Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Slovenski vrt: na (resnično lepem) kupčku

Mateja Košir, Stane Sušnik, Zeleni raj, 24.09.2018 15:01:07

Posestvo Na kupčku ima tako prijazno ime, da mi je takoj vzbudilo zanimanje, kako neki je videti tam gori. Čekovnik je eno od naselij v hribih nad Idrijo, odmaknjeno od vrveža in sredi idilike. Kot bi že narava sama ne bila dovolj privlačna, je Saša Černalogar Mrak z možem Juretom tam uredila pravljično domačijo.

Delite na:
Slovenski vrt: na (resnično lepem) kupčku
Zeliščni vrt leži na bregu za hišo, ki kraljuje vrh vzpetine. Na kupčku

Pri tem se jima ni mudilo, saj sta gradnjo nadomestne hiše – tam je namreč prej stala tristo let stara kamnita hiša, žal neprimerna za obnovo – začela leta 2007. No, zdaj mlada družina s hčerkico vred že nekaj let živi v okusno opremljeni hiši, v kateri so opremili tudi apartma, namenjen nastanitvam turistov. Tuji gostje prihajajo v neokrnjeno naravo in uživajo v miru, sprostitev pa jim Saša obogati z različnimi terapijami in svežo, doma pripravljeno hrano.

Preberite tudi: V omarah ni prostora za lačne molje. Kliknite TUKAJ!

Zeliščni vrt na bregu

Že ob prvem obisku me je očarala domiselno, z okoljem usklajena okolica hiše. Ta stoji na robu vzpetine, v smeri vzhod-zahod, tako da se velika terasa dviga nad precej strmim travnatim bregom, ki ga na spodnjem robu omejuje gozd. Med gozdom in hišo je Saša uredila 200 kvadratnih metrov velik zeliščni vrt, na katerem rastejo aromatične zeli, ki jih uporablja pri terapijah in kopelih v Naravnem velnesu, kot Saša poimenuje hišni velnes. Vrt nima le uporabne, ampak tudi okrasno vrednost, saj na njem vselej kaj cveti; ob mojem zadnjem obisku so se bohotili ameriški slamniki.

kupček slovenski-vrt-2.jpeg
Osnovna podoba hiše sledi domačiji, ki so jo tu postavili pred tristo leti, a je seveda nekoliko posodobljena.
Revija Zeleni raj

Skalnjak iz domačih skal

Zame najlepši del okolice je skalnjak, kot Saša imenuje strm breg tik za hišo. Utrdili so ga z velikimi skalami, izkopanimi le streljaj proč. Skalnjak učinkovito poveže spodnjo, kletno etažo hiše z veliko leseno teraso, ki leži etažo višje. Namesto da bi višinsko razliko premostili z neprivlačnim opornim (betonskim) zidom, so po obodu skalnjaka speljali čudovito pot, sestavljeno iz velikih, belih, grobih skal. Tla med njimi prekriva sivkasto bel drobljenec, na katerem se blazinasto razraščajo timijani, homulice in razni vednozeleni grmi, ki jim prija sončna, vroča južna lega. Pesek kot zastirka ponuja tudi barvno ustrezno podlago, saj vsi odtenki zelene na njem pridejo zares do izraza, mnogo bolj, kot bi na prsti ali mletem lubju.

kupček slovenski-vrt-4.jpeg
Sredi zeliščnega vrta stoji udobna klop, ki omogoča pomirjujoč pogled v gozd, sredi dišečih zdravilnih zeli.
Revija Zeleni raj

Papir namesto tkanine proti plevelu

In še zanimivost: pod pesek so položili pet plasti časopisnega papirja in dosegli boljši učinek, kot bi ga z običajno vrtnarsko tkanino proti plevelu. Še preden papir v nekaj letih razpade, semena v prsti pod njim izgubijo kalivost. Tako je pletja med kamni in rastlinami bistveno manj.

Tipičnih gred z okrasnimi rastlinami tu skoraj ni. Izjemi sta greda pred glavnim vhodom in trikotnik pod teraso na vzhodni strani, ki ga omejuje s sivkami obrobljena peščena pot, v trikotniku pa je združba host in okrasne trave. Kljub temu cvetja ne primanjkuje, a je razporejeno v ščepcih po celotni okolici hiše.

kupček slovenski-vrt-5.jpeg
Lepo speljane kamnite stopnice povezujejo kletno etažo hiše s teraso, ki je podaljšek dnevnega prostora.
Revija Zeleni raj

Andragoginja kot krajinarka

Kar težko sem verjel Saši, da je celovito ureditev okolice hiše domislila sama, seveda usklajeno z možem Juretom. Diplomirani andragoginji pač ne bi pripisal sposobnosti razumevanja prostora, določanja funkcij posamičnim delom okolice ter izbora ustreznih rastlin in materialov. Kje bo dostop do hiše, kje urediti parkirišče, kam postaviti igrišče za otroke, kako premostiti višinske razlike, katere rastlinske vrste so primerne za nadmorsko višino 650 metrov, na zelo sončni legi?

Več pozornosti je pri načrtovanju okolice zahtevalo dejstvo, da mora ta vključevati tudi vrt za goste apartmaja na vzhodni strani hiše, ki ponuja vso zasebnost, prostor za počitek, uživanje na travi in peko na žaru.

»Dobili smo tudi nagrado občine Idrija za vpetost samega objekta v krajino. Marsikje vidim vrtove, kjer se vprašam, ali je strokovnjak sploh skušal vrt uskladiti z okolico. Po mojem mora biti vrt na podeželju res podeželskega videza, torej, da vključuje vse prvine, ki spadajo tja,« je svoj pogled utemeljila Saša.

Gostje sami poberejo jajca

Proti zahodu se zemljišče tudi spušča in v travnato površino so položili nekaj nižjih dvignjenih gred, na katerih gojijo osnovne vrste zelenjave, kakršne največkrat potrebujemo pri kuhi. Ta mini zelenjavni vrt je namenjen gostom, ki lahko zjutraj poberejo sveža jajca izpod kokoši v ljubkem kokošnjaku, ki stoji poleg. Potem pa si gostje postrežejo še s svežimi vrtninami in jih pripravijo za svoje kosilo.

Skrbno negovan vrt, skrb za goste z bogato dodatno ponudbo, vselej urejena hiša, povezanost z družinskima članoma in piljenje novih zamisli, ki ji jih ne zmanjka … kako Saša Černalogar Mrak zmore vse to? Verjamem, da jo prav lep dom, krasna okolica in razumevajoči Jure polnijo z močjo, ki jo potrebuje za vse naloge, ki si jih zastavlja. 

Več v spodnji galeriji!