marta-kos sz Reporter.si

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi ...

Pamela Anderson Svet24.si

Nekdanja zvezdnica Obalne straže na rdeči ...

ivan pušnik Necenzurirano

V zgodbi TEŠ6 smrdi premog iz Indonezije. Za 50 ...

jansa logar pl Reporter.si

Se poskuša Anže Logar tako izogniti srdu Janeza ...

Đoković Del Potro Ekipa

Velik športnik, velik človek: Đoković uslišal...

lima-len Revija Stop

Lima Len (Brajde): Imamo hit, za katerega nihče ...

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Priznana zdravnica svari: Zaščitite svojega otroka pred rakom!

Oglasno sporočilo, 05.09.2024 10:04:35

Poletje se preveša v drugo polovico in naše oči in misli so že uprte v prihodnost. Vstop v šolo in novo šolsko leto je vedno poseben trenutek, poln pričakovanj in priložnosti. Poleg nabiranja novega znanja, prijateljstev in izzivov, ki jih prinaša šolsko leto, je pomembno, da se zavedamo še enega ključnega vidika življenja – skrb za zdravje. Ravno naporen življenjski tempo nas večkrat opomni, da smo dolžni skrbeti tudi za svoje zdravje. Samo eno zdravje imamo, zato moramo aktivno in odgovorno skrbeti zanj. Poleg zdrave prehrane, vsakodnevnega gibanja in drobnega časa zase je potrebno, da spregovorimo tudi o pomenu cepljenja.

Delite na:
Priznana zdravnica svari: Zaščitite svojega otroka pred rakom!

Slovenija je med redkimi državami v Evropi z dolgoletno tradicijo dobro urejenega preventivnega programa in cepljenja. Z novim šolskim letom država omogoča brezplačno priporočljivo cepljenje še novim skupinam.

»Nekaj besed bi želela nameniti enemu prvih cepiv na svetu, ki je namenjeno zaščiti proti številnim oblikam raka tako pri ženskah kot pri moških. Govorim o cepivu proti virusu HPV. Okužba s humanim (človeškim) papiloma virusom se dotakne tako deklic kot dečkov in pri obeh lahko pride do razvoja predrakavih in rakavih sprememb,« pojasni dr. Janja Schweiger Nemanič, ZD Ljubljana, enota Ljubljana Šiška in nato nadaljuje: »Dečki imajo drugačno imunsko odzivnost in po okužbi še naprej prenašajo virus. S spremenjenim načinom življenja in razvojem se je spolna dejavnost mladih prenesla na zgodnejše obdobje. Evropske smernice glede cepljenja proti humanim papiloma virusom priporočajo cepljenje v starosti 12 let, ko mladostnice in mladostniki še niso spolno aktivni.«

foto _ dr. janja schweiger nemanic.png
dr. Janja Schweiger Nemanič

Preventivni program cepljenja in imunizacije že 3 leta omogoča brezplačno cepljenje obeh spolov ob sistematskem pregledu v 6. razredu osnovne šole, z dvema odmerkom cepiva v razmaku 6 mesecev. Cepljenje proti HPV v 6. razredu je majhen korak, ki lahko prepreči velike težave v prihodnosti. Ministrstvo za zdravje je v mesecu juliju letošnjega leta odobrilo in priporočilo cepljenje proti okužbam s HPV ne le deklicam in dečkom v 6. razredu osnovne šole, ampak vsem zamudnicam in zamudnikom ter dodatno pri vseh moških do dopolnjenega 26. leta starosti, ki še niso bili cepljeni.

HPV: Tiha nevarnost, ki jo lahko preprečimo

Časi se spreminjajo in z njimi se spreminjamo tudi mi. Življenje danes je precej drugačno kot je bilo 20 let nazaj. Digitalizacija, uporaba zaslonov in spremenjene življenjske navade so se hitro prikradle v pore naših življenj. Dr. Schweiger Nemanič je neposredna: »Marsikomu se zdi veliko prezgodaj razmišljati o spolnem življenju naših otrok, a realnost je, da bo hitro postalo del njihovega življenja. In kot starši imamo odgovornost, da jih pripravimo na vse vidike odraslosti, vključno s tem, kako se zaščititi pred okužbami, katerih posledice bodo vidne čez 20 ali 30 let. Ena najpogostejših in hkrati nevarnih je okužba s humanim papiloma virusom, bolj znanim kot HPV. Ta virus je odgovoren za raka materničnega vratu, pa tudi za številne druge oblike raka, ki prizadenejo tako moške kot ženske, vključno z rakom vulve, vagine, penisa, zadnjika in ustnega dela žrela.«

oče sin pogovor na stopnicah.jpg

Zakaj cepiti zdaj?

