1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Poletje brez opeklin, žuljev in pikov mrčesa

Zoran Franc, Novice Svet24, 15.06.2018 14:01:53

Z vročimi dnevi so prišle številne poletne radosti in tudi nevšečnosti. Preverite, kako se slednjim najlažje izogniti.

Delite na:
Poletje brez opeklin, žuljev in pikov mrčesa
Dreamstime

Se katero sadje v senci bolj prileže kot lubenica? Če boste sočnega sadeža, ki vsebuje veliko likopena, antioksidanta, ki hrani kožo, pojedli vsaj po dve skodelici na dan, boste zmanjšali ogroženost s sončnimi opeklinami in skrajšali čas okrevanja, če ste se predolgo izpostavljali soncu. Blažje opekline zdravite z obkladki, kopelmi in hladnimi geli, ki vsebujejo ekstrakt kamilice, hujše pa z zdravili, ki zmanjšajo ogroženost z alergijami, o čemer vam bo svetoval zdravnik. Pomembno je tudi, da pijete veliko tekočine.

Ah, ti komarji

Pred komarji se zelo dobro zaščitimo z zaščitnimi kremami in pršili, najmanjše otroke bomo ponoči zavarovali z mrežo nad ležiščem. Če smo na počitnicah v bližini voda, kjer se komarji najraje zadržujejo, namestimo zaščitne mreže tudi na okna. Pike nadležnih komarjev hladimo z natrijevim bikarbonatom in antiseptično raztopino, ki ublaži srbenje.

okužba sečil
Okužbe sečil se pogosto pojavljajo med kopanjem, saj takrat bakterije lažje prodrejo do mehurja. Včasih jih lahko preprečimo s protibakterijskim brusničnim sokom. Blaga okužba mine v treh dneh.
Dreamstime

Nad žulje z alojo

Odpovejte se sandalom s tenkimi trakovi, ki se zažirajo v kožo. Če ste kljub temu staknili žulj, ga očistite pod tekočo vodo in prekrijte z obližem. Žulj se bo hitreje pozdravil z nekaj kapljicami aloje. Majhne otiščance lahko čez noč pozdravite s kosmom vate, prepojenim z ustno vodico. Ustna vodica učinkuje antiseptično, prepreči vnetje in pospeši zdravljenje. Podobno učinkuje tudi limonin sok.

Na svidenje, vročinski glavobol 

Poletne glavobole naj bi povzročilo primanjkovanje magnezija, pomembnega elektrolita, ki ga izgubljamo tudi s potenjem. Privoščite si sladoled, ki poveča kislost v prebavilih, to pa pomaga magneziju iz mlečnih izdelkov, oreščkov in banan, da se hitreje absorbira v telo. Glavobol boste hitro premagali s počitkom v hladnem prostoru in s srkanjem hladnega čaja melise ter z jemanjem svežih ali suhih listov belega vratiča.

Preberite tudi: Napake, ki jih delamo med dieto. Kliknite TUKAJ!