Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Barvito jesen občudujemo tudi na domačih vrtovih

Tea Dečman, Novice Svet24, 17.10.2018 13:01:29

Katere okrasne rastline naj izberemo za sajenje v tem času in kako na okrasni gredi kombiniramo cvetoče in zimzelene rastline, da bo vrt tudi v jesenskih dneh prijeten kotiček za sobivanje z naravo, sprostitev in druženje?

Delite na:
Barvito jesen občudujemo tudi na domačih vrtovih
Če je pred vhodom hiše na voljo več prostora za jesenske zasaditve, si lahko privoščimo več rastlinja. dreamstime

Preden izberemo rastline za jesenske vrtne zasaditve in se lotimo sajenja na vrt, je dobro premisliti, kakšen okrasni vrt si želimo ustvariti in kako bomo to dosegli. Najprej je treba upoštevati, katere rastline že uspevajo na vrtu in kakšne so njihove zahteve glede tal in prostora. Nato premislimo, koliko prostora še imamo na voljo za nove zasaditve in kaj si še želimo na vrtu – ali želimo cvetoče ali zimzelene rastline v različnih odtenkih.

Preberite tudi: Čar jesenskih barv v dnevni sobi. Kliknite TUKAJ!

Več prostora, več možnosti 

Če je pred vhodom hiše na voljo več prostora za jesenske zasaditve, si lahko privoščimo več rastlinja. Vrata, torej vhod v hišo, naj v tem primeru zaznamuje nekaj bolj markantnega, posebnega. Lahko je to lepa skala in ob njej zimzelena rastlina. Druge grede so lahko zasajene delno s cvetočimi, delno z zimzelenimi rastlinami. Na taki gredi si lahko omislimo pas prodnikov in zimzeleno črno-vijoličasto japonsko šmarnico kombiniramo z mačehami. Tako dobimo kombinacijo barv – črna (šmarnica), belo-siva (prodniki), odtenek zelene (denimo debelačka) in po želji vsako leto drugačna barva mačeh. S to kombinacijo rastlin ne bomo imeli pretiranega dela. Če imamo manjši prostor, je dobro premisliti o zimzeleni oblikovani rastlini, na primer kot stožec, krogla ali bonsaj, pod njo pa sezonsko zasaditi nižje enoletnice ali dvoletnice. Ob rastlini lahko jeseni postavimo okrasne buče. Isto zimzeleno rastlino lahko v decembru uporabimo za obešanje novoletnih lučk, spomladi pa okrasnih pirhov. Tako se naš vhod spreminja glede na letni čas in naše običaje.

jesenska vresa
Jesenska vresa spada med najbolj barvite jesenske rastline.
dreamstime

Izberimo ustrezne rastline 

V jesenskem času lahko na domač okrasni vrt posadimo kar nekaj rastlin, da bo ta čim dlje lepo cvetoč in zelen – na primer ciklame, mačehe, jesensko vreso, skimijo, gaulterijo, belo-zeleni bršljan, rumeno-zeleni bršljan, božje drevce (ileks), ajanijo, jesenski svišč, okrasno zelje, homulice, netresk, plazeči skrečnik. Zaradi lepih plodov so primerne tudi okrasne paprike, zimzelene hebe v različnih odtenkih. Zanimiva je tudi pri nas manj znana polegla resava jesenska astra, vse rastline pa je treba razporediti tako, da se barve, oblike cvetov in listov skladno prepletajo.

mačehe.jpg
Mačehe so najboljše rastline za hladen čas, saj ne potrebujejo veliko sonca.
Dreamstime