zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Z zelišči in cvetjem do zdravega vrta

Tatjana Štancar Poprask, Zeleni raj, 22.04.2019 15:01:24

Čar vrtov je tudi v tem, da recepta za hitre rezultate ni. Vse zahteva svoj čas in premišljeno načrtovanje.

Delite na:
Z zelišči in cvetjem do zdravega vrta
Zelišča in cvetlice Dreamstime

Pravim ljubiteljem vrtnarjenja njihov vrt pomeni največ na svetu. Pogled na vsako ped obdelane zemlje je eno samo veselje. A za to veselje se je treba malce potruditi. Čar vrtov je namreč tudi v tem, da recepta za hitre rezultate ni. Vse zahteva svoj čas in premišljeno načrtovanje. Za slednje je pravi čas prav zdaj, ko gredice načeloma še ponujajo prazno platno. Kaj bomo nanj naslikali, pa je naša odločitev. Zato, da bo vrt zdrav in nas ne bodo presenetila neprijetna razočaranja, je prav, da v zasaditveni načrt vnesemo tudi zelišča in cvetje, ki imajo na gredicah več pomembnih nalog. Poglejmo si, katere.

Za odganjanje škodljivih insektov

Zelišča, kot je bazilika, so na gredicah dobri sosedi, odganjajo muhe, uši in druge insekte. Tako okoli paradižnika posadimo baziliko, da bo s svojim eteričnim oljem odganjala mušice, ki se rade naselijo na listih paradižnika. Da bo vrt še bolj pisan, lahko namesto klasične zelene bazilike posejemo tako, ki ima temno rdeče ali pisane liste. V naših vrtnarijah je na voljo pestra izbira različnih sort bazilike, tako da bomo zagotovo našli nekaj po svojem okusu. Vselej posadimo več rastlin skupaj, saj tako dosežemo boljši učinek. Ko bazilike zrastejo, jih uporabimo v kuhinji ali jih na hitro posušimo in pospravimo v shrambo. Paziti moramo, da jih ne porežemo preveč, saj se bodo težje obrasle. Pustimo vsaj tretjino rastline. Na splošno velja, da lahko vsa močno dišeča zelišča uporabimo povsod tam, kjer se nam pojavljajo insekti.

cvet 2.jpg
Ko boste z gredic pobirali pridelke, poskrbite, da boste lahko takole napolnili tudi najljubšo košaro.
Dreamstime

Kot vaba za požrešne škodljivce

Zelišča in cvetlice pa lahko uporabimo tudi kot vabo za škodljive organizme. S setvijo ali sajenjem teh rastlin nanje privabimo škodljivce, tako da bodo ti našo zelenjavo pustili pri miru. Eden od takih škodljivcev so polži lazarji, ki skoraj vsako leto povzročajo večje težave na vrtu, saj se v vlažnih poletjih razmnožijo nad prag škodljivosti. Proti tej nadlogi nam pomagajo tagetesi. Te živo rumene in oranžne cvetlice so prava poslastica za polže lazarje. Posejemo jih na obrobke vrta, kjer zadržijo nepovabljene goste, da se ne lotijo naših pridelkov. Seveda pa je dobro, da polže tudi fizično odstranjujemo, saj le tako zmanjšujemo njihovo populacijo.

cvet.jpg
Paradižnik in bazilika se ne dopolnjujeta odlično le v omakah in solati, ampak tudi na vrtnih gredicah.
Dreamstime

Rumena barva cvetov privablja tudi koristne žuželke, ki s svojimi prehranjevalnimi navadami zmanjšujejo populacijo škodljivcev. Tagetese posejemo zgodaj spomladi, lahko kar na stalni prostor. Z bujnim cvetenjem nas bodo razveseljevali od zgodnjega poletja pa vse tja do prve zmrzali. Ker so nezahtevni za vzgojo, njihovo seme pa je preprosto pridelati, so idealne rastline tudi za vrtičkarske začetnike. Seme tagetesa je lahko eno izmed prvih lastnih semen, ki dobro kali tudi po nekaj letih pravilnega shranjevanja.

Spodbuden učinek na rast kapusnic

Zelišča in cvetlice pa delujejo blagodejno na sosednjo zelenjavo tudi kot celota. Dobro znano je, da kapusnice v soseščini kamilic lepše rastejo, so bolj zdrave in odporne. In še majhna spodbuda: ni vam treba več saditi le klasičnih sort kapusnic. Vrt bo dobil prav poseben videz, če nanj posadimo vijolično, oranžno ali zeleno cvetačo. Izbiramo lahko tudi med različnimi barvami listnatega ohrovta, ki bo vrt krasil daleč v zimski čas. Zanimiva izbira je še vijolični brstični ohrovt, ki je pozimi na vrtu atraktiven s svojo posebno barvo. Takrat seveda kamilic ne bo več na gredi, bomo pa v zimskih dnevih lahko uživali v kamiličnem čaju in si nekaj cvetov prihranili za izdelavo škropiva.

Pa še malo za »gušt«

Da bo naš vrt pester na pogled, lahko poskrbimo tudi s paleto različnega cvetja, ki ga posejemo med zelenjavo ali pa pisanim cinijam namenimo kar ozko gredico, da nas bodo kot rezano cvetje razveseljevale tudi v stanovanju. Na rob gredice zagotovo sodi tudi sivka, ki je vsestransko uporabna tako na vrtu kot v kuhinji. A pozor – pri trajnicah moramo biti pozorni na to, koliko se rastlina z leti razraste oz. razširi po gredi. Verjetno si ne želimo, da bi zelenjavni vrt sčasoma prepustili zeliščem, mar ne? Zato vsako jesen ali pomlad trajnice obrežemo in po potrebi razdelimo ter oblikujemo. Odvečne sadike podarimo ali menjamo za druge. Rastline nam bodo skrb vrnile z bujnim cvetenjem in lepo obliko.

Objavljeno v reviji Zeleni raj št. 4, 18. 3. 2019.