konj, otrok, turizem Svet24.si

Število konj v desetih letih upadlo za petino, ...

cg_prvi_razred_1 Svet24.si

Je otrok pri šestih letih že dovolj zrel za ...

Screenshot 2023-03-26 at 22.26.53 Necenzurirano

Lepo je biti ortoped: če obupate v čakalni ...

joze mozina sr Reporter.si

Jože Možina angažiral sina Blaža za snemanje ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Triglav tek privabil več kot 1.800 obiskovalcev

Oglasno sporočilo, 09.09.2024 12:45:42

Udeleženci 12. Triglav teka so na Brdu pri Kranju pretekli več kot 9.000 kilometrov

Delite na:
Triglav tek privabil več kot 1.800 obiskovalcev
Zavarovalnica Triglav

Več kot 1.800 tekačev in navijačev 12. Triglav teka je v soboto, 7. 9. 2024, prispevalo k izjemnemu športno-družabnemu dogodku na Brdu pri Kranju. Tekači vseh generacij so v osrčju narave ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp in v družbi vrhunskih športnikov sodelovali v petih tekaških izzivih. Poleg tradicionalnih tras, na katerih so preizkusili svojo športno pripravljenost in vzdržljivost, je bila letošnja novost vključevalna trasa za gibalno ovirane osebe. Na Triglav teku so tudi tokrat tekli za dober namen – boljšo oskrbo novorojenčkov.

Tekači vseh starosti in stopenj pripravljenosti so se na 12. Triglav teku preizkusili na tradicionalnih trasah: teku na 10 in 5 km, družinskem teku in otroškem teku Kuža Pazi (tekači na polmaratonski razdalji pa zaradi preventivnih zdravstvenih razlogov na trasi preizkušnje niso mogli dokončati). Skupaj so torej udeleženci danes pretekli več kot 9.000 kilometrov.

12_TRIGLAV_TEK_04.jpg

Najboljši rezultat na 5 km je s časom 00:21:18 dosegla Julija Brus, v moški kategoriji pa je z rezultatom 00:17:58 slavil Jan Trček. Razdaljo 10 km je najhitreje, s časom 00:38:30, pretekla Nina Gubanc, vmoški kategoriji pa Mitja Krevs, ki je razdaljo premagal v00:32:17.

Letošnja novost Triglav teka je bila vključevalna trasa v dolžini 1400 m, ki so jo gibalno ovirane osebe oz. osebe z različnimi preizkušnjami v bolezni premagale brez merjenja časa. Tudi letos so bili prisotni otroci iz Inštituta Zlate pentljice, tekači pa so prejeli medalje, ki so jih izdelali v Varstveno-delovnem centru Kranj.

Več kot tekmovanje

Čeprav se ga vsako leto udeležijo tudi vrhunski tekači z zavidljivimi rezultati, Triglav tek presega te dimenzije. »Triglav tek je več kot lov za časom in merjenje moči. Je dogodek, ki spodbuja gibanje in zdrav način življenja, združuje ljubezen do športa in narave ter skrb za najranljivejše v naši družbi. Letos smo posebno pozornost namenili vključenosti vseh, tudi oseb z različnimi ovirami. Ni namreč vedno in za vse glavno biti prvi, pač pa je pomembno imeti pogum sodelovati, vztrajati, ostati na stezi,« je ob 12. Triglav teku povedala Marica Makoter, članica uprave Zavarovalnice Triglav.

Triglav tek je tradicionalno posvečen najranljivejšim članom naše družbe - Skupina Triglav na dogodku že vrsto let predaja donacije zdravstvenim ustanovam. Tudi letos so tekači s svojo udeležbo podprli Društvo za izboljšanje pogojev za rojstva zdravih otrok Slojenčki, ki je prejelo finančna sredstva v višini 16.000 evrov.

12_TRIGLAV_TEK_04.jpg

Za tekače navijalo 16  vrhunskih športnikov

Triglav tek že vsa leta podpirajo tudi številni slovenski vrhunski športniki. Letos so za tekače ob trasah in v ciljni ravnini navijali Jakov Fak, Timi Zajc, Peter Prevc, Žan Košir, Rok Marguč, Lara Rajterič, Robi Kogovšek, Jernej Slivnik in Andraž Šporar. Prireditev so popestrili glasbeni ritmiSamuela Lucasa & The Groove Station in akrobacije skupine Dunking Devils.

12_TRIGLAV_TEK_02.jpeg

Skupina Triglav z dogodkom javnost spodbuja k zdravemu življenjskemu slogu in h gibanju, ki pomembno pripomoreta k telesnemu in duševnemu zdravju posameznika.

18-letni May Volavšek je pred nedavnim prebolel raka, danes pa na Triglav teku pretekel 10 km. »Na Triglav tek so me povabili v Inštitutu Zlate pentljice, da bi navdahnil vse najstnike, ki se ali se še bodo soočili s podobnim položajem kot jaz. Gibanje mi nikoli ni bila ovira, bolj veselje. Vedno je to bil razlog, da smo se s prijatelji srečali in šli v naravo. Z diagnozo rak se je zame vse oddaljilo, vendar sem si obljubil, da se bom trudil, da bo kmalu spet normalno. To sem danes s tekom še potrdil,« je povedal May Volavšek.

Triglav tek obenem prispeva k uresničevanju ciljev projekta Zavarujmo prihodnost in je del trajnostno naravnanega delovanja Skupine Triglav. Tudi letos so organizatorji dogodka trajnosti namenili posebno pozornost. Med drugim so si lahko tekači postregli s toplim obrokom iz lokalno pridelane hrane, organizatorji in obiskovalci pa so si s skupnimi močmi prizadevali, da naravo Posestva Brdo pri Kranju ohranijo čisto.

12. Triglav tek v številkah

• 12 let Triglav teka = Več kot 18.000 tekačev
• 18.000 tekačev = 135.000 pretečenih kilometrov
• 12 let Triglav teka = skoraj 3.500 otrok, ki so se udeležili teka Kuža Pazi
• 12. Triglav tek = 16 slovenskih športnikov, ambasadorjev, ki na dogodku navijajo za tekače
• 12. Triglav tek = 16.000 evrov za društvo Slojenčki
• 12 let Triglav teka = 186.000 evrov donacij za zdravstvene ustanove