V Evropi se cepijo šolarji med 9. in 14. letom. Slovenija sledi evropskim smernicam in priporočilom. V kolikor imate otroka, ki vstopa v 6. razred osnovne šole, je zdaj pravi čas, da razmislite o zaščiti pred vsemi oblikami raka, ki so lahko posledica okužbe s HPV. Morda se vam zdi, da je to prezgodaj, a cepljenje je najbolj učinkovito še predno pride do prve izpostavljenosti virusu. Ko je otrok še mlad, je njegov imunski sistem najbolj odziven, kar pomeni tvorjenje protiteles, ki zagotavljajo zaščito pred HPV. V tem starostnem obdobju sta potrebna le dva odmerka, po 15. letu je imunski sistem že oslabljen in so potrebni 3 odmerki.

Dotaknili bi se še enega zmotnega mišljenja: da HPV prizadene samo deklice oziroma ženske. HPV virus ne diskriminira – prizadene oba spola. Moški, ki so okuženi s HPV, lahko prav tako razvijejo raka, povezanega s tem virusom, in kar je še pomembneje, virus lahko prenesejo na svoja dekleta, žene, partnerke in s tem povečujejo tveganje tudi za njihovo zdravje.

hpv1.jpg

Kako se HPV prenaša?

HPV se prenaša s tesnimi kontakti in z spolnimi stiki. Virus se zelo hitro prenese na kožo, če je ta poškodovana (npr. depilacija) pomeni, da je tveganje za okužbo prisotno tudi pri dejavnostih, ki se morda ne zdijo tvegane. Prav zato je zgodnja zaščita s cepljenjem ključna.

slabe novice.jpg

Preprečimo nevidno nevarnost

Okužba s HPV običajno poteka tiho, brez simptomov, kar pomeni, da se večina ljudi sploh ne zaveda, da je okuženih. Virus lahko v telesu miruje več let, celo desetletje ali dva, in kadar je okužba povzročena z visoko rizičnimi genotipi, povzroči resne težave. »V kolikor jih ne odkrijemo in zdravimo pravočasno, predrakave spremembe, ki jih povzroča HPV, lahko vodijo v raka. Svetujemo tudi redne ginekološke preglede deklet, ko postanejo spolno aktivne. Želimo tudi, da se mladi zaljubljenci med seboj pogovarjajo o cepljenju proti HPV,« še pove dr. Schweiger Nemanič.

Vaša vloga in podpora zdravnikov

»Dragi starši, zaščitite svoje otroke, odločitev je na vaši strani, gre pa za njihovo zdravje in varnost. To je eno prvih cepiv na svetu, ki preprečuje določene vrste raka, ki lahko prizadene populacijo v najboljših letih. Kot starši imate ključno vlogo pri zaščiti zdravja svojih otrok. Morda imate dvome ali vprašanja o cepljenju in to je popolnoma razumljivo. Zato so vam na voljo šolski zdravniki in pediatri, ki vam lahko odgovorijo na vsa vaša vprašanja. Ne oklevajte in vprašajte jih - vaša skrb in zavedanje sta ključnega pomena za zdravje vaših otrok,« polaga na srce vsem staršem dr. Schweiger Nemanič.

Pred nami je novo šolsko leto, polno priložnosti za učenje, rast in nove izkušnje. Naj bo to tudi priložnost, da naredimo nekaj pomembnega za zdravje naših otrok. Lahko preprečimo raka. Skupaj poskrbimo, da bodo naši otroci vstopili zdravi in varno v odraslost z zavedanjem, da so zaščiteni pred okužbami, ki prevedejo do RAKA.

Delujmo odgovorno danes za brezskrben jutri.