cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Še zadnji cvetovi z domačega vrta

M.S.K, Zeleni raj, 28.10.2018 15:01:31

Temperaturna razlika med (še vedno) toplimi dnevi in vse bolj mrzlimi nočmi spodbudi grme in drevesa k preoblačenju po zapovedih jesenske mode, ki priporoča predvsem močne, tople barve, od nežno rumenih do vseh mogočih odtenkov rdeče, škrlatne in zlate.

Delite na:
Še zadnji cvetovi z domačega vrta
Krizanteme so nesporno kraljice jesenskih vrtov, zato bi bil pravi greh, če bi manjkale v oktobrskih šopkih. Friedrich Strauss

In ker v jesenski svetlobi, ki je, če ste opazili, nekaj posebnega, tudi cvetovi žarijo bolj kakor v katerem drugem letnem času, si moramo obvezno privoščiti vsakodnevni sprehod po domačem vrtu in bližnji okolici. Ker pa je vsake lepote enkrat konec, s sprehodi ne odlašajmo in ne iščimo praznih izgovorov, saj lahko neučakana zima že konec oktobra osmodi cvetove in utrne listje z dreves, nam pa ostanejo samo spomini in čakanje na prihodnjo pomlad.

Preberite tudi: Jesenski nagrobni aranžmaji. Kliknite TUKAJ!

Da lepote rastlin ne bi občudovali samo na vrtu ali v naravi, nekaj vej in cvetja prinesimo domov med štiri stene in iz njih povežimo šopek. Morda jim bomo v deževnem vremenu celo podaljšali življenje za nekaj dni, sicer pa se tolažimo z mislijo, da bi po tednu ali dveh tako ali tako končali brezbarvno uveli in od vseh pozabljeni.
 

Sopki_12441425.jpg
Šopki
Friedrich Strauss
Še malo in že tako kratki dnevi se bodo še skrajšali, sonce bo izgubilo moč, dež in megla pa bosta postala neizbežna spremljevalca našega vsakdana. Zato si v zadnjih toplih, s soncem obsijanih dneh privoščimo kosilo ali malico sredi jesensko obarvanega vrta s šopkom jesenskega cvetja na mizi. 

Sopki_12197564.jpg
Šopki
Friedrich Strauss
Kar nekaj rastlin je, tako trajnih kakor dve- ali enoletnih, ki na vrtu vztrajajo do prve slane. Med njimi so tudi vse vrste in sorte dalij, jesenskih aster in kozmej, iz katerih lahko zelo hitro sestavimo čudovit, barvno usklajen šopek.

Sopki_12197921.jpg
Šopki
Friedrich Strauss

Višje ko so številke na koledarju, manj vrtnega cvetja nam je na voljo, kar pa nikakor ni razlog, da bi se morali odpovedati razkošnemu šopku. Če pomanjkanje cvetja nadomestimo s travnimi bilkami in vejami v jesenskih barvah listja in plodov, končni rezultat sploh ne more biti slab. 

Sopki_12197969.jpg
Šopki
Friedrich Strauss

Če nam narava ne privošči, da bi uživali v njenih s soncem obsijanih lepotah, in nas namesto njih zagrinjajo zavese dežja, ki upognejo tudi najbolj ponosno dvignjeni cvet, moramo za okras mize namesto šopka z domačega vrta poiskati drugačno rešitev. Ker kupljeno rezano cvetje proti koncu meseca postaja iz dneva v dan dražje, ga nadomestimo s cvetjem sezonskih lončnic, ki ga po željah in zmožnostih lahko kombiniramo, na primer z jesenskimi plodovi.