1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Mlade rastline potrebujejo redno dnevno zalivanje

Š. K. K., Zeleni raj, 19.04.2019 14:21:26

Kaj je najboljše za naše rastline?

Delite na:
Mlade rastline potrebujejo redno dnevno zalivanje
Zalivalka Pixabay

Ko sejemo ali sadimo mlade sadike, je naša glavna želja, da bi iz posajenega zrasle zdrave rastline in bogat pridelek. Naša vnema je velika in tako smo odločeni, da novemu življenju zagotovimo kar se da ugodne razmere za rast. In ja, voda je ena od osnov, ki zagotavlja zdravo življenje, zato zelo pogosto rastline pridno in z veliko vnemo redno zalivamo vsak dan ali včasih celo večkrat na dan. Pa je to res najboljše za naše rastline?

Dokazi poročajo, da je od načina zalivanja rastline v njenem zgodnjem obdobju močno odvisna njena odpornost v kasnejšem obdobju rasti. Zalivanje v tem obdobju namreč vpliva na to, kakšen koreninski sistem bo rastlina razvila. S tega vidika je najbolj priporočljivo, da zalivamo zmerno, in to čim bolj v globino. Tako bo rastlina razvila močen koreninski sistem, ki bo segal globoko pod zemljo, to pa ji bo omogočilo, da bo kasneje veliko bolj odporna proti suši in drugim stresnim dejavnikom.

Zalivati je tako treba premišljeno in predvsem takrat, ko to rastlina potrebuje. Recept ni nujno enkrat dnevno, če vreme ni izrazito sončno in sušno, lahko tudi veliko bolj poredko, pač odvisno od tipa zemlje in drugih vremenskih dejavnikov. Ne zalivamo pogosteje, kot rastlina vodo lahko porabi!

Pomembno je tudi, da izberemo pravi čas za sajenje na gredice. Nikoli ne sadimo v vročem in sušnem vremenu, če že nimamo druge možnosti, pa v takih razmerah vsaj izberemo zgodnje jutro, ko je ozračje še dovolj sveže. Verjetno ste tudi že slišali, da vedno zalivamo zjutraj in zvečer in ne sredi dneva. Tega pravila se velja držati, saj s tem rastlini prihranimo stres zaradi temperaturnih razlik, poleg tega pa tudi preprečimo hitro izhlapevanje vode iz zemlje.

Objavljeno v reviji Zeleni raj št. 4, 18. 3. 2019.