stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Ranunkule, vetrnice in proteje - pomladni cvetlični trio

Lara Jelen, Maja, 19.04.2018 14:01:34

Eden izmed razlogov, zakaj naravnost obožujemo pomlad, je ta, da v tem času začne cveteti ogromno cvetlic, ki očarajo vsaka na svoj način. Poleg tistih najbolj tipičnih tokrat predstavljamo morda nekoliko manj znani spomladanski trojček - ranunkule, vetrnice in proteje.

Delite na:
Ranunkule, vetrnice in proteje - pomladni cvetlični trio
Revija Maja / Nizozemska cvetlična zbornica

Ranunkule (zgoraj na fotografiji) izvirajo iz osrednje Azije, njihovo uradno ime pa smo jim nadeli Evropejci. Poznamo jih v različnih barvnih različicah - od bele, nežne in temnejše roza, rumene, oranžne, rdeče do vijolične.

rože 4_.jpg

Znanstveno ime vetrnice je Anemone. Izvira iz južne Evrope in Azije. Obstaja kar 120 različic te rastline, ki nas spomladi osvaja v beli, modri, rdeči, roza in vijolični variaciji.

Proteja je izvorno rasla na kamnitih območjih ob obalah južne Afrike. Prvotno je obstajala samo v oranžni barvi, zdaj pa jo cvetličarji po svetu ponujajo v oker, rumeni in rdečkasti barvi.

voorjaarsbloemen_2017-7.low_.jpg

Da boste v spomladanskem cvetju uživali čim dlje, ga rezanega vedno postavite v čisto vazo s svežo vodo, ki jo menjajte na vsake tri dni. Življenjsko dobo jim bo še podaljšalo hranilo za rože, ki ga vmešamo v vodo.

frezije2.jpg

Preden rezano cvetje postavimo v vazo, moramo konec stebla vedno odrezati diagonalno za kakšen centimeter ali dva. S tem roži omogočimo, da lažje vsrka vodo in dodana hranila.

rože 1.jpg

Postavite jih lahko, kamorkoli vam poželi srce, samo ne preblizu toplotnega vira (radiatorja ali direktnega sonca) ter sadja.

rože.jpg

Pomladno cvetje je prežeto s simboliko. Ranunkule, vetrnice in proteje med drugim povezujemo s ponosom, očarljivostjo, spoštovanjem in poštenostjo. Z njimi lahko veliko povemo in so lahko čudovito presenečenje.

frezija3.jpg

Recept za šopek s spomladanskimi cvetlicami

Zaprite oči in si v mislih narišite pomlad. Katere barve vidite? Da boste v vazi resnično ujeli pomlad, je dobro uporabiti barvne odtenke oranžne, bele, vijolične in modre. Izberite visoko, sodobno valjasto vazo, ki bo povzdignila cvetje in omogočila dovolj prostora za veliko stebel.

Potrebujete: ranunkule, vetrnice, proteje, frezije, logarico oziroma močvirski tulipan, travo migalico in praprot.

Več v spodnji galeriji!

Preberite tudi: Balkon - majhen vrt ali mirna oaza. Kliknite TUKAJ!