državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Kaj lahko podarimo svoji ljubezni?

Lara Jelen, Zarja, 13.02.2019 13:01:21

Tradicija podarjanja cvetja še vedno cveti.

Delite na:
Kaj lahko podarimo svoji ljubezni?
Šopek za skrito simpatijo Revija Zarja

S cvetjem izražamo tisto, za kar so besede včasih premalo ali pa nam jih preprosto zmanjka. Pripisali smo jim različno simboliko, na prestol kraljice ljubezni in strasti pa ustoličili rdečo vrtnico. Seveda to ni edina izbira za izražanje naklonjenosti, a kaj lahko svoji ljubezni še podarimo? Kako to počnejo drugje? Si mladi sploh še podarjajo cvetje?

Prva in najljubša izbira. Rdeče vrtnice veljajo za simbol ljubezni in so tudi pri nas najljubša in prva izbira cvetja za valentinovo. A sploh ne edina! »Nič ni narobe, če podarimo ljubljeni tisti cvet, ki ga ima najraje,« meni Klavdija Ferjan, lastnica cvetličarne Pene – Harmonija cvetja. Sogovornica opaža, da na dan zaljubljencev cvetličarno obiščejo večinoma moški različnih starosti. Da Slovenci radi podarjamo cvetje, nam je potrdila tudi Meta Sporiš iz Sanjskega šopka: »Slovenci smo tesno povezani z naravo, in to se pozna pri obdarovanju. Radi podarimo cvetje. Večinoma ne gre za razkošne, bogate šopke, ampak za le nekaj povezanih cvetov.« Tradicijo podarjanja rož menda ohranjajo tudi mlajše generacije. »Mladi pogosto naročajo šopke z dostavo, po spletu. Velikokrat tako presenetijo svoje ljubljene v trenutkih, ko to najmanj pričakujejo, na primer v službi.« Ob valentinovem je poleg po rdečih vrtnicah pri njih veliko povpraševanje še po rdečem spomladanskem cvetju, kot so tulipani, ranunkule in anemone.

p valentinovo sopki bbh_valentines_bouquet_first_2.jpg
Šopek za prvi zmenek
Revija Zarja

In kako je po svetu?

Na Japonskem, v Koreji in Avstraliji podarjajo cvetje in slaščice predvsem ženske. V Južni Koreji 14. aprila praznujejo celo tako imenovani črni dan, ko moški, ki na valentinovo niso prejeli ničesar, skupaj jedo rezance v črni omaki. Na Finskem so 14. februar preimenovali v dan prijateljev in si tako namesto zaljubljencev roza vrtnice podarjajo prijatelji. V večini držav velja pravilo podarjanja lihega števila cvetlic. Na Tajvanu pa so glede števila podarjenih rož na valentinovo res nekaj posebnega. Pri njih ena vrtnica simbolizira eno in edino ljubezen, enajst vrtnic se podari res posebni in nenadomestljivi osebi, 99 vrtnic nosi sporočilo, da nas bo oseba, ki nam jih je podarila, ljubila celo večnost, 108 vrtnic pa je enako vprašanju: »Se boš poročila z mano?«

Cvetoče alternative 

Še mnogo vrst cvetja lahko podarimo na valentinovo. Frezija simbolizira brezpogojno ljubezen. Tradicija veleva, da bi moral mož svoji ženi po sedmih letih zakona prinesti šopek belih frezij. Orhideje simbolizirajo harmoničen odnos in plodnost, medtem ko so baročni in renesančni slikarji kot simbol ljubezni, zaročencev in medsebojne naklonjenosti še bolj kot vrtnice oboževali nageljne. Tudi lilije so simbol ljubezni, rasti in razvoja. S podarjeno ranunkulo v jeziku cvetlic sporočate, da vas je obdarjenka naravnost omamila in prevzela s svojimi čari. Hortenzije pa lahko uporabite v znak hvaležnosti.

E-cvetje. V zadnjih letih nekateri ubirajo lažjo pot in namesto prave rože svojim ljubljenim pošljejo fotografijo slednje kar po spletu. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da se takšno početje niti približno ne more primerjati s tistim, ko se nam naš ljubljeni približa in podari cvet, ki ga je izbral samo za nas.

p valentinovo sopki bbh_valentines_bouquet_true_-2.jpg
Šopek za dolgoletno ljubezen
Revija Zarja

Ste vedeli?

Navada podarjanja cvetja izvira iz viktorijanskih časov, ko izražanje čustev z besedami ni bilo sprejemljivo. Zato so si podarjali premišljeno izbrano cvetje.

Trije šopki za tri vrste ljubezni 

Nizozemska cvetlična zbornica za praznik zaljubljencev priporoča tri šopke za tri tipe ljubezni.

Šopek za dolgoletno ljubezen: namenjen je tistim, ki v partnerski zvezi vztrajajo že več let ali celo desetletji. V njem ne smejo manjkati vrtnice, ki predstavljajo tudi spoštovanje. Če v šopek dodamo še evkaliptus in grintavec, ki ga večina med nami pozna kot travniško rožo, bomo z njima poudarili ljubezen v najčistejši obliki. Krizantema bo cvetlično druščino začinila s ščepcem sreče, gerbera z igrivostjo, frezija pa z brezpogojno ljubeznijo.

Šopek za skrito simpatijo: če simpatijo občudujete le od daleč, ji lahko vse, kar vam je težko povedati, sporočite s šopkom. Izberite oranžne vrtnice, ki simbolizirajo poželenje, in nageljne, ki govorijo o romanci in strasti. Kale naj bodo zraven kot simbol lepote in sreče, tulipani pa naj v vašem imenu izražajo silovito ljubezen. Manjkati ne sme niti anemona, ki sporoča: »Želim si biti s tabo.«

Šopek za prvi zmenek: vnemo in zainteresiranost na prvem zmenku lahko izrazite z lilijami, ki so najboljše predstavnice mlade in prve ljubezni. Ostrožnik simbolizira željo, da bi ostala skupaj, ranunkule pa, da vas oseba, ki ste ji šopek podarili, izjemno privlači. Zraven naj bo še cvetoča vejica, simbol novega začetka, in nekaj vrtnic, ki so pač klasika.

Objavljeno v reviji Zarja št. 6, 5. 2. 2019.