evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Okrasite balkon z očarljivimi pelargonijami!

M. S. K., Zeleni raj, 04.07.2018 14:01:30

Navzlic dejstvu, da je zadnje desetletje ponudba balkonskih rastlin pri nas skoraj primerljiva s tujino in je ogromno informacij o njih dosegljivih tako v tiskanih kakor v elektronskih medijih, ki uporabnike sproti seznanjajo z novostmi, se na balkonih slovenskih hiš še vedno najpogosteje košatijo dobre stare pelargonije in petunije.

Delite na:
Okrasite balkon z očarljivimi pelargonijami!
Friedrich Strauss

Morda je razlika le v tem, da pelargonije prezimuje veliko manj ljubiteljev cvetja kakor nekoč, saj je vse več takšnih, ki rastline kupijo vsako leto znova.

Balkoni_12195770.jpg

Kljub bogati ponudbi drugega balkonskega cvetja si mešane zasaditve le počasi utirajo pot na domače balkone. Izjema so tisti lastniki, ki zasaditve svojih cvetličnih korit prepustijo bližnji vrtnariji, kjer poskrbijo za pestrejše in barvitejše kombinacije rastlin. Drugi ostajajo raje pri preverjeni kombinaciji dveh, morda največ treh rastlin, ki pa običajno zaradi nepoznavanja njihove rasti (višina, širina) sredi pletja postanejo neobvladljive in na pogled dokaj neurejene. Pa niso krivi samo oni.

Balkoni_12235037.jpg
Če se je tudi vas lotila zeliščna mrzlica, lahko z zelišči dopolnite klasično zasaditev rdeče cvetočih pelargonij.
Revija Zeleni raj

V želji po prodaji sadik trgovci rastlino dostikrat predstavijo z drugačnimi lastnostmi, kakor so zanjo značilne, potem so tu še različne rastne razmere, od katerih je odvisna razrast posamezne rastline, torej prst, oziroma substrat, v katerem raste, vreme, izpostavljenost in lega balkona in ne nazadnje naša skrb za mali vrtiček visoko nad tlemi.

Balkoni_12199694.jpg

Morda prav tu tiči vzrok za še vedno priljubljene petunije in pelargonije, saj te spremljajo ljubitelje cvetja že več generacij, zato ti dobro poznajo njihove zahteve in male skrivnosti vzgoje, ki se pri posamezni hiši prenašajo iz roda v rod.

Balkoni_12190999.jpg

Je pa zanimivo, da so še vedno najbolj priljubljene rdeče cvetoče pelargonije, ne glede na vrsto ali sorto. Sledijo takšne z močno rožnato obarvanim cvetjem, najmanj pa je belo cvetočih in takšnih s pisanimi listi. Kakorkoli že, pred nami je nova sezona balkonskega cvetja, zato vam tokrat v premislek in morda tudi izvedbo ponujamo nekaj privlačnih cvetnih kombinacij, ki vas zagotovo ne bodo pustile hladnih.

Balkoni_12190807.jpg

Preberite tudi: So bazeni na vrtu še vedno prestiž? Kliknite TUKAJ!