priprava: Rožmarinove listke na drobno sesekljamo, čebulo na tanko narežemo, česnove stroke narežemo na tanke rezine. V teflonski ponvi segrejemo pol žlice olja in popečemo piščančja stegna z vseh strani. Dodamo polovico sesekljanega rožmarina, premešamo, da se rožmarin prime mesa, nato pa preložimo iz ponve na krožnik. V isti ponvi segrejemo preostanek olja, dodamo čebulo in jo med mešanjem na šibkem ognju pražimo 5 minut, da se zmehča. Dodamo narezani česen, preostali rožmarin in sesekljana sardelna fileja ter mešamo in pražimo še nekaj minut, toliko, da vse skupaj prijetno zadiši. Dodamo paradižnikove koščke in kapre ter prilijemo vino ali pa 75 ml vode. V omako v ponev položimo popečena piščančja stegna. Ponev pokrijemo in dušimo jed 20 minut oziroma toliko časa, da je meso mehko. Začinimo po okusu ter postrežemo s solato in svežim kruhom.

k piscanec stegna z grahom in slanino.jpg
Piščančja stegna z grahom in s slanino
Shutterstock

Piščančja stegna z grahom in s slanino

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 6 rezin mesnate prekajene slanine * 8 piščančjih stegen brez kože in kosti * 2 stroka česna * 1 šopek mlade čebule * 3 dl piščančje juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 250 g zamrznjenega graha * pest rukole * 2 žlici kremne kisle smetane.

Priprava: Slanino na drobno narežemo na kockice in pražimo v široki ponvi na zmernem ognju 3 minute, da izpusti maščobo ter se kockice zlato obarvajo. Preložimo jo na krožnik, maščoba pa naj ostane v ponvi. Na maščobi popečemo piščančja stegna – z vsake strani 4 minute. Piščanca potisnemo na eno stran ponve, na maščobo pa damo na tanko narezan česen in očiščeno, na grobo sesekljano mlado čebulo (z zelenim delom vred). Pražimo pol minute, da so čebulna stebla svetlo zelena, nato zalijemo z juho in dodamo popečene kockice slanine. Ponev pokrijemo in dušimo jed, da počasi vre 15 minut. Zvišamo temperaturo, v omako pa stresemo grah in očiščeno ter na grobo narezano rukolo. Kuhamo še 4 minute, da se grah in rukola zmehčata. Primešamo kislo smetano, začinimo po okusu in postrežemo.

Preberite tudi: Osvežilne in božanske sladice iz jogurta. Kliknite TUKAJ!