pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

To so najnovejše praznične modne smernice!

dr. Sabina Šegula, Floweracademy.si, 12.12.2018 15:01:18

Tokrat vam predstavljamo modne tendence, ki jih je oblikovala svetovno znana floristka Wally Klett iz Nemčije, prav za letošnje praznike.

Delite na:
To so najnovejše praznične modne smernice!
Beli zvezdasti posodi združujeta različne naravne plodove v rjavi in rdeči barvi. Ko sta pritrjeni druga na drugo, ustvarita prostornost preproste dekoracije. Sabina Šegula

Prazniki nas združujejo; praznično vzdušje, polno vonjav medenjakov, igre različnih svetlob in blišča nas popelje v brezskrbni svet domišljije. Narava je v zimskem času tiha, hladna in spokojna, saj je utrujena od celoletnega dela, mi pa smo v pričakovanju veselega, toplega vzdušja, ki ga ustvarimo v zavetju svojega doma. Notranja oprema prostorov je naše vodilo pri iskanju smernice, kakšne dekoracije spadajo v te prostore. Tokrat vam predstavljamo modne tendence, ki jih je oblikovala svetovno znana floristka Wally Klett iz Nemčije, prav za letošnje praznike.
Poglejmo si štiri različne pristope, štiri usmeritve, kako lahko letos okrasimo naš dom!

Alpska lesena hiška, s kaminom in masivnim kmečkim pohištvom, nas popelje v preteklost in v tradicionalno pričakovanje božično-novoletnih praznikov. Veselimo se z družino in prijatelji je tradicionalna modna smernica v belo-rdeči kombinaciji različnih dekorativnih materialov. Motivi snežink, zvezd, severnih jelenčkov in stiliziranih smrečic se prepletajo z naravnim zimzelenim zelenjem.

tema-meseca-slika-2-jpg.jpeg
Venec na podstavku
Sabina Šegula

Venec na podstavku je narejen iz zimzelenega zelenja – srebrnega in navadnega kleka, ki obkroža skupino rdečih bučk z elegantnimi dolgimi vratovi. Bučke so prevzele funkcijo novoletnih prazničnih vaz in skupaj tvorijo privlačno sredino dekoracije.

tema-meseca-slika-3-jpg.jpeg
Tradicionalni venec v rdeči barvi
Sabina Šegula

Tradicionalni venec v rdeči barvi, z okrasnim materialom, razporejenim po gornji strani oboda, je ovit v drobne lučke rumene svetlobe. Za praznično vzdušje poskrbi vonj po cimetu. Okrasni materiali so drobni in se dopolnjujejo v različnih strukturah in oblikah.

tema-meseca-slika-4-jpg.jpeg
Hladni odtenki dekorativnih materialov se dopolnjujejo s svetlobo lučk.
Sabina Šegula

Iz toplega domačega vzdušja lahko prestopimo v stiliziran modni prostor beline, svežine mentolne barve in modne smernice praznujmo božič. Hladni odtenki dekorativnih materialov se dopolnjujejo s svetlobo lučk. V vlogi modnih dodatkov so razni kristali, umetni sneg, skeletizirani presojni listi, bunkice in svetlikajoče se zvezdice. Tudi okrasna volna v mentolnih odtenkih deluje sveže. Kot del tega svežega okrasja so tudi barvne kombinacije v srebrno-belih odtenkih.

Svežino adventnega venca poudarja preprosta izbira različnih materialov po načelu manj je več. Osnova, narejena iz skeletnih listov v mentolni barvi, učinkuje nežno, preprosto in spominja na ivje. Kot popolno nasprotje temu materialu so na vrhnji strani oboda na poseben način pritrjene okrasne bunkice. Zgornji deli bunkic, na katere sicer pritrjujemo vrvice in z njimi bunkice obesimo, tu služijo kot podstavki bleščečim zvezdicam. Majhni ozki okrasni trakovi so le še pika na i.

tema-meseca-slika-5-jpg.jpeg
Sveže in puhasto kot prvi sneg.
Sabina Šegula

Tudi topli materiali, kot je volna, v mentolni barvi delujejo sveže in puhasto, kot prvi sneg. Ker je volna pritrjena tako, da ustvarja polnost oboda, so dodatki tudi tu le na vrhnji strani oboda med svečami. Bunkice v različnih velikostih nas spominjajo na snežne kepe, medtem ko nekaj borovih iglic doda občutek naravne gozdne pokrajine.

tema-meseca-slika-6-jpg.jpeg
Zanimiva uporaba ribiške najlonske vrvice v kombinaciji z lepilom
Sabina Šegula

Zelo preprosto in učinkovito je oblikovana dekoracija iz finih materialov, ki naredijo obod transparenten. Zanimiva uporaba ribiške najlonske vrvice v kombinaciji z lepilom za vroče lepljenje omogoča tridimenzionalni preplet drobnih lučk. Kot poudarek so dodani lističi srebrenke (Lunaria annua). Vidimo, da lahko kombiniramo tudi srebrno in zlato barvo.

tema-meseca-slika-7-jpg.jpeg
Ogrodje, ki spominja na palčkovo kapo.
Sabina Šegula

Čudoviti srebrni kelihi so središče dekoracije. Ogrodje, ki spominja na palčkovo kapo, je narejeno iz žičnate baze, okoli katere so pritrjene vejice srebrnega kleka. V bazi »kape« so pritrjene bunkice, ki predstavljajo eleganten prehod med posodo in gornjim delom aranžmaja. Namesto cofa je praznična kapa dobila zvezdo. V paru sta dekoraciji bolj enotni, saj je poleg še dekoracija s svečo, ki spada na praznično mizo.

tema-meseca-slika-8-jpg.jpeg
Peščene, pastelne in smetanaste barve se dopolnjujejo v rožnati zgodbi.
Sabina Šegula

Rožnati pastelni odtenki, med katerimi bi kakšnega lahko označili kot »umazana« rožnata barva, nam pričarajo nežno praznično udobno vzdušje. Peščene, pastelne in smetanaste barve se dopolnjujejo v rožnati zgodbi. Včasih si lahko dovolimo intenzivnejše dodatke v barvah gozdnih sadežev. Okrasni trakovi pa so lahko potiskani z jagodami, snežinkami in smrečicami.

Rožnati odtenki prazničnih zvezdic se dopolnjujejo z rožnato obarvanim poprom. Netreski so s svojo zvezdasto obliko kot naročeni in se prav tako lepo barvno povezujejo, saj imajo tudi nekaj rožnatih odtenkov. So obstojni in trpežni v vlogi alternativnega zelenja. Borove vejice napravijo strukturo bolj fino; temne sveče v barvah gozdnih sadežev pa so akcent nežnim odtenkom.

tema-meseca-slika-9-jpg.jpeg
Šopek – smrečica …
Sabina Šegula

Šopek – smrečica … zakaj pa ne? Celotno ogrodje je narejeno iz dekorativne rožnate aluminijaste žice (Smithers OASIS). V to ogrodje so vpletene zimzelene vejice in ustrezen okrasni material. Pomembno je, da smrečica obdrži elegantno obliko. To je idealna rešitev za majhna stanovanja. Tak šopek se lahko pripravi tudi v kombinaciji s svežim cvetjem.

tema-meseca-slika-10-jpg.jpeg
Nabrane veje, lubje, storže in druge plodove.
Sabina Šegula

Vedno se radi vračamo k naravi in modna smernica podarjamo s srcem nas popelje v deželo naravnih odtenkov s pridihom zlate. Pri tem pristopu uporabljamo naravne materiale: nabrane veje, lubje, storže in druge plodove.
Drobna nenavadna smrečica je narejena iz stožčaste srebrne žične osnove, v katero so vstavljene borove iglice. Pri tem je bilo treba ohraniti obliko stožca. Okrasni lonček in zvezdica v vrhu sta popolnoma dovolj, da z dekoracijo pričaramo praznično vzdušje.

tema-meseca-slika-11-jpg.jpeg
Naravno z zlatim pridihom
Sabina Šegula

Naravno z zlatim pridihom je trend za elegantno oblikovane stilske prostore z modernim masivnim pohištvom. Uporabljamo različne ukrivljene veje; čudovite so takšne, ki so obrasle z lišaji. Zanimiva je kombinacija z vitezovo zvezdo, saj lahko v okrasno posodo damo lonec z več posajenimi zvezdami, ki jim dodamo veje in naravno zelenje. Posoda sama je dovolj lepa, da brez dodatkov deluje svečano in elegantno.

Na koncu bi vas opozorila še na varno pritrjevanje sveč v prazničnih dekoracijah in vam zaželela srečno 2019!

Objavljeno v reviji Zeleni raj št. 12, 19. 11. 2018.