zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Preverjena klasika: pikantni mesni burger

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja, 28.05.2019 11:01:57

Burgerji so tudi pri nas nadvse priljubljeni. Najrajši si jih privoščimo v lokalu s hitro prehrano ali v eni od številnih restavracij, ki so se specializirale prav za to ameriško poslastico. Na piknikih jih pripravljamo redkeje, ker rajši vztrajamo pri ponudbi bolj preverjenih dobrot z vroče rešetke, kot so nabodala in čevapčiči. Kakšna škoda! Domači burgerji so res slastni, pripravimo pa jih lahko tako v mesni kot v morski, vegetarijanski in veganski različici.

Delite na:
Preverjena klasika: pikantni mesni burger
Burger Promocijsko gradivo

Pikantni mesni burger

Za 4 osebe

Priprava: 25 minut

Sestavine: 400 g mletega govejega mesa, 1 šalotka, 1 žlička kumine, tabasko, 3 paradižniki, 1 zelen feferon, 1 majhna rdeča čebula, 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja, 1 žlica olivnega olja, 1 limeta, 4 bombetke, 4 rezine sira.

Priprava: Mleto meso, olupljeno in sesekljano šalotko, kumino in brizg pikantne omake v skledi dobro premešamo. Iz mase oblikujemo štiri tanke polpete. Odložimo jih na hladno. Za omako zrežemo paradižnike na koščke, feferonu odstranimo semena in ga sesekljamo, čebulo olupimo ter sesekljamo. Paradižnik zmešamo s feferonom, čebulo, peteršiljem, olivnim oljem, limetinim sokom in brizgom tabaska. Polpete spečemo na vroči rešetki (5 minut na vsaki strani). Hkrati razpolovimo bombetke in jih prav tako popečemo na žaru. Na spodnje polovičke položimo pečene polpete, po eno rezino sira, nanj pa odmerimo žlico omake in pokrijemo z drugo polovico bombetke.

Nasvet

Za bolj kremast okus, ki bo ublažil ostrino omake, lahko dodamo burgerjem žlico kisle smetane.

Objavljeno v reviji Zarja št. 21, 21. 5. 2019.