zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naredite domek za ptičji naraščaj

Zoran Franc, Novice Svet24, 22.04.2018 14:01:41

Vsi, ki uživate v družbi ptic, jim lahko posebno spomladi pomagate pri njihovem gnezdenju. Zgradite jim ptičjo hišico na svojem vrtu, ptice pa bodo poskrbele, da bo vaš vrt brez nezaželenih gostov.

Delite na:
Naredite domek za ptičji naraščaj
Hiško postavite na mesto, kjer ni neposrednega sonca, v bližini pa ni nevarnih plenilcev. Poskrbite tudi, da do hiške ne bodo mogle mačke in druge radovedne živali. Pixabay

Ptičja hiška mora biti vzdržljiva, vodoodporna in dobro pritrjena na podlago ali drevo. Poskrbite tudi, da bo imela lahek dostop v notranjost, kar je pomembno predvsem v zimskih mesecih, saj jo boste tako lažje očistili. Les bo za izdelavo najboljši material. Za streho lahko poleg lesa uporabite aluminij, druge kovine niso priporočljive, saj se lahko na soncu močno segrejejo. Nič pa ne bo narobe, če boste uporabili kos debla, v katerega boste zvrtali dovolj veliko luknjo, da bodo ptice v njej našle svoj dom.

priprava hiške
Najprej si pripravite dober načrt, šele nato se lotite izdelave.
Arhiv

Kratka pravila in navodila 

Pri izdelavi načrta za hišico strehi prištejte vsaj tri centimetre roba, da bo ob dežju vhod v hiško ostal suh. Kljub temu bo verjetno nekaj kapljic vendarle pristalo v notranjosti, zato v dno hiške zvrtajte nekaj drobnih lukenj. Te bodo namenjene tudi prezračevanju, še posebej v poletnih mesecih, ko se temperature zvišajo. Vhod prilagodite velikosti ptic, ki jim hiško namenjate.

narejena hiška

Kam hiško postaviti?

3 centimetre naj sega streha čez rob, da bo ob dežju vhod v hiško ostal suh.

Pomembno je, da najdemo za hiško varno mesto, kjer je plenilci ptic ne bodo mogli doseči. Zaželeno je tudi, da je nekoliko odmaknjena od neposrednega sonca. Če želite imeti v bližini več ptičjih hišk, med njimi ohranite določeno razdaljo, saj se tudi ptice borijo za svoj teritorij in ga branijo. Če bodo hiške stale preblizu, se lahko zgodi, da bodo ptice izgubile veselje do gnezdenja in si našle mirnejši kraj za iskanje hrane.

Ali jih še hranimo? 

Ptice imajo v tem času že dovolj hrane, lahko pa jim jedilnik vseeno popestrite s semeni buč, sončnic, orehi, lešniki, drobtinicami kruha in keksov, pa tudi sadja se ne bodo branile. Ne pozabite tudi na vodo. Mnoge ptice obožujejo kopeli, tako bo večji škaf, napolnjen z vodo, prava atrakcija, za lepši videz pa si lahko omislite tudi fontano.

Preberite tudi: Ranukole, vetrnice in proteje - pomladni cvetlični trio. Kliknite TUKAJ!