sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Jesenski nagrobni aranžmaji

Sabina Šegula, Zeleni raj, 23.10.2018 13:01:18

Ko se odločamo za nakup ali izdelavo nagrobne dekoracije, ki bo grob krasila za Dan vseh svetih – 1. november - bodimo pozorni na več dejavnikov.

Delite na:
Jesenski nagrobni aranžmaji
Pokopališča Shutterstock

Nagrobna dekoracija je lepša, če je skladna z ureditvijo groba. Upoštevali naj bi stilsko zasnovo in barve zasaditev, hkrati je potrebno upoštevati tudi vremenske razmere.

Kako se odločiti – naj vzamemo nagrobni aranžma s svežim cvetjem ali le s suhimi obarvanimi eksotičnimi plodovi? Je mogoča še kakšna drugačna kombinacija? Ali je mogoče okrasiti svečo?

Preberite tudi: Barvito jesen občudujemo tudi na domačem vrtu. Kliknite TUKAJ!

Cvetličarji imajo kar nekaj rešitev za vaše težave. Najprej moramo vedeti, da je rezano cvetje občutljivo na nižje temperature in v mrazu takoj potemni. Tako ni priporočljivo, da se uporabljajo flamingovci in orhideje. Bolj primerno je uporabiti različno obarvane nageljne in množico različnih hibridov krizantem. Aranžma je lahko popolnoma svež ali s suhimi plodovi, ne smemo pa pozabiti tudi na vmesno možnost. Lahko je suho-sveža kombinacija. V tem primeru lahko po pozebi odstranite sveže cvetje in ostane vam dekoracija iz zimzelenega zelenja in suhih plodov.

Manj je več

Enostavni vertikalni paralelni aranžma je oblikovan tako, da je proteja glavna dekorativna točka, kateri se vse prilagaja. Tak aranžma je primeren za manjše grobove, kjer ni toliko prostora. Manjši detajli naredijo dekoracijo edinstveno.

Tema meseca  4.jpg
Nagrobni aranžma
Revija Zeleni raj

Angeli v dekoracijah

V nagrobne aranžmaje je mogoče dodati tudi različne figure angelov. Tako se jih umesti v težišče aranžmaja. Razporeditev ostalih materialov pa je lahko bolj enakomerna, lahko v skupinah, lahko pa so oblikovane stroge linije.

Tema meseca 7.jpg
Nagrobni aranžma
Revija Zeleni raj

Namesto aranžmaja položimo šopek

Osnova za trajni nagrobni šopek je narejena iz vednozelenega rastlinja in različnih oblik. Dodamo okrasne suhe plodove, ki so lahko v naravnih odtenkih, ali v modni temno pastelno rožnati barvi. Tudi tokrat z detajli poudarimo unikatnost izdelka.

Poleg že naštetih možnosti nagrobne aranžmaje lahko lepo dopolnimo z okrasnimi rastlinami v lončkih. Tako se lahko uporabijo jesenske vrese, jesenske rese, gaulterija, nizke trave, netreski, hebe ali homulice. Kot vidimo na sliki, je lahko lepa dekoracija pravzaprav nasad, saj so v podlago, spleteno iz vej, v obliki križa posajene rastline. Kombinacija grobe in fine strukture naredi nasadek še privlačnejši.

Suho – sveži venec

Pletena košara v obliki venca je dobra osnova za oblikovanje venca iz rastlin v lončkih in z dodajanjem dekorativnih suhih plodov. Tako se oblikuje nasad, ki ima videz aranžmaja. Uporabimo rastline, ki naj bodo odporne na slabo vreme. Kombinacijo različnih iskrivk (Heuchera), kalocefalusa (Calocephalus), šašev (Carex), gaulterije (Gaultheria) in ciklam (Cyclamen) dopolnimo s povešavimi linijami bršljana (Hedera helix). Uporabimo lahko tudi druge okrasne rastline, ki jih sicer sadimo tudi po grobovih.

Tema meseca 11.jpg
Nagrobni aranžma
Revija Zeleni raj

Novosti – novi materiali

Na tržišču se je pojavila nova cvetličarska goba za sveže cvetje, obarvana črno. Lastnosti ima enake kot navadna zelena cvetličarska goba, vendar se nekoliko drugače uporablja. Ta novi izdelek (Smithers OASIS) je zasnovan tako, da postane črna goba sestavni del aranžmaja. To pomeni, da je ne zakrijemo v celoti, ampak s njeno »čistino« cvetje še bolj poudarimo.

Dekoracija naj bo skladna in osebna

Ne pozabimo, da je celotni videz groba izjemno pomemben. Lahko deluje kot celota, takrat se celotna dekoracija dopolnjuje in se ujema s stilom groba. Lahko pa je grob urejen tako, da je brez aranžmajev zasaditev usklajena s slogom groba, nato pa se nanj polagajo aranžmaji brez povezave s celotno podobo. Temu se izognemo tako, da se vsi, ki skrbijo za videz groba, dogovorijo o enotni podobi. Okrasitvi sveče naj v enakem slogu sledi nagrobni aranžma. Umirjena, enotna, harmonična podoba groba deluje veličastno in spoštljivo.

V zadnjem času je žal krašenje grobov prešlo na »industrijsko« izdelavo aranžmajev, ki ne odražajo neke posebne čustvene sporočilnosti, namenjene pokojniku. Ko naredimo nekaj posebnega ali izberemo nekaj unikatnega, pustimo osebno sporočilo. Pri dekoraciji velja pravilo manj je več, kar pomeni, da je bolje imeti en večji aranžma, usklajen s podobo groba in dekoracijo sveče, kot pa množico brezosebnih »industrijsko« izdelanih aranžmajev. Če se odločimo za večji aranžma, narejen iz vednozelenega rastlinja in eksotičnih plodov, ga lahko po prvem novembru z malo popravkov spremenimo v božično – novoletnega.