mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Valentinov recept kuharja Mojmirja Šiftarja

M. O. Ž., Zarja, 12.02.2019 11:01:03

Ljubezen gre skozi želodec, katera hrana pa seže do srca? Mojmir Šiftar, mladi vodja kuhinje v restavraciji Evergreen (Kaval group) na Smledniku, pozna odgovor.

Delite na:
Valentinov recept kuharja Mojmirja Šiftarja
Mojmir Šiftar Mateja J. Potočnik

Šestindvajsetletni kuhar je prepričan, da so barve in privlačnost sestavin na krožniku najpomembnejše za jedca, ki ga želimo osvojiti s hrano. »Seveda si lahko pomagamo tudi z afrodiziaki, kot so tartufi, oreščki, ostrige in čokolada, a ni nujno. Dobro pa je, da uporabimo 'tople' začimbe, kot so cimet, muškatni orešček, čili, ki ogrejejo in razburkajo kri.« Kadar želimo s pripravo obroka narediti poseben vtis, na primer svojega dragega ali drago presenetiti z romantično večerjo za valentinovo, pa se je dobro izogniti nekaterim živilom. »Organi, kot je na primer srce, in drobovina pač ne vzbujajo kakšnega posebnega teka,« pove Mojmir Šiftar, ki je svoje dekle sicer spoznal v kuhinji, a pravi, da jo je osvojil s povsem drugimi aduti.

In katera je najhitrejša pot od krožnika do srca? »Za moške dober kos mesa, na primer stejk, za ženske pa nedvomno čokolada

Pa so dobri kuharji dobri ljubimci? »Naj bi bili!« med smehom pritrdi mladi kuhar, ki se mu obeta bleščeča prihodnost v njegovem poklicu in nas bo v prihodnje zagotovo še navduševal s svojimi kreacijami.

Mojmirjev predlog za glavno jed romantične večerje

Amorjev mavrični poljub

kuhar2.jpg
Amorjev mavrični poljub
Mateja J. Potočnik

Tatar gamberov z ajdovim čipsom, kremo vložene pese, rezinami mavričaste pese, zeliščnim oljem in listi kapucinke

Za 4 osebe

Sestavine: 400 g gamberovih repov v oklepu, 1 limona, 50 ml olivnega olja, sol, beli poper, 100 g ajdove kaše, olje za cvrtje, 300 g vložene pese, 200 ml sončničnega olja, 20 g peteršiljevih listov, 20 g timijana, 20 g rožmarina, 20 g drobnjaka, mavričasta pesa, listi kapucinke.

Priprava: Gamberovim repkom odstranimo oklep in drobovje. Razpolovimo jih po dolgem in narežemo na manjše kocke. Naribamo limonino lupino, jo zmešamo s soljo, poprom in olivnim oljem ter začinimo gambere. Ajdovo kašo v vodi skuhamo do mehkega, precedimo. Pretlačimo jo skozi gosto sito in razmažemo na papir za peko, ki smo ga položili na pladenj ali pekač. Sušimo vsaj en dan na sobni temperaturi, da se kaša strdi. Suho nalomimo na manjše kose in cvremo 15 sekund v olju, ogretem na 180 stopinj. Vloženo peso skupaj z njenim sokom ukašimo s paličnim mešalnikom in začinimo s soljo. Zelišča sesekljamo in s paličnim mešalnikom ali blenderjem zmeljemo. Pustimo počivati v hladilniku čez noč in precedimo. Mavričasto peso olupimo in narežemo s salamoreznico na čim tanjše rezine. Krožnik okrasimo s svežimi listi kapucinke in ponudimo. (Pripis uredništva: pozimi jih nadomestimo s kakim drugim užitnim zelenjem, ki je pri roki. Listi kapucinke dodajo pikanten okus, primerljiv morda s krešo.)

Objavljeno v reviji Zarja št. 6, 5. 2. 2019.