favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Napake, ki jih delamo med dieto

J. K., Zarja, 12.06.2018 12:00:31

Zakaj nikakor ne shujšam? Razlogov je lahko več, skoraj vedno pa so med njimi napake pri prehranjevanju.

Delite na:
Napake, ki jih delamo med dieto
Pomembno je, da si pišemo dietni dnevnik. Pexels

Neredko se tudi ob nadvse razumni dieti, ki ne stremi za popolno bikini postavo, temveč si z zdravo prehrano ter več gibanja želimo doseči predvsem to, da bi se dobro počutili v lastni koži, naš namen nikakor noče posrečiti. Zaradi tega smo lahko razočarani in demotivirani. Zdi se nam, da pač preprosto ne moremo shujšati, pa čeprav se zelo trudimo. Toda treba je le odpraviti napake, ki se jih običajno niti ne zavedamo. Poglejmo, katere so najpogostejše.

Preveč treninga

Čisto prav ste prebrali – tudi preveč dobrega lahko postane škodljivo. Šport lahko škoduje našim shujševalnim namenom. A ne kar počez – športne vaje so ali takšne, ki krepijo mišice, ali pa vzdržljivostne. Pomemben je torej izbor vaj. Daljši ko je trening za krepitev mišic, več hormona kortizola, ki izgrajuje mišice, se izloči. Zato preveč treninga in prenaporna vadba pomenita shujševalno past. Mišice se sicer krepijo, a zaloge maščob ne zgorevajo. Za porabo kalorij se je treba lotiti vaj, ki krepijo vzdržljivost.

Med shujševalno dieto je za krepitev mišic, tudi tistih v srčno-žilnem sistemu, ter za pospešeno presnovo najboljša mešanica obeh tipov vaj. Trening skušajmo s čim manj motnjami vključiti v naš vsakodnevni urnik, kajti če nam postane naporen in odveč, kaj hitro ostanemo brez motivacije. Zato naj bo del treninga namenjen tudi sprostitvi – tako telesa kot duha. Če kateri dan nismo razpoloženi za velike napore, se pač odločimo za sprehod ali kolesarjenje v naravi.

Stres in nespečnost

Čisto enako, kot je za uspešno odpravljanje odvečne teže neizogiben šport, je potreben tudi dober spanec. Pomanjkanje spanca upočasni presnovo, zmede hormonsko sliko, predvsem pa okrepi željo po hrani. Zato je med hujšanjem treba dovolj in kakovostno spati. Ves dnevni stres je treba sprostiti, načinov za to pa je zagotovo več: meditacija, joga, sprehod …

Napačna sestava zaužitih ogljikovih hidratov, maščob in proteinov

Nikakor ne preveč, a tudi ne premalo – to je pravilo dobre diete. Velja za ogljikove hidrate, maščobe, vlaknine itn. Nekoč so diete prepovedovale maščobe, danes velja podobno strog režim za slabe ogljikove hidrate. A nobena skrajnost ni dobra.

Koristne maščobne kisline, ki so v ribah, oljčnem olju, maslu, oreških in avokadu, oskrbujejo telo s pomembnimi hranilnimi snovmi, poleg tega pa skrbijo za izločanje hormonov, ki razgrajujejo maščobe. Kar zadeva ogljikove hidrate, se je zagotovo treba odpovedati t. i. praznim: sladkorju, belemu kruhu, testeninam. So pa zato kompleksni ogljikovi hidrati med dieto celo koristni, saj dajejo energijo tako za vsakodnevno delo kot za šport. Proteini so pravo dietično čudežno orožje, saj zmanjšujejo apetit, pospešujejo presnovo in krepijo mišično maso. A pretiravanja tudi pri tem naj ne bo. Preveč katerega koli izmed treh hranil prinaša več kilogramov.

Izpuščanje obrokov

To je ena najpogostejših shujševalnih napak. Zaradi izpuščanja obrokov pride v telesu do povsem napačnih reakcij – raven sladkorja v krvi pade, zato se občutek lakote enormno okrepi, presnova pa povsem upočasni. Med dieto mora jedilnik vsebovati dovolj rednih obrokov: zajtrk naj sestavljajo polnozrnati kosmiči in sveže sadje, čez dan pa si privoščimo več lahkih obrokov, ki organizma ne bodo obremenjevali ter nam bodo omogočali aktivno življenje.

meter

Napačno pitje

Nutricionisti opozarjajo, da je med hujšanjem treba veliko piti. To vemo – a ni vsaka pijača enako koristna med hujšanjem. S smutiji in sveže iztisnjenimi sokovi zaužijemo seveda veliko vitaminov ter vlaknin, a žal tudi kar precej sladkorja. Zato je med dieto najbolje piti le vodo in nesladkan čaj ali razredčene sokove.

Zgolj solata

Solata in samo solata med dieto ni zmeraj najboljša izbira. Ne le da pride do pomanjkanja ogljikovih hidratov, katerih največja odlika je prav ta, da nas nasitijo, past se skriva v solatnih prelivih ingih. Ti so precej bolj kalorični, kot mislimo. Za kosilo je bolje pojesti sendvič z zdravimi sestavinami, nemastno juho ali krepek odmerek riža, fižola ali leče.

Preveč boljšega in bolj zdravega

Če se med dieto odločimo le za zdravo hrano, to še ne pomeni, da je ne more biti preveč. Seveda so oreški boljši kot čips, a tudi oreškov je lahko kaj kmalu preveč. Enako velja za polnozrnati kruh, ki je seveda boljši od belega pekovskega peciva, žemljic, baget itn., a je še vedno kruh s precejšnjo kalorično vrednostjo. Torej zmerno!

Prestroga pravila

Prepovedi, ki so neizogibno povezane z dieto, povzročajo občutek nezadovoljstva. Tudi odrasel človek v takih primerih reagira kot otrok: če mu vzamemo liziko, bo ta postala najpomembnejša stvar na svetu. Bolje je potešiti male drobne želje na ta način, da v dietni načrt vključimo tudi kakšno sladkarijo, denimo temno čokolado. Ta zvišuje raven hormona sreče in bo učinkovala vzpodbudno, saj bo zmanjševala občutek frustracije in stresa, ki rada spremljata dieto.

Dietični pripravki, shujševalne tablete

Na tržišču ne manjka shujševalnih praškov, tabletk in že pripravljene lahke dietične hrane. A prav ti izdelki so lahko tudi vzrok za to, da nam ne uspeva shujšati. Veliko izdelkov z oznako lahka hrana ne vsebuje maščob, zato pa jim okus izboljšujejo – sladkor in umetna sladila. Posledica je ta, da zaradi pomanjkanja maščobe zaužijemo preveč hrane. Posebni pripravki za hujšanje pa najpogosteje obljubljajo preveč, a rezultatov ni, še huje – neredko imajo neželene stranske učinke. Ker živimo v naglici, je seveda neizogibno, da se prehranjujemo tudi z industrijsko pripravljeno hrano – a bodimo pozorni na seznam sestavin.

Brez dietnega dnevnika

Izkušnje kažejo, da tisti, ki vodijo dietni dnevnik, dosežejo boljši rezultat. Dietni dnevnik omogoča boljši vpogled v to, kaj nam pri hujšanju koristi in kaj ne učinkuje, kot bi si želeli. Tudi vsi prekrški ne spolzijo mimo kar neopaženi ali skriti – dobijo svoje vidno mesto v dnevniku, zato jih je lažje nadzorovati.

Tehtnica kot sveto merilo

Je tehtnica res tista, ki najbolje pokaže, ali res izgubljamo kilograme? Sploh ne. Prej nasprotno: med stagniranjem med shujševalno dieto nas kazalec na tehtnici le demotivira. Pa tudi zavaja. Znano je, da se po začetnem zagonu izgubljanje kilogramov upočasni, kar je povsem naravno in tudi zdravo. Ritem hujšanja je namreč odvisen tudi od količine tekočin v telesu. Ženske v menopavzi imajo praviloma nakopičene več tekočine, zato lahko njihova telesna teža niha dnevno, a to še ne pomeni, da ne izgubljamo odvečnih maščob. Tudi povečana mišična masa, ki nadomešča maščobne blazinice, za kazalec na tehtnici ne pomeni nobene razlike, za naš shujševalni cilj pa je nadvse pomemben dosežek.

Čim manj kalorij, tem bolje

Temelj vsake diete je zmanjšanje zaužitih kalorij – a pri tem pravilu ne smemo pretiravati. Če zaužijemo manj kot tisoč kalorij na dan, tvegamo upočasnjeno presnovo, pomanjkanje vitalnih hranilnih snovi, kar je grožnja za zdravje, in tudi upad mišične mase. Znan je učinek jojo, ki spremlja radikalne diete. Zato raje zmerno. Tedensko naj bi izgubili od pol do enega kilograma. To je edini zdrav ter trajen način vzdrževanja lepe postave.

Nestrpnost

Nepotrpežljivost in upanje na čudež sodita med največje dietne napake. Le realno zastavljen načrt je izvedljiv in bo prinesel trajne rezultate. Že na začetku je treba dobro premisliti, kaj je zares uresničljivo in v kolikšnem času. Hitro in preveč pa le ogroža zdravje. Treba je vedeti, da je zastoj po prvih uspehih normalen, cilj diete pa naj bo ta, da se ne bomo dobro počutili v svoji koži le na koncu, marveč tudi med hujšanjem.

Preberite tudi: Ali poletna obutev res škodi zdravju? Kliknite TUKAJ